Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Βγαίνουμε από την Ολυμπία Οδό από τον κόμβο της Ακράτας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με προορισμό τη Ζαρούχλα. Αρχικά διασχίζουμε αμπελοκαλλιέργειες αλλά όσο κερδίζουμε υψόμετρο πυκνώνουν τα πεύκα και τα έλατα. Στα δεξιά μας κυλάει ο ποταμός Κράθις, όπου βέβαια αφθονούν τα πλατάνια.



ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ




Περίπου στα 18 χλμ. από την εθνική οδό θα προσέξουμε στα δεξιά μας πινακίδες προς λίμνη Τσιβλού. Στρίβουμε δεξιά, περνάμε το ποτάμι και σε 3-4 χλμ. καλοπατημένου χωματόδρομου αντικρύζουμε τη λίμνη, που δημιουργήθηκε στα 760 μ. υψόμ. το 1913, όταν προκλήθηκε έντονη και εκτεταμένη κατολίσθηση του βουνού, που εγκλώβισε τα νερά του ποταμού και τα οποία με τη σειρά τους έπνιξαν το παλιό χωριό Τσιβλός που σήμερα βρίσκεται κάτω από το νερό. Το βάθος υπολογίζεται γύρω στα 70 μέτρα. Επιβάλλεται μια πεζοπορία γύρω από τη λίμνη: δε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Σε αρκετά σημεία μάλιστα υπάρχει και αμμουδιά. Δεν είναι το καλοκαίρι λίγοι όσοι τολμούν μια τριπλή βουτιά: στη θάλασσα, στο ποταμάκι και στη λίμνη. Αλλού πάλι τα κλαδιά από τα έλατα ακουμπάνε στην επιφάνεια της λίμνης! Παντού γύρω πράσινο. Πράσινο και μπλε. Ή σχεδόν παντού διότι τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν και οι απαραίτητες ταβέρνες.



Επιστροφή στον δρόμο προς Ζαρούχλα. Από εδώ και πάνω όσα χωριά συναντούμε ανήκουν στα λεγόμενα Κλουκινοχώρια που έβγαζαν κάποτε φημισμένους μαστόρους της πέτρας, όπως βέβαια και τα Λαγκάδια Αρκαδίας.



Σε λίγο άλλες πινακίδες προς αριστερά για τα χωριά Χαλκιάνικα, Βουνάκι και Αγ.Βαρβάρα (τόπο καταγωγής του μεγαλοεργολάβου Χρήστου Αρφάνη, ο οποίος έχει ομορφύνει το χωριό του με πλακόστρωτους δρόμους, βρύσες, γήπεδο μπάσκετ και ένα μικρό ξενώνα, που βρίσκεται στην πλατεία και αυτή την εποχή ανακαινίζεται.



ΖΑΡΟΥΧΛΑ




Ζαρούχλα : ο κεντρικός δρόμος



Έχοντας διανύσει 34 χλμ. από την παραλιακή εθνική και οδεύοντας στο τέλος της ελατοσκέπαστης ρεματιάς μας υποδέχεται η γραφική Ζαρούχλα στα 1100 μ. υψόμετρο, με τα καλοδιατηρημένα της πυργόσπιτα, ένας από τους πλέον ανερχόμενους χειμερινούς προορισμούς της ορεινής Αχαΐας. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από έλατα, καστανιές και καρυδιές. Οι δε μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας φτάνουν τους 20-25.



Ας κάνουμε μια μικρή βόλτα. Σώθηκε (και μετατράπηκε σε ξενώνα) ο πύργος του οπλαρχηγού Ασημάκη Φωτήλα περίπου 300 ετών. Επίσης ο πύργος του οπλαρχηγού και προκρίτου των Καλαβρύτων Σωτήρη Χαραλάμπη, αν και σε όχι άριστη κατάσταση. Πάνω από τον ξενώνα "ο Πύργος της Ζαρούχλας" βρίσκεται και το εγκαταλελειμένο σήμερα μοναστήρι της Αγ.Τριάδας το οποίο έχει μερικώς συντηρηθεί εξωτερικά. Μέσα στο χωριό κυλάει και το ρέμα του Ασωπού που πηγάζει από τη θέση Κεφαλόβρυσο ή Κρυονέρι και ενώνεται με τον Κράθι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Ακριβώς δίπλα στο ποταμάκι θα βρούμε το καφέ-μπαρ ΣΤΟ ΡΕΜΑ (τηλ. 2696034039 & 6976036271), όπου ο κος Πέτρος με τη σύζυγό του Εύα βάζουν καλή ξένη ροκ αλλά και τζαζ ή ακόμη και μπλουζ "μέχρι τις 3:00" όπως γράφει μια πινακίδα στον τοίχο. Στον κεντρικό δρόμο θα βρούμε 4-5 πέτρινες βρύσες, το Cafe Lounge Bar Νώνακρις (τηλ. 6944685003), τρία μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα (το ένα είναι η "Αριάδνη" τηλ. 6976883991, το δεύτερο το "Λίγο απ' όλα" τηλ. 2696034693 και 6977988066 και το τρίτο λίγο πιο πάνω, το "Πέτρινο της Κατερίνας" έχει συν τοις άλλοις και τσιγάρα και φιλμ και μπιζού και γλυκά του κουταλιού και ζυμωτό ψωμί!), το καφέ "Αγορά" (τηλ. 6976892913) και πέντε ταβέρνες. Ο κεντρικός δρόμος μετά τις ταβέρνες συνεχίζει και έξω από τη Ζαρούχλα, χωματόδρομος βατός το καλοκαίρι αλλά αδιάβατος όταν έχει χιόνια, μπαίνει σε πανέμορφο δάσος και καταλήγει στο Ν. Κορινθίας και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Φενεού και την τεχνητή λίμνη Δόξα.



ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ



Την επόμενη μέρα θα κάνουμε μια βόλτα στα χωριά Περιστέρα, Μεσορρούγι και Σόλος. Κατηφορίζουμε προς τον Κράθι, περνάμε το πεστροφοτροφείο και ανηφορίζοντας βρίσκουμε διχάλα: δεξιά ένας καινούριος δρόμος 14 χλμ. μας βγάζει κατ'ευθείαν στα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό τους κέντρο, του οποίου οι πίστες ξεκινούν από τα 1700 μ. και φτάνουν ακριβώς στην κορφή Νεραϊδόραχη του όρους Χελμός (ή Αροάνια) στα 2340 μ., ενώ αν κινηθούμε αριστερά μπαίνουμε στην Περιστέρα με τα άφθονα νερά και την ωραία πλατεία.



Σειρά έχει το Μεσορρούγι και αμέσως μετά το χωριό Σόλος, όπου θα πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει σε 4 χλμ. μέσα από θεόρατα έλατα στη βρύση της Γκόλφως, μία από τις διασημότερες πέτρινες παραδοσιακές βρύσες της Ελλάδας.




Η βρύση της Γκόλφως



Σ' αυτήν την ειδυλιακή τοποθεσία έγιναν το 1914 τα γυρίσματα της ταινίας "Γκόλφω", βασισμένη στο ομώνυμο έργο που έγραψε το 1893 ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Σπύρος Περεσιάδης από το Μεσορρούγι.



Είτε από το Σόλο είτε από την Περιστέρα μπορούμε να περπατήσουμε μέχρι τη βάση του φοβερού καταρράκτη Ύδατα Στυγός. Εδώ, στο Αθάνατο Νερό του, δινόταν ο πιο ιερός όρκος των θεών του Ολύμπου και με αυτόν σφραγίζονταν και κυρώνονταν οι δομικοί και λειτουργικοί νόμοι του Σύμπαντος. Η Στυξ ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και γυναίκα του Πάλλαντα, με τον οποίο έκανε 4 παιδιά: το Κράτος, τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. Κατά την Τιτανομαχία έτρεξε η Στύγα μαζί με τα παιδιά της να ενισχύσουν την παράταξη του Δία ενάντια στον Κρόνο. Το παλάτι της βρισκόταν στα Τάρταρα, εκεί που έριξε ο Δίας τους Τιτάνες και τους Γίγαντες. Το ίδιο αυτό νερό τρέχει και στα Τάρταρα του Άδη (εξάλλου ο Χάρων είναι γιος της Στύγας). Κατά τον Όμηρο η Νηρηίδα Θέτιδα βάφτισε το γιο της, τον Αχιλλέα, στα ιερά Ύδατα Στυγός για να γίνει αθάνατος. Δυστυχώς για τον ίδιο το μόνο σημείο που δεν βράχηκε στα ιερά νερά ήταν η φτέρνα του απ' όπου τον κρατούσε η μάνα του και εκεί ακριβώς τον χτύπησε με βέλος ο Πάρις στον πόλεμο της Τροίας και τον σκότωσε!



ΦΑΓΗΤΟ




Ο "μεζές του χωριάτη" στην ταβέρνα Ύδατα Στυγός



ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Ταβέρνα Ύδατα Στυγός. Η πρώτη, μπαίνοντας στο χωριό στα αριστερά, είναι η νεότερη και με τη μεγαλύτερη αίθουσα αλλά και το μεγαλύτερο μενού. Μας άρεσαν το μοσχαράκι στάμνας, ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια, το σύγλινο με ομελέτα και ο "μεζές του χωριάτη", δηλαδή λουκάνικο με πατάτες, σάλτσα, κρεμμύδι και φέτα. Τηλ. 2696035050 & 6972854765.



Ταβέρνα Μαχαίρας. Επίσης αριστερά με εξίσου πολύ καλή κουζίνα και παραδοσιακά διακοσμημένη σάλα με το πέτρινο τζάκι στη μέση. Τηλ. 2696032748, 2696033928 & 2696033980.



Ταβέρνα Γιάννης. Κι αυτή αριστερά, 30 μέτρα πιο πάνω. Θα απολαύσουμε μπριζόλες, παϊδάκια και λοιπά...κοψίδια στη σχάρα με μαστοριά ψημένα. Τηλ. 2696033939 & 6974909738.



Ταβέρνα Αγγελική Ψαριάδη. Αυτή είναι δεξιά, απέναντι από το Γιάννη. Αν είναι καλοκαίρι μαγειρεύει και "φασολάκια ξεσπυριστά". Πρόκειται για τα ονομαστά φασόλια της Ζαρούχλας, που καλλιεργούνται σε όλα τα γύρω χωράφια. Τηλ. 2696033959.



Ταβέρνα Το Παραδοσιακό. Κόκορας με χυλοπίτες, μοσχαράκι γιουβέτσι, πρασόπιτα, τζατζίκι σπιτικό, μπριζόλες, παϊδάκια και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2696031430 & 6977401204.



ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Ταβέρνα Ο Παράδεισος. Με θέα στη λίμνη. Τηλ. 6974630908.



Ταβέρνα Το Πέτρινο. Βρίσκεται λίγο πριν τη λίμνη. Κόκορας κρασάτος, χορτόπιτα στην πυροστιά, πέστροφα ψητή, ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και ψωμί χωριάτικο ψημένο στον ξυλόφουρνο. Τηλ. 2696034190.



ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

Ταβέρνα Το Τζάκι. Ανοιχτά μόνο τα Σαβ/κα. Τηλ. 2696034121.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Ταβέρνα Χελμός. Ό,τι πρέπει για ένα τσιπουράκι με ντόπιες ελιές, κεφαλοτύρι σαγανάκι και χωριάτικο λουκάνικο, όλα από τη χρυσοχέρα κα Κατερίνα. Τηλ. 2696034076 & 6948149421.



Ταβέρνα Γιάννης Κουτρούλης. Τηλ. 2696034712.



ΜΕΣΟΡΡΟΥΓΙ

Ταβέρνα Ντίνος. Πάνω από την πλατεία. Τηλ. 2696051219 & 2696033984.



ΔΙΑΜΟΝΗ




Γωνιακό δωμάτιο του ξενώνα Δρυάδες



ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Ξενοδοχείο Στύγα. Το πιο καινούριο στο χωριό. Αποτελείται από 18 δωμάτια και 4 σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, mini bar, TV, NOVA και (σε μερικά) τζάκι. Στο ισόγειο θα βρούμε εστιατόριο και καφέ μπαρ με τζάκι, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2696031431 & 6974588866.



Ξενοδοχείο Αροάνια. Διαθέτει 20 άνετα δωμάτια (όλα έχουν τζάκι) με καλύτερα αυτά του δευτέρου ορόφου, όπου είναι εμφανής η ξύλινη στέγη, πολύ καλό εστιατόριο, μικρός όμως ο χώρος του καθιστικού. Όλα τα δωμάτια βλέπουν μπροστά (έχουν δηλαδή καταπληκτική θέα προς το Χελμό) εκτός από δύο (ένα σε κάθε όροφο, το 108 και το 208) τα οποία έχουν θέα στην...πίσω αυλή. Δυστυχώς το Σεπτέμβριο του 2005 επικοινωνούμε με τον ιδιοκτήτη κο Κώστα Κάνιστρα για να μας κρατήσει τετράκλινο δωμάτιο την περίοδο των Θεοφανείων του 2006 (όχι για μία αλλά για τρεις νύχτες) και μάλιστα του ζητάμε στον επάνω όροφο. Η απάντησή του: "Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τίποτε, θα σας βολέψουμε όπου αδειάσει εκείνη την ημέρα, δε μπορώ να δεσμευθώ, όλα τα δωμάτια ίδια είναι". Είναι προφανές ότι (άγνωστο γιατί) δε θέλει να μας εξυπηρετήσει, παρ' ότι τηλεφωνούμε εγκαίρως. Θα μου πείτε "και γιατί σώνει και καλά να πας σ'αυτό;". Έλα ντε, έχει πολύ καλύτερους ξενώνες στη Ζαρούχλα, έπρεπε να διαλέξουμε κάπου αλλού... Στέλνουμε λοιπόν την προκαταβολή (από το Σεπτέμβριο παρακαλώ...), περνάει ο καιρός και ξεκινάμε για Ζαρούχλα. Λοιπόν όταν φτάνουμε, μας δίνουν το κλειδί για το 108, που λέγεται και Λυκία. Μπαίνουμε μέσα και βλέπουμε ότι το δωμάτιο έχει θέα σε εντελώς αδιάφορο τοπίο. Παρά τα παράπονά μας ο κος Κώστας δείχνει ανυποχώρητος λέγοντας "δεν γίνεται τίποτε, αυτή τη στιγμή είναι όλα γεμάτα, τι να κάνω, να τους βγάλω έξω;". Λεπτομέρεια: ύστερα από δύο με τρεις ώρες  καταφθάνουν κάποιοι πελάτες με τις βαλίτσες στο χέρι, τους υποδέχονται εγκάρδια και τους τακτοποιούν στο δωμάτιό τους (μπροστά φυσικά, με θέα). Άρα υπήρχε άδειο δωμάτιο. Να υπογραμμίσουμε επίσης και τα εξής: για το τζάκι παρέχεται δωρεάν ένα καλάθι ξύλα 8-9 κιλών ημερησίως. Αν θέλεις δεύτερο χρεώνεται 15 € (τη στιγμή που αυτός αγοράζει τα 1.000 κιλά προς 60 € ή 70 € ή άντε το πολύ 80 €, δηλαδή 0,08 € το κιλό...). Αυτό λέγεται θράσος ασύστολο, όταν μάλιστα σου χρεώνει το δωμάτιο 200 € τη βραδιά. Άλλο ακατανόητο: αντί να σου δώσουν λίγα προσανάμματα, στέλνουν έναν Αλβανό, ο οποίος παλεύει να ανάψει τη φωτιά με ένα φλόγιστρο, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί για να ζεστάνουν τις σωλήνες! Τέλος, σε περιόδους εορτών, τριημέρων κλπ. είναι υποχρεωτική η ημιδιατροφή. Όπως καταλάβατε μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2006 στο δωμάτιο Νο 108 ("Λυκία") τέσσερα άτομα προς 160 € με ημιδιατροφή. Τηλ. 2696035090 & 6972487333.



Ο Πύργος της Ζαρούχλας. Πέτρινος τριώροφος πύργος με παράθυρα-πολεμίστρες. Στο ισόγειο καθιστικό με τζάκι, βιβλιοθήκη και ηχοσύστημα, αλλά και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Στους δύο ορόφους τέσσερα συνολικά δωμάτια λιτά και απέριττα και με παραδοσιακές πινελιές. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 1999 στο δωμάτιο Νο 12 δύο άτομα προς 17.000 δρχ. (50 €). Ο ιδιοκτήτης κος Αγγελής ήταν ευγενέστατος. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2696033934, 2106439488 & 6972092005.



Ξενοδοχείο Δρυάδες. Μεγάλο ξύλινο σαλέ μέσα στα έλατα με δέκα δωμάτια, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, TV, DVD και ξύλινα μπαλκόνια. Πλεονέκτημά του τους καλοκαιρινούς μήνες η πισίνα και το χειμώνα το χαμάμ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2696034840.



Ξενώνας Πρωτόπαπα. Καινούριος πέτρινος ξενώνας που διαθέτει 6 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, τηλεόραση και κουζινάκι με όλες τις σχετικές λιχουδιές για να φτιάξεις self service το πρωινό σου. Τηλ. 6972893437.



Timber Land Cabins. Πέτρινα σπιτάκια απ' έξω, ξύλινα από μέσα, δίπλα στο ρέμα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV και DVD με μπόλικες ταινίες. Τιμή: από 100 € έως 250 € το σπιτάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6981403012.




Timber Land Cabins



Ξενοδοχείο Στης Έλενας. Απέναντι από την ταβέρνα του Μαχαίρα. Διαθέτει 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καφέ μπαρ, η αίθουσα πρωινού και ο παιδότοπος. Τηλ. 2696035083, 2696035084 & 6946595433.



Ξενώνας Νύμφες. Πέντε ανεξάρτητα ξύλινα σπιτάκια 4 ατόμων με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τζάκι με βιοκαύσιμα, TV, DVD, καφετιέρα, τοστιέρα και φούρνο μικροκυμάτων. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2696033383, 6936110532 & 6944357291.



Ξενώνας Χελμός. Ανήκει στην Αγγελική Ψαριάδη που έχει και ταβέρνα δίπλα από τον ξενώνα. Έχει 8 δωμάτια με κεντρική θέρμανση. Τηλ. 2696033959.



ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Ξενώνας Αίθρα. Πάνω ακριβώς στη λίμνη! Έχει 12 δωμάτια (ντυμένα εξωτερικά με πέτρα και εσωτερικά με ξύλο) και μία μεζονέτα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, TV και NOVA. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιο. Τηλ. 2696035061, 6948186762, 6976908591 & 6944908876.



Ξενώνας και Ταβέρνα Το Πέτρινο. Επάνω 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και κάτω ταβέρνα, όπου εκτός των άλλων σερβίρεται και παραδοσιακό πρωινό. Τηλ. 2696034190.



ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ

Μεζονέτες Γιοβάς. Υπάρχουν 10 πέτρινες μεζονέτες δύο και τριών επιπέδων, από 70 m² έως 110 m² και με εξωτερική πισίνα. Τηλ. 2696022324 & 6945374141.



Ξενώνας "Χρήστος Αρφάνης". Τηλ. 2696035055, 6948824660.



ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Κουτρούλης. Τηλ. 2696034025 & 6974924035.



Ενοικ. Δωμάτια Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου. Τηλ. 2696033988.



ΜΕΣΟΡΡΟΥΓΙ

Ξενώνας Αγνάντι. Αποτελείται από 10 πέτρινες μεζονέτες, που μπορούν να φιλοξενήσουν 2-4 άτομα η καθεμιά και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, κουζινάκι, ψυγείο, τραπεζαρία και μπαλκονάκι. Τηλ. 6986297458, 6982443542, 6977575835 & 6986485131.






dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου