Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ελλάδα: Οι καλύτερες αποδράσεις του χειμώνα

Ταξιδέψτε με αιτία. Πώς να χωρέσει μια ολόκληρη Ελλάδα μέσα σε 50 προτάσεις... Είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατον, αλλά όπως βλέπετε το προσπαθήσαμε. Δεν ακολουθήσαμε την τετριμμένη συνταγή των γενικόλογων κειμένων-προτάσεων, αλλά εστιάσαμε σε συγκεκριμένα σημεία και εμφανίσαμε τους λόγους εκείνους που τουλάχιστον εμάς μας ωθούν να ταξιδέψουμε. Δεν είναι η Ελλάδα τόπος με όμορφη φύση και αξιοθέατα μονάχα. Εχει και περιπατητικά μονοπάτια και καλό φαγητό και εξαίσιους ξενώνες να κοιμηθείς και προσφέρει όλους τους τρόπους με τους οποίους ένα απλό ταξίδι μετατρέπεται σε εμπειρία. Ακολουθήστε μας: έχουμε 50 λόγους σήμερα και χιλιάδες που θα ακολουθήσουν!

Ελλάδα: Οι καλύτερες αποδράσεις του χειμώνα
1. Στην Ερμούπολη ΣύρουΒόλτα στην παραλία μέχρι το Τελωνείο, αλλά και στη μαρμαροστρωμένη πλατεία Μιαούλη ή Δημαρχείου. Κτίρια με ιστορία και αύρα μοναδική, όπου στρέψεις το βλέμμα σου. Η συνοικία Βαπόρια με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1870) να τα «στεφανώνει». Παλιά μαγαζιά, γκαλερί, κομψά καφέ και καλά εστιατόρια. Η Ανω Σύρος με τον Σαν Τζώρτζη, την ανάμνηση του Μάρκου Βαμβακάρη και της Φραγκοσυριανής, τα ανηφορικά σοκάκια της που αγναντεύουν την Ερμούπολη και το πέλαγος. Θα μείνετε στο «Σύρου Μέλαθρον» (22810 85963, 86571) ή στο «Χenon Αpollon» ( 22810 81387). Για φαγητό και ποτό προτείνουμε το «Φοξ» (22810 81888), στην οδό Λεωτσάκου.
2. Πεζοπορία στον Οχη Καρύστου
Ερμούπολη Σύρου
Ερμούπολη Σύρου
Το όρος με το παράξενο όνομα Οχη βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και θεωρείται το μέρος όπου έσμιξαν ο Δίας με την Ηρα. Είναι ένας ιδιαίτερος τόπος με πολλούς μύθους. Σπάνια είδη φυτών, πουλιών και ερπετών απαντώνται στις πλαγιές της, ενώ κοντά στην κορυφή της βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο διατηρημένο Δρακόσπιτο της Εύβοιας. Η πεζοπορική διαδρομή που οδηγεί στο Δρακόσπιτο κι έπειτα στην κορυφή της Οχης ξεκινά κάτω από το καταφύγιο, διαρκεί 1,5 ώρα περίπου και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της βατή και σημασμένη. Θα μείνετε στην Κάρυστο στο «Λίθος» ( 6944397665, www.lithoshotel.gr ή στο «Αpollon Suite Ηotel» (22240 22045) και θα δοκιμάσετε το ταβερνάκι «Cavo D Οro» (22240 22326). 3. Στην καταπράσινη Τσαγκαράδα Πηλίου
Τσαγκαράδα Πηλίου
Τσαγκαράδα Πηλίου
Τέσσερις συνοικίες χαμένες μέσα σε πλούσια βλάστηση κι ένα υπέροχο μονοπάτι που συνδέει μεταξύ τους του Ταξιάρχες και την Αγία Παρασκευή όπου όλοι θαυμάζουν τον χιλιόχρονο πλάτανο και κάθονται για καφέ στη μεγάλη πλατεία. Η Τσαγκαράδα παραμένει πάντα στο επίκεντρο, γεμάτη ξενώνες και ταβέρνες, υπέροχα σπίτια και μνημειώδη δημόσια κτίρια - όπως η Αχιλλοπούλειος Σχολή που λειτουργεί πλέον ως πρότυπος εκθεσιακός χώρος και η Νανοπούλειος που στεγάζει το σχολείο. Στο τέλος της συνοικίας των Ταξιαρχών θα περπατήσετε λίγα λεπτά για να δείτε το παλιό γεφύρι της Τσαγκαράδας του 1787 που έκτισαν Ζουπανιώτες μάστορες. Για διαμονή: «Καστανιές» (24260 49135, www.kastanies.com), «12 Months Luxury Resort» (24260 48894-5, www.12hotel.gr ). Για φαγητό «Αγνάντι» (24260 49210), «Δειπνοσοφιστής» (24260 49825, www.dipnosofistis.com , το χειμώνα ανοίγει κυρίως Σαββατοκύριακα). 4. Βαρκάδα και τσίπουρο στην Πρέσπα
Κάντε βαρκάδα στην Πρέσπα...
Κάντε βαρκάδα στην Πρέσπα...
Πρώτα γράφουμε το τηλέφωνο: 6945744657. Ανήκει στον Βασίλη. Στον άνθρωπο «κλειδί» για όσους τυχερούς βρεθούν στην Πρέσπα. Ο Βασίλης από τώρα και μέχρι το τέλος του Γενάρη θα είναι άυπνος. Θα περιφέρεται μισοκοιμισμένος κρατώντας ζωηρή τη φωτιά, προσέχοντας τους υγροποιημένους ατμούς, μιλώντας, γελώντας, γλεντώντας. Θα υποδέχεται όχι μόνο εκείνους που θέλουν να βράσουν το τσίπουρο της χρονιάς, αλλά και όλους τους επισκέπτες που μαθαίνουν για τη μοναδική τελετουργία στον... «καθεδρικό ναό» του Αγίου Γερμανού Δαμολίδη! Ενα πλινθόκτιστο δωματιάκι ούτε 20 τετραγωνικά που έχτισε ο θρυλικός «παππούς» και έβαλε μέσα το καζάνι.Κι όταν έχει καλό καιρό... ο Βασίλης θα φεύγει πρωί πρωί για τους Ψαράδες. Θα στήνεται απέναντι από το μαγαζί του «άλλου Γερμανού», του Χριστιανόπουλου (να φάτε εκεί οπωσδήποτε «Συντροφιά» 23850 46107) και θα σας περιμένει για ένα μοναδικό ταξίδι στα ασκηταριά και τις βραχογραφίες της Μεγάλης Πρέσπας. Μαγικά πράγματα!
και πιείτε τσίπουρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα
και πιείτε τσίπουρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα
5. Στη λίμνη Δόξα ΦενεούΣτην περίκλειστη από βουνά πεδιάδα του Φενεού, ο ημίθεος Ηρακλής ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και αποξηραίνει τη λίμνη, δημιουργώντας καταβόθρες που μπορείτε έως και σήμερα να τις δείτε! Ομως στα βορειοδυτικά η ανθρώπινη παρέμβαση έκτισε φράγμα και δημιούργησε λίμνη. Λιλιπούτεια μεν, πανέμορφη δε, με τη γλώσσα στεριάς να κάνει προσβάσιμο τον Αγιο Φανούριο. Πιο ψηλά το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού, επιβλητικό και εντυπωσιακό, ενώ για τους γυμνασμένους προτείνεται η ανάβαση στην οξύκορφη Ντουρντουβάνα, η οποία θα σας αποζημιώσει με την αεροπορικού τύπου θέα στην κουκλίστικη λίμνη. Για διαμονή προτείνουμε στην Γκούρα το «Καλλιστώ»: 27470-51080, στην Εβροστίνα το «Ευρωστίνη»: 27430-32122. Καλά ταβερνάκια και ψησταριές θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα χωριά, αλλά τη «σπαστή» (σοκολάτα-ρόφημα έμπνευση) στο καφενείο του Μπεκιάρη στην Γκούρα δεν θα τη βρείτε πουθενά!
Λίμνη Δόξα Φενεου
Λίμνη Δόξα Φενεου
6. Στην πετρόχτιστη Καστανίτσα Λευκά πέτρινα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο Μαλεβού και ψηλά πυργόσπιτα ηλικίας 300 ετών, όλα έργα των περίφημων Λαγκαδινών μαστόρων. Η Καστάνιτσα (ή Καστανίτσα) είναι σίγουρο πως θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Μια μικρή βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι αρκετή για να σας ξεδιπλώσει ολόκληρη την ιστορία του τόπου. Στην κεντρική πλατεία οργανώθηκε και ξεκίνησε τον αγώνα της η Εθνική Αντίσταση του Πάρνωνα το 1943 και λίγο παρακάτω ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένος το 1780, με ξύλινο τέμπλο που δώρισε η βασίλισσα Αικατερίνη η Μεγάλη σε επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού. Λίγο μακρύτερα είναι τα ερείπια του πύργου Καψαμπέλη, όπου μαζευόταν τα γυναικόπαιδα για να προστατευτούν από τους Τούρκους. Οπως δείχνει και το όνομά της, κύρια ασχολία στο χωριό είναι η καλλιέργεια καστάνων, με ετήσια παραγωγή που φτάνει τους 350 τόνους. Ο μοναδικός ξενώνας του είναι ο «Ξενώνας Αντωνίου» (27550 52255), ενώ για φαγητό θα πάτε στον «Πάρνωνα» (6977434525, 6976892209) και στο «Στολίδι» (6979003528).
Καστανίτσα
Καστανίτσα
7. Στους Κορυσχάδες της ΕυρυτανίαςΟλα είναι πέτρινα! Τα σπίτια, οι δρόμοι, οι ξενώνες, τα μαγαζιά, η εκκλησία. Η απόλυτη αρμονία χαρακτηρίζει τον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων, όπου όλα τα σπίτια έχουν αναστηλωθεί υποδειγματικά. Στο ωραίο χωριό της Ευρυτανίας έρχονται κατά δεκάδες οι επισκέπτες του Καρπενησίου. Περπατήστε το κι εσείς για να δείτε το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης όπου θα μάθετε λεπτομέρειες για τους αντάρτες και για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ελεύθερης Ελλάδας που έγινε στο χωριό το 1944. Μιλήστε με τον παππού στο καφενείο με τη φωτογραφία του Παπανδρέου και αγοράστε τοπικά προϊόντα από το μαγαζάκι με τα σουβενίρ. Φυσικά θα μείνετε στα πέτρινα αρχοντικά του ξενώνα «Κορυσχάδες» (22370 25102, www.koryschades.com.gr), που έχει και καλό εστιατόριο.
Κορυσχάδες, Ευρυτανίας: Περπατήστε στα σοκάκια και θαυμάστε τα πέτρινα αναστηλωμένα σπίτια του όμορφου χωριού
Κορυσχάδες, Ευρυτανίας: Περπατήστε στα σοκάκια και θαυμάστε τα πέτρινα αναστηλωμένα σπίτια του όμορφου χωριού
8. Το πάρκο Vagonetto στη ΦωκίδαΤο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Vagonetto, είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, που βρίσκεται στο 51ο χλμ. στην Αμφισσα της Φωκίδας και σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η επίσκεψη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850 που λειτούργησε μέχρι το 1972, συνεχίζεται στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και ολοκληρώνεται στην Υπαίθρια Εκθεση Μηχανημάτων. Η επίσκεψη στη στοά γίνεται με το Vagonetto, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες 30 χρόνια πριν. Επίσης λειτουργεί οπτικοακουστικό σύστημα για την πιστή απόδοση των εργασιών της εποχής με ήχο και φως! Για διαμονή προτείνεται ο ξενώνας «Χαράδρα» (22650 91983) στη Μαριολάτα. Στη Βάργιανη δοκιμάστε την ταβέρνα «Παραδοσιακή» (22650 91728).
Κορυσχάδες, Ευρυτανίας
Κορυσχάδες, Ευρυτανίας
9. Στη Βαρβαριάδα και τον ΜάραθοΑγνωστες λέξεις, άγνωστες κουκίδες στον χάρτη της Ελλάδας. Βρισκόμαστε στα Αγραφα Ευρυτανίας και ακολουθούμε τον δρόμο από το χωριό Κρέντης προς τη λίμνη Κρεμαστών και ξαφνικά εμφανίζεται η παράκαμψη για Αγραφα (σύντομα ασφαλτόδρομος...)
Την ακολουθούμε και ο πρώτος υποτυπώδης οικισμός που κάνει την εμφάνισή του ονομάζεται Βαρβαριάδα. Κάνουμε στάση σε ένα «παράπηγμα». Είναι το περίφημο καφενείο του Μπαρμπα-Λάμπρου Κοντογούνη, ενός από τους τελευταίους ήρωες των Αγράφων (έγινε και ταινία!). Πίνουμε τσίπουρο και μιλάμε μαζί του. Επόμενος σταθμός το χωριό Μάραθος (η παράκαμψη πριν από το γεφύρι του Αγραφιώτη).
Πάρκο Vagonetto, Φωκίδα
Πάρκο Vagonetto, Φωκίδα
Αετοφωλιά, πατρίδα του περίφημου Κατσαντώνη. Είτε ο κυρ Χρήστος (22370 95869), είτε η κυρα-Μαρία (22370 95690) θα έχουν ανοιχτό το καφενείο. Αν θέλετε να φάτε κιόλας να τους πάρετε τηλέφωνο να σας ετοιμάσουν. Μην παραλείψετε να δείτε τη μοναδική εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών. Ενας άλλος κόσμος εδώ πάνω! Να χαιρετάτε τους ανθρώπους και να τους σφίγγετε το χέρι... αλλιώς εσείς θα χάσετε.
10. Για ιππασία και ποδήλατο στη λίμνη Πλαστήρα
Βαρβαριάδα, Μάραθος
Βαρβαριάδα, Μάραθος
Μια καταπληκτική λίμνη που υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να τη γνωρίσεις με έναν διαφορετικό, φυσιολατρικό τρόπο. Η τουριστική ανάπτυξη, μαζί με τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες, προσέλκυσε και κάποιες εταιρείες διοργάνωσης εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Οσοι βρεθείτε στη λίμνη μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες για ιππασία, τοξοβολία, κανόε-καγιάκ, ποδήλατα βουνού, υδροποδήλατα κ.ά. Είναι ο «ΤΑVRΟΡΟS» (Δημήτρης Χαραλαμπίδης, Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 92552, 6977740066, www.tavropos.com) και το παράρτημα Θεσσαλίας της Trekking Hellas με βάση στην Καρδίτσα (Θανάσης Σαμούρης, τηλ. 24310 87964, www.trekking.gr ). Για ιππικές εξερευνήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον Χρήστο Ζαμπέτα (24410 92855) ή στην ταβέρνα του Τσουκαλά στο Κρυονέρι. Από ξενοδοχεία επιλέξτε τις «Αιολίδες» στα Καλύβια Πεζούλας (24410 92966, www.aiolides.gr ) και τις «Ναϊάδες», στο Νεοχώρι (24410 93333, www.naiades.gr ). Για φαγητό προτιμήστε «Το Τσαρδάκι», στο Τσαρδάκι Λαμπερού (24410 20413) και τον «Κελεπούρη», στο Νεοχώρι (24410 93207).
Λίμνη Πλαστήρα: Εκτός από το γύρο της λίμνης με αυτοκίνητο μπορείτε να ασχοληθείτε μα πληθώρα δραστηριοτήτων
Λίμνη Πλαστήρα: Εκτός από το γύρο της λίμνης με αυτοκίνητο μπορείτε να ασχοληθείτε μα πληθώρα δραστηριοτήτων
11. Στο παραμυθένιο Κεραμαριό ΚαρδίτσαςΒρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, κοντά στoν οικισμό της Δρακόπετρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μουζάκι, στον δρόμο προς τα χωριά της Αργιθέας. Εδώ δεν θα φάτε μόνο καλά αλλά θα θυμηθείτε τα παιδικά σας όνειρα. Το παραμυθένιο περιβάλλον θα το αντιληφθείτε αμέσως όταν, ψάχνοντας την είσοδο της ταβέρνας, διαπιστώσετε ότι πρέπει να περάσετε μέσα από τον κορμό ενός από τα τεράστια δένδρα που στηρίζουν την οροφή για να δοκιμάσετε εν τέλει τα απίθανα ψητά (παϊδάκια και κοκορέτσι), και τις παραδοσιακές πίτες. Το γεύμα σας θα κλείσει με λαχταριστούς, ζεστούς λουκουμάδες. Και όλα, σε πολύ χαμηλές τιμές... Οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν από τα ελάφια και τα κουνελάκια που ζουν στο λιβάδι κάτω από την ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας άνοιξε και ξενώνα-βάση για όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί τη γύρω περιοχή. Τηλ. 24450 61470, 6977085668.
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
12. Λίμνη Στεφανιάδα και Μονή Σπηλιάς Ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές των Αγράφων βρίσκεται η λίμνη Στεφανιάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1963 από μια κατολίσθηση του βουνού που παρέσυρε μαζί του το ομώνυμο χωριό και έφραξε το ρέμα της Οξιάς, δημιουργώντας τη λίμνη. Σήμερα μπορείτε να τη θαυμάσετε από ψηλά και να περπατήσετε ή να οδηγήσετε γύρω της, στους έρημους χωματόδρομους. Περίπου 1 χλμ. ανατολικότερα βρίσκεται η Μονή Σπηλιάς, «γαντζωμένη» στην πλαγιά του φαραγγιού που διατρέχει ο Πετριλιώτης, με καταπληκτική θέα. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε πιθανόν το 1604 από τους μοναχούς Αθανάσιο και Παρθένιο, όμως το 1736 χτίστηκε μεγαλύτερη εκκλησία την οποία αγιογράφησε ο ζωγράφος Θεόδωρος από τη Μεγάλη Βλαχιά (Ρουμανία). Για διαμονή πολύ καλό είναι το «Ντελεμίδι» (24450 32094) στο κοντινό Λεοντίτο και για φαγητό το «Μακρυβούνι», πάνω από τη λίμνη.
Κεραμαριο Καρδίτσας
Κεραμαριο Καρδίτσας
13. Ο υπόγειος ποταμός Μααρα στη ΔράμαΣτους νότιους πρόποδες του Φαλακρού υπάρχει υπόγειος ποταμός με παγκόσμια αναγνώριση. Σήμα κατατεθέν του σπηλαίου (25220 60460) ο τεράστιος υδροτροχός, λαμπρό μνημείο προβιομηχανικής εποχής, αφού μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η ύδρευση και αργότερα η άρδευση της Κοινότητας Κοκκινογείων και του Δήμου Προσοτσάνης, γίνονταν από τα νερά των πηγών του Αγγίτη. Γάλλοι σπηλαιολόγοι έχουν προχωρήσει μέχρι οκτώ χιλιόμετρα βάθος, ενώ για τους επισκέπτες υπάρχει διάδρομος πεντακοσίων μέτρων. Στην κοιλάδα του Αγγίτη δείτε το ιερό του Διονύσου, τριγύρω αφθονούν οι αμπελώνες και απόηχος της διονυσιακής λατρείας, είναι τα σημερινά παραδοσιακά δρώμενα της Καλής Βρύσης, αρχές Γενάρη, ενώ η πομπή των «μπαμπούγερων» παραπέμπει στην πομπή των «Αγροτικών Διονυσίων». Για διαμονή στο «Grand Chalet» (25230 22832, www.hotelgrandchalet.gr ) και «Επαυλις» (25210 81348, www.epavlis-hotel.gr ) και φαγητό στη «Σελήνη» (6972 294266)
Λίμνη Στεφανιάδα
Λίμνη Στεφανιάδα
14. Το σπήλαιο Αλιστράτης ΣερρώνΘεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος. Βρίσκεται στην περιοχή «Πετρωτό» του νομού Σερρών και η επιφάνειά του υπολογίζεται σε 25.000 τ.μ. και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σε 3 χλμ. Είναι οριζόντιο και δαιδαλώδες. Διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο διάκοσμο και αξιοποιήθηκε τουριστικά με σύγχρονο και εντυπωσιακό τρόπο. Λειτουργεί καθημερινά 09:00 - 19:00 τη θερινή περίοδο και 09:00 - 17:00 τη χειμερινή (τηλ. 23240 82045). Σε απόσταση 500 μ. από το σπήλαιο θα ανακαλύψετε και το περίφημο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Για διαμονή, στην πόλη της Αλιστράτης προτείνουμε το «Αρχοντικό Βοζίκη» (23240 20400). Για φαγητό αξίζει ο «Αχιλλέας» (23240 31444).
Δράμα: Το εντυπωσιακό σπήλαιο του υπόγειου ποταμού Μααρά
Δράμα: Το εντυπωσιακό σπήλαιο του υπόγειου ποταμού Μααρά
15. Με τα πουλιά της Κερκίνης Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη. Λειτουργεί σαν ταμιευτήρας νερού συγκρατώντας τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, αλλά εμείς την αναγνωρίζουμε σαν έναν από σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, ένα σπάνιο καταφύγιο για τα πουλιά και ένα μοναδικό οικοσύστημα με παρόχθιο δάσος που πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί. Θα ξεκινήσετε ιδανικά... με περπάτημα ή ποδήλατο στα αναχώματα και στο δάσος και θα συνεχίσετε με βαρκάδα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κιάλια και να κάνετε ησυχία για να μην τρομάξετε τα πουλιά. Μην παραλείψετε να γευτείτε κρέας βούβαλου σε πεντανόστιμες συνταγές και λιμνίσιο ψάρι. Δοκιμάστε την ψησταριά «Διόνυσος» στο χωριό Κερκίνη και την «Ελωδία» στον δρόμο για το λιμάνι. Στον Λιθότοπο το «Φράγμα» και στο Ακριτοχώρι τις «Μπέλες». Για διαμονή προτείνουμε τους ξενώνες «Οικοπεριηγητής» (23270 41450), «Μορφή» (23270 41036) στην Κερκίνη και το «Ερωδιός» (23250 28070) στον Λιθότοπο.
Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών
Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών
16. Στον Βώλακα του ΦαλακρούΓεωγίγαντας και βιγλάτορας το Ορος Φαλακρό, από τη λεκάνη του Νευροκοπίου μέχρι την πεδιάδα της Δράμας. Δασωμένος με μαυρόπευκα ως την αλπική του ζώνη είναι ένα στοιχείο που εναντιώνεται στ όνομά του... Το βουνό κρύβει μέσα του θησαυρό, το περίφημο μάρμαρο, που κράτησε τον πληθυσμό στον τόπο και έφερε ανάπτυξη. Το κατακόκκινο χωριό Βώλακας, με όλα τα σπίτια κεραμόσκεπα, είναι το ιδανικό εφαλτήριο για το Χιονοδρομικό, και για ανασύνταξη δυνάμεων θα προτείναμε «Το Παλιό Αλώνι του κ. Θανάση» (25230 23714, www.alonihotel.gr ), ξενώνα με ατμόσφαιρα παλαιού αρχοντικού και γεύσεις προηγούμενης γενιάς! Αριστο και το «Πέταλο» (6948 248104, www.petalo.com.gr ) με ξύλινα σπιτάκια. Το Κάτω Νευροκόπι πασίγνωστο, αλλά αξίζουν το Λιβαδάκι και οι Ποταμοί στη βόρεια πλευρά του Φαλακρού, και να φάτε στο Παγονέρι στο «Ηλιοστάσιο» (6978 441914).
Λίμνη Κερκίνης
Λίμνη Κερκίνης
17. Η Θρασσα στη λίμνη Τυχερού ΕβρουΝαι είναι μικρή η λίμνη, αλλά δεν έγινε κατά τύχη. Ούτε τυχεροί είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού στον Εβρο... Δραστήριοι και έξυπνοι είναι. Την αποξηραμένη λίμνη Ντουρούτσια, την έφτιαξαν ξανά, αλλά διαμορφώνοντάς την κατάλληλα μέσα στον οικισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό κατασκεύασαν γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, ένα θεατράκι για παραστάσεις-συναυλίες, παιδικές χαρές, μια πισίνα 25άρα και έναν εξαίρετο ξενώνα που ονομάζεται «Θράσσα» (25540 20080, www.thrassa.gr ). Λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια και για τη Σοφία Χατζησάββα που τον διαχειρίζεται η έννοια της φιλοξενίας είναι ιερή. Απίστευτο περιβάλλον, καλοστημένα δωμάτια, πλούσια βιβλιοθήκη, εξαιρετικό πρωινό και χαμόγελα όλη την ημέρα συνθέτουν το σκηνικό μιας αξέχαστης εμπειρίας. Δίπλα σας είναι και το Δέλτα του Εβρου και το δάσος της Δαδιάς με τα αρπακτικά και τα απολιθωμένα δέντρα του Τυχερού. Επίσης λίγο πιο ψηλά από τις όχθες της λίμνης θα συναντήσετε και τον Ιππικό όμιλο Τυχερού (τηλ. 25540 42198) όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία - από αθλητική έως θεραπευτική. Είπατε τίποτε;
Κοντά στο Δέλτα του Εβρου και το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται η λίμνη Ντουρούτσια
Κοντά στο Δέλτα του Εβρου και το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται η λίμνη Ντουρούτσια
18. Στην Κομοτηνή για γλυκάΣουτζούκ λουκούμ, καζάν ντιπί, σιροπιαστά: τα γλυκά της Κομοτηνής... κολάζουν και τους πιο εγκρατείς. Το σουτζούκ λουκούμ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και το εμπνεύστηκε στα 1950 ο Νεντίμ Μεμέτ. Σήμερα το εργαστήρι στην οδό Ορφέως με την επωνυμία «Νεντίμ» έχει γίνει ολόκληρη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων και λειτουργεί από τον γιο του, τον Ερσίν Μεμέτ. Πολύ καλό σουτζούκ λουκούμ θα βρείτε και στην οδό Γρατινής, στο εργαστήρι του Χασάν Χασάν. Κάντε βόλτα στην πλακόστρωτη παλιά αγορά όπου συναντώνται η Δύση κι η Ανατολή. Μπορείτε να μείνετε στο «Filia» (25310 27500, www.hotelfilia.gr ) ή το «Ξενία» (25310 22648, www.hotelxenia.gr) και να φάτε στον «Σταύρο» (25310 21669) και τον «Ευρυπίδη» (25310 26642).
Κομοτηνή
Κομοτηνή
19. Στο Παπικιο Ορος της ΡοδόπηςΗταν τον 11ο αιώνα όταν στο Παπίκιο Ορος της Ροδόπης άκμαζε μια μεγάλη μοναστική πολιτεία, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου. Θεωρείται όμως πως στο όρος είχαν εγκατασταθεί πολύ νωρίτερα ασκητές και ερημίτες. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1983 και έφεραν στο φως ναούς και μοναστικά συγκροτήματα με απίθανα ψηφιδωτά δάπεδα και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μέλη. Είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε, καθώς κρύβονται από την πυκνή βλάστηση και τα συρματοπλέγματα και καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια των ντόπιων. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το γεφύρι του Πολύανθου νοτιότερα, που στεφανώνει τις όχθες του Κομψάτου: κτίστηκε τον 17ο-18ο αιώνα και είναι το μεγαλύτερο τρίτοξο της Θράκης. Για τη διαμονή σας πηγαίνετε στην Κομοτηνή αλλά για φαγητό αξίζει να δοκιμάσετε τις ταβέρνες στους πρόποδες του Παπικίου: το «Αρνεμούσι» (25340 24500) στον Ιασμο, «Τα μαγκάλια» (25310 93310) στον Μίσχο, και «Το τζάκι» (25340 22951) στον Πολύανθο.
Παπίκιο Ορος Ροδόπης
Παπίκιο Ορος Ροδόπης
20. Στην Ελατιά ΔράμαςΤο δάσος της Ελατιάς Η Καραντερέ, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι χαρακτηρισμένο «Αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης» από τους ειδικούς. Το μοναδικό αυτό πάρκο εκτείνεται σε εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια και αποτελείται από πανύψηλα δέντρα ερυθρελάτης και σημύδας, που βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης των ειδών για τον ευρωπαϊκό χώρο. Πολύ κοντά στο δάσος βρίσκεται το Δασικό Χωριό, το οποίο κατοικείται από τους δύο φύλακες του δάσους, αλλά την άνοιξη γεμίζει από επιστήμονες, ερευνητές και υλοτόμους που εργάζονται στο δάσος. Μπορείτε και εσείς να φιλοξενηθείτε στο Δασικό Χωριό, αφού πάρετε άδεια από το Δασαρχείο. Μέσα στο δάσος θα βρείτε τον ξενώνα «Ελατιά» (25210 91300, 6972081157).
Ιμαρέτ Καβάλας: Ιστορικό κτίριο και ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας
Ιμαρέτ Καβάλας: Ιστορικό κτίριο και ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας
21. Στο εντυπωσιακό Ιμαρέτ της ΚαβάλαςΤο μεγάλο οικοδόμημα που ίδρυσε ο Μεχμέτ Αλή πασάς το 1817 στη γενέθλια πόλη του παραμένει από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Καβάλας. Αναστηλωμένο υποδειγματικά από τη γνωστή οικογένεια των καπνεμπόρων Μισιριάν -και ειδικότερα την Αννα Μισιριάν η οποία το 2001 επινοικίασε το μνημείο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στην οποία ανήκει-, σήμερα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας και παρέχει πολύ υψηλές υπηρεσίες. Με 26 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, εσωτερική κινστέρνα και χαμάμ, καλόγουστα σαλόνια και καθιστικά, εστιατόριο και ατμοσφαιρικές αυλές με τοξοστοιχίες όπου τα κεριά ανάβουν κάθε βράδυ. «Ιμαρέτ» (2510 620151, www.imaret.com ). Για φαγητό σας προτείνουμε το «Ναυπηγείο» (2510 227994) στο παλιό καρνάγιο και το «Λαδοφάναρο» (Φαναρίου 4, Καλαμίτσα, 2510 246363).
Ξάνθη
Ξάνθη
22. Στην Ξάνθη για κεμπάπ Στην παλιά πόλη της Ξάνθης μπορείς να δεις το ένδοξο παρελθόν της πόλης, τότε που ο καπνός αποτελούσε τεράστια πηγή εσόδων και οι πάμπλουτοι καπνέμποροι έχτιζαν τα αρχοντικά τους επηρεασμένα από ευρωπαϊκές επιρροές. Μόνο αυτά έχουν απομείνει να θυμίζουν τη χρυσή εποχή, αφού η μυρωδιά του καπνού έχει χαθεί και τη θέση της έχει πάρει μια άλλη, αυτή του κεμπάπ. Σπεσιαλιτέ της Ξάνθης πλέον το κεμπάπ είναι ένας μεζές που σίγουρα θα δοκιμάσεις. Σε οποιαδήποτε ψησταριά ή καφενείο σταματήσεις θα σε σερβίρουν κεμπάπ φτιαγμένο από τον καθένα με μικρές παραλλαγές και φυσικά με διαφορετικά συνοδευτικά. Το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης είναι το «Ζ Ρalace» (25410 64414-18 www.z-palace.gr ) και για φαγητό (εκτός από τα ψητοπωλεία που σερβίρουν κεμπάπ) προτιμήστε τον «Βόσπορο» (25410 83097, www.vosporos.gr).
Υπάτη
Υπάτη
23. Στα ιαματικά λουτρά της ΥπάτηςΤο ωραιο κεφαλοχώρι είναι σκαρφαλωμένο στη βόρεια πλαγιά της Οίτης, σ' ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο με θέα όλη την κοιλάδα του Σπερχειού. Σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τον οικισμό, βρίσκονται οι πηγές κι οι εγκαταστάσεις των γνωστών από την αρχαιότητα ιαματικών λουτρών. Εκτός από τον μεγάλο καταρράκτη με τον μύλο που θα σας υποδεχθεί στην είσοδο της Υπάτης μπορείτε να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, την πλατεία του χωριού και την ιστορική Μονή Αγάθωνος με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης αξίζει μια πεζοπορία ή βόλτα με αυτοκίνητο 4x4 στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, στο οροπέδιο Λιβαδιές και στις λιμνούλες που ανάλογα με την εποχή σχηματίζονται εκεί.Για διαμονή προτείνουμε τον ξενώνα «Αρχοντικό του Ζιάκα» (22310 98450) και για φαγητό το «Χάνι».
Δύο πανέμορφοι οικισμοί με μεγάλη ιστορία. Στη φωτό το λαογραφικό μουσείου Βελβεντού
Δύο πανέμορφοι οικισμοί με μεγάλη ιστορία. Στη φωτό το λαογραφικό μουσείου Βελβεντού
24. Στον Αθανάσιο Διάκο στα Βαρδούσια Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ορειβάτες και φυσιολάτρες δίνουν το χειμερινό ραντεβού τους στο χωριό Ανω Μουσουνίτσα, τον Αθανάσιο Διάκο δηλαδή. Για να απολαύσετε την περιπέτεια στη εκπληκτική φύση των Βαρδουσίων, έχετε δύο επιλογές: επίπονες ορειβατικές διαδρομές μέχρι την κοντινή κορυφή ή μικρές χαλαρές διαδρομές στο πεζοπορικό μονοπάτι Ε4. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τους δυο τεράστιους υπεραιωνόβιους πλάτανους, υπάρχει η προτομή του Αθανασίου Διάκου, αφού το χωριό θεωρείται η πατρίδα του ήρωα της Επανάστασης του 1821. Ξενώνες με ταβέρνες-ψησταριές που σερβίρουν όλο τον χρόνο ψητά ντόπια κρέατα λειτουργούν στην πλατεία του χωριού. Για τη διαμονή σας προτιμήστε τους ξενώνες «Ραβάνης» (22650 63214) και «Βαρδούσια» (22650 63150) και για πολύ καλό φαγητό (αρνί σούβλας, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, πίτες) πηγαίνετε στην ταβέρνα «Το κελάρι του Μπαρμπα-Γιάννη» (22650 63130) ή την ταβέρνα-ψησταριά του ξενώνα «Ραβάνης» (22650 63214).
Μπιτ Παζάρ, Θεσσαλονίκη
Μπιτ Παζάρ, Θεσσαλονίκη
25. Βόλτα στον Βελβέντο και τα Σέρβια Χτισμένα κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Νομού Κοζάνης, με θέα τη λίμνη του Αλιάκμονα, οι δυο αυτές πόλεις είχαν μεγάλο ανταγωνισμό σύμφωνα με την παράδοση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Ο Βελβεντός είναι μια από τις ομορφότερες κωμοπόλεις του νομού, με μοναδικά σπίτια, ιστορικό κέντρο και αποτελεί την πατρίδα του πρώτου πολεοδόμου της Αθήνας, Κλεάνθη Σταμάτιου. Τα Σέρβια πάλι έχουν τεράστια ιστορία, καθώς η βυζαντινή πολιτεία υπήρξε πρωτεύουσα του νομού και ήταν η πιο ισχυρή καστροπολιτεία της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα σώζονται ερείπια της πάλαι ποτέ ισχυρής ακρόπολης και η τρίκλητη βασιλική Σαράντα Πόρτες. Στον Βελβεντό υπάρχει το ξενοδοχείο «Αγνάντι» (24640 49002, www.agnanti-hotel.gr ) και στα Σέρβια το «Κάστρο» (24640 22992). Για φαγητό προτιμήστε τη «Ρέμβη» (24640 31473) στον Βελβεντό και τον «Πλάτανο» (24640 24435) στα Σέρβια.
Πεντάλοφος Κοζάνης
Πεντάλοφος Κοζάνης
26. Βόλτα στο Μπιτ Παζάρ στη ΘεσσαλονίκηΗ παλιά προσφυγική αγορά της Θεσσαλονίκης ζει τη διπλή ζωή της: το πρωί με τα παλιατζίδικα και τα μικρομάγαζα ή τους πάγκους που πουλάνε κάθε λογής εμπόρευμα, το βράδυ, φωτισμένη με τρόπο θεατρικό, με τα μπαράκια και τα ουζερί-εστιατόρια πάντα γεμάτα κόσμο. Οποια ώρα κι αν περάσετε παρατηρήστε όσα από τα παλιά κτίσματα της έχουν διασωθεί και τη μεγάλη εσωτερική πλατεία όπου τις Κυριακές γίνονταν δημοπρασίες χαλιών. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Ολύμπου και Τοσίτσα και είναι μία από τις τρεις οργανωμένες αγορές που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την εγκατάσταση των προσφύγων. Για φαγητό προτείνουμε το «Μπιτ Παζάρ» (2310 278097).
Κορεστια Καστοριάς
Κορεστια Καστοριάς
27. Πεντάλοφος και Βυθός ΚοζάνηςΟ Πεντάλοφος (πρώην Ζουπάνι) και ο Βυθός έχουν μακρά ιστορία, αφού οι πασίγνωστοι μάστορές τους έχτισαν όλο... τον κόσμο. Η φήμη τους ήταν τέτοια που η τουρκική εξουσία τους είχε κατοχυρώσει με προεδρικά διατάγματα για να μπορούν να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την αυτοκρατορία και να επιταχύνεται η εκτέλεση τεχνικών έργων. Η αναχώρησή τους κάθε χρόνο λίγο μετά το Πάσχα είχε τελετουργικό χαρακτήρα και οι κάτοικοι των χωριών σχημάτιζαν πομπές και συνόδευαν τους μαστόρους μέχρι την έξοδο του χωριού, όταν αυτοί έφευγαν για την Αλεξάνδρεια, την Αφρική, την Περσία και τους Αγίους Τόπους. Ακόμα και τα σπίτια του Πηλίου χτίστηκαν από τους ίδιους μαστόρους τον 19ο αιώνα. Σήμερα στον Πεντάλοφο και τον Βυθό μπορείτε να δείτε δείγματα της μοναδικής τέχνης τους, με διώροφα και τριώροφα σπίτια φτιαγμένα από πέτρα. Στον Πεντάλοφο θα βρείτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Τρούμπαλος Γιώργος» (24680 41305, 6944 593331) και την ταβέρνα «Το στέκι του Μηνά».
Οι παλιοί οικισμοί των Κορεστίων είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένοι με πλιθιά γι' αυτό και καταρρέουν μέρα με τη μέρα
Οι παλιοί οικισμοί των Κορεστίων είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένοι με πλιθιά γι' αυτό και καταρρέουν μέρα με τη μέρα
28. Το σπήλαιο Γρεβενών και ο Βενετικός ποταμόςΤο χωριό είναι ένα φυσικό οχυρό, χτισμένο σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τοποθεσία με απίθανη θέα. Πρόκειται για έναν τόπο που δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί από τις επεμβάσεις του ανθρώπου, με πεντακάθαρα ποτάμια που προσφέρονται για δραστηριότητες περιπέτειας, δύο μεγάλα φαράγγια και τρία πέτρινα τοξωτά γεφύρια χτισμένα τον 19ο αιώνα. Κάτω από το γεφύρι της Πορτίτσας και στο ομώνυμο φαράγγι, στριμώχνεται με βοή ανάμεσα σε δυο απόκρημνα κάθετα βράχια ο ποταμός Βενέτικος. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλαίου, του 1633, στην είσοδο του χωριού. Μην παραλείψετε να κάνετε πεζοπορία στα λιθόστρωτα μονοπάτια, ποδήλατο βουνού και πλείστες άλλες δραστηριότητες στο υπέροχο τοπίο της Πίνδου. Μέσα στο χωριό μπορείτε να μείνετε στον Ξενώνα «Αερόπη» (24620 80800) και να φάτε στην «Πέρδικα» (24620 82234).
Ανω πόλη Θεσσαλονίκης
Ανω πόλη Θεσσαλονίκης
29. Ανακαλύψτε τα Κορέστια Καστοριάς Παράλληλα με τη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία και ακολουθώντας τον δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα, εμφανίζονται εκατέρωθεν καφέ χαλάσματα από χωριά-φαντάσματα. Εδώ η αρχιτεκτονική είναι απλή και φθηνή τέχνη, χωρίς ποτέ να παύει να είναι όμορφη. Εχουν κι αυτά τα χωριά αρχοντικά... μονάχα που είναι αρχοντικά της λάσπης! Ταπεινή και καταφρονεμένη η γειτονιά αυτή της Δυτικής Μακεδονίας παλεύει να μείνει ζωντανή με συνενώσεις οικισμών, με το όνομα του Παύλου Μελά, με φασόλια από αυτά τα βραστερά (εξίσου καλά με αυτά της Πρέσπας), με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα και τα δημοτικά σχολεία θα ξαναγεμίσουν με παιδιά. Κρανιώνας, Ανω Κρανιώνας, Γάβρος Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς, Ανω Μελάς, Αγιος Αντώνιος, Βυσσινιά, κοντά 15 χωριά με όχι περισσότερους από 1.000 κατοίκους συνολικά. Για τη διαμονή σας στον νέο Οικισμό Κορεστίων υπάρχει μόνο ένας ξενώνας (24670 83682), ενώ μη χάσετε την εμπειρία να φάτε στην ταβέρνα του Λάκη - «Το στέκι των κυνηγών» (24670 84933).
Ραγκουτσαρια, Καστοριά
Ραγκουτσαρια, Καστοριά
30. Στην Ανω πόλη της Θεσσαλονίκης Το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) και ο πύργος Τριγωνίου. Τα τείχη και η θέα στην πόλη. Οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και του Οσίου Δαβίδ, η μονή Βλατάδων. Η βόλτα στα προσφυγικά σπιτάκια και στις πλατείες - με πιο ενδιαφέρουσα την πλατεία Τερψιθέας με το Μουσά Μπαμπά. Το Τσινάρι, με τα ουζερί, την κρήνη και τον παλιό πλάτανο. Πολλά έχεις να δεις και να κάνεις στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Αγνόησε όσο μπορείς τα αυτοκίνητα που την πολιορκούν και απόλαυσε την αυθεντική της ατμόσφαιρα. Για διαμονή στην περιοχή υπάρχει το «Φιλίππειον» στο δάσος του Σέιχ Σου (2310 203320, www.philippion.gr) και για φαγητό μπορείτε να πάτε στην «Κάνουλα» (2310 222185), στο «Νιαβέντι» (2310 269930) ή στο «Τσινάρι» (2310 284028).
Λουτρά Ποζάρ: Χειμώνα και καλοκαίρι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, συρρέουν στις διάσημες ιαματικές πηγές
Λουτρά Ποζάρ: Χειμώνα και καλοκαίρι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, συρρέουν στις διάσημες ιαματικές πηγές
31. Ξεφάντωμα στα Ραγκουτσάρια Το μεγάλο πανηγύρι της Καστοριάς ξεκινάει αμέσως μετά τα Θεοφάνια και διαρκεί τρεις ημέρες. Εχει τις ρίζες του στα Ελληνορωμαϊκά χρόνια και έχει αντέξει μέχρι τις μέρες μας. Ορχήστρες με χάλκινα όργανα συνοδεύουν μπουλούκια μεταμφιεσμένων ανθρώπων, οι οποίοι γυρνούν στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας, χορεύοντας, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και πίνοντας τσίπουρο και κρασί. Του Αϊ-Γιαννιού χτυπούν τις πόρτες όσων γιορτάζουν και τους ξεσηκώνουν για να τους ακολουθήσουν, ενώ την τρίτη ημέρα της γιορτής ακολουθείται το έθιμο της Πατερίτσας με τη μεγάλη παρέλαση. Στο τέλος βραβεύονται οι καλύτεροι σε επτά κατηγορίες, από κριτές που βρίσκονται κρυμμένοι κατά μήκος της παρέλασης. Πολύ καλό ξενοδοχείο στην Καστοριά είναι το «Limneon», 24670 85111 (www.limneon.gr) και για φαγητό προτιμήστε το «Ντολτσό» (24670 23377).
Κολυμπήθρες Πάπιγκου
Κολυμπήθρες Πάπιγκου
32. Στην Αιδηψό για spaH Αιδηψός είναι από την αρχαιότητα διάσημη για τα ιαματικά λουτρά της, τα «Ηρακλέους Θερμά» όπου ο Ηρακλής αναζωογονούσε την ψυχή και το σώμα του. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στο σημείο αυτό βρίσκονταν τα λουτρά του στρατηγού Σύλλα. Σήμερα, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του ΕΟΤ, οι θερμές πηγές που αναβλύζουν στην παραλία και τα μεγάλα ξενοδοχεία που προσφέρουν θεραπείες, μασάζ, υδρομασάζ, jacuzzi και δεκάδες ακόμα υπηρεσίες. Ενα από τα καλύτερα Medical Thermal Spa του κόσμου είναι το «Τhermae Sylla Spa Wellness Ηotel» (22260 60100, www.thermaesylla.gr ).
Λίμνη Βεγορίτιδα
Λίμνη Βεγορίτιδα
33. Βουτιές στα ιαματικά Λουτρά ΠόζαρΥμνος στη Φύση. Τα Λουτρά Πόζαρ ή Λουτρακίου βρίσκονται σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) και σε απόσταση 13 χιλ. από την Αριδαία. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου και τα νερά τους, με θερμοκρασία 37-380C, για αιώνες προσφέρουν την ευεργετική τους επίδραση στον άνθρωπο. Ενώ οι επισκέπτες τους θερινούς μήνες είναι κυρίως ηλικιωμένοι, για θεραπευτικούς λόγους, κατά τη χειμερινή περίοδο είναι κυρίως νέοι, που συνδυάζουν τα ιαματικά μπάνια στις εξωτερικές πισίνες με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, την ορειβασία, τους περιπάτους στο φαράγγι των Λουτρών, την αναρρίχηση, καθώς και τις επισκέψεις στα σπήλαια. Κλείστε δωμάτιο στους ξενώνες «Πατρικό» (23840 91144), «Λαζάρου» (23840 94170), «Παραδοσιακό» (23840 91017) «Φιλοξενία» (23840 91095,6), «Νόστος» (23840 91510) και απολαύστε καταπληκτικό φαγητό στον «Καλοφαγά» (23840 91140) και στο «Παραδοσιακό» (23840 91017).
Ενας συνδυασμός υψηλής αισθητικής και καταπληκτικής θέας. Πρόσθετο πλεονέκτημα η γειτνίαση με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν
Ενας συνδυασμός υψηλής αισθητικής και καταπληκτικής θέας. Πρόσθετο πλεονέκτημα η γειτνίαση με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν
34. Οι Κολυμπήθρες του ΠάπιγκουΠριν από τη γνωριμία με τον τόπο, να θυμάστε πως... γλιστράει. Σε πολύ μικρή απόσταση από τη «δημοσιά» που συνδέει το Μικρό με το Μεγάλο Πάπιγκο, βρίσκεται μια σπάνιας ομορφιάς τοποθεσία, ένα ρέμα, που στη διαδρομή του σχηματίζει αλλεπάλληλους μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Τις λένε και Οβίρες και οι ντόπιοι συγκρατούν τα νερά τους ώστε να σχηματίζονται πισίνες για μπάνιο, χειμώνα - καλοκαίρι. Θα τις ακούσετε και σαν λιμνούλες Ρογκοβού. Η διαδρομή προς την κορυφή είναι βατή, όμως χρειάζεται προσοχή. Για διαμονή τι να προωτοδιαλέξεις, οπότε ενδεικτικά αναφέρουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο το «Αρχοντικόν Country Club» (210 6889249) και στο Μικρό τον «Αντάλκη» (26530 41441). Δοκιμάστε την ταβέρνα του Σπύρου και του Κώστα Τσουμάνη (26530 42108) στο Μεγάλο Πάπιγκο. Την «Καλλιόπη» (26530 41081) και τον «Δία» (26530 41257) στο Μικρό Πάπιγκο.
Περτούλι
Περτούλι
35. Σερφ στη λίμνη Βεγορίτιδα Η τρίτη μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας ξεχωρίζει για την ομορφιά της αλλά και για έναν ακόμη λόγο: το σερφ! Οι άνεμοι που την πιάνουν τα απογεύματα την κάνουν τη δεύτερη λίμνη όπου μπορεί να διεξαχθεί το άθλημα και συγκεντρώνει τους λάτρεις του. Βέβαια στη λίμνη μπορείτε να κάνετε και κανό, ποδήλατο ή παρατήρηση πουλιών και τον εξοπλισμό θα σας προμηθεύσει η Εταιρεία Λιμναίου Τουρισμού που εδρεύει στον Αγιο Παντελεήμονα (κ. Σιάτσκας: 6976633931). Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά δωμάτια και ταβερνάκια, προτιμήστε τον νεόκτιστο ξενώνα «Βella Τoumpa» (23860 61270) και το εστιατόριο «Ναουμίδης Πλαζ» (23860 61238), στον Αγιο Παντελεήμονα.
Λίμνη Ζάζαρη
Λίμνη Ζάζαρη
36. Στο νησί των Ιωαννίνων για χέλι και πέστροφα Δεκάδες ενυδρεία παρατάσσονται έξω από τις ταβέρνες για να διαλέξετε: Η τοπική σπεσιαλιτέ στις περιοχές γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων και κυρίως στο νησί και στην Ντραμπάτοβα είναι το χέλι, τα βατραχοπόδαρα και οι πέστροφες. Πάρτε το καραβάκι και ελάτε στο νησί. Οι μαγαζάτορες θα σας βάλουν αμέσως στο... στόχαστρο, ωστόσο αξίζει να περιηγηθείτε πρώτα στο νησί και να δείτε τον οικισμό του 17ου αιώνα και τις σημαντικές βυζαντινές μονές. Αφού κάνετε τον γύρο και μάθετε την ιστορία και τους μύθους για τον Αλή Πασά και την κυρα-Φροσύνη στο Μουσείο του Αλή, καθίστε για φαγητό στο κοινοτικό καφενείο του Πέτρου Ματσούκη στην πλατεία.
Λιθόστρωτα δρομάκια, παλιές εκκλησίες με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα και επιβλητική θέα στον Ολυμπο και τα Πιέρια
Λιθόστρωτα δρομάκια, παλιές εκκλησίες με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα και επιβλητική θέα στον Ολυμπο και τα Πιέρια
37. Στην Παναγίτσα της ορεινής ΠέλλαςΥπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε τον μοναδικό ξενώνα -έργο τέχνης «Leventis Art Suites» (23810 34141) στην Παναγίτσα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Πέλλας. Θα θαυμάσετε τα έργα, ζωγραφικής και γλυπτικής, του Μ. Πολυμέρη, αλλά και το Μουσείο Φωτογραφικών μηχανών που αποτελεί κατάθεση ψυχής του ιδιοκτήτη και εκθέτει περισσότερες από 500 σπάνιες φωτογραφικές μηχανές, από το 1890 έως το 1960. Παράλληλα θα απολαύσετε τη φιλοξενία της οικογένειας Λεβέντη και την καταπληκτική θέα στο όρος Βόρας, τον κάμπο με τους οπωρώνες και τη λίμνη Βεγορίτιδα. Επιπλέον είστε πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, στο Ανεμοδρόμιο (ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης) και στην πίστα Μotocross. Απολαύστε τον καφέ σας στο αναψυκτήριο της λίμνης ή ένα αξέχαστο γεύμα στο παρακείμενο εστιατόριο. Εξαιρετική κουζίνα έχει και το «Πέτρινο» (23810 34033).
Μετέωρα
Μετέωρα
38. Περιπλάνηση στα Λιβάδια ΠερτουλιουΟπου γυρίσεις το βλέμμα σου αντικρίζεις πανύψηλα έλατα και τρεχούμενα νερά, έναν πραγματικό ορεινό παράδεισο. Ειδικά τις νύχτες των Χριστουγέννων η εικόνα των στολισμένων με φωτάκια, χιονισμένων, ελάτων μένει αλησμόνητη! Η μέρα μπορεί να γεμίσει με έναν περίπατο μέσα στο πράσινο, με ορειβασία, ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία, δραστηριότητες ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Επίσης στην περιοχή λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Για διαμονή υπάρχει το «Αρχοντικό Χατζηγάκη» ( 24340 91146-9), το «Αρχοντικό Διβάνη» (24340 91252), ή το «Αρχοντικό Παπαγιάννη» (24340 91117). Για φαγητό πηγαίνετε στο «Κερκείτιον» (24340 91208), στο «Λημέρι του Βασίλη» (24340 91200) και στην «Ταβέρνα του Παναγιώτη» ( 24340 91000).
Κίσσαβος
Κίσσαβος
39. Δραστηριότητες στη λίμνη ΖάζαρηΗ μέρα ξεκινά με συνάντηση στο χωριό Σκλήθρο, όπου εδρεύει η εταιρεία «Αρτεμις» και θα σας υποδεχτεί ο Τάκης Βογλίδης (τηλ. 6974076527). Θα ανεβείτε στα άλογά του και θα ξεκινήσετε την περιήγηση κατηφορίζοντας στη ρεματιά του χείμαρρου του Σκλήθρου. Θα συνεχίσετε με ποδήλατα βουνού ανηφορίζοντας στο μικρό βουνό Λυκαβηττός κι έπειτα θα πεζοπορήσετε στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ζάζαρης του νομού Φλωρίνης. Εκεί βρίσκονται τα κανό για υπέροχες πλεύσεις - βαρκάδες μέσα στη λίμνη, ο εξοπλισμός για παρατήρηση πουλιών αλλά και ο πύργος αναρρίχησης για να δοκιμαστείτε εις ύψος. Μετά τόσες ώρες εν δράσει πηγαίνετε στη διάσημη ταβέρνα του «Θωμά» (23860 31206) για φαγητό και καταλήξτε στον ξενώνα του Σκλήθρου, το «Αγκωνάρι» (23860 31080). Εάν δεν έχετε χορτάσει δραστηριότητες την επόμενη μέρα σάς περιμένει πεζοπορία και διαδρομές 4x4 στο Βίτσι, ιχνηλασία και παρατήρηση και συλλογή βοτάνων και μανιταριών.
Μια κοντινή απόδραση από την πρωτεύουσα. Η Στεμνίτσα προσφέρει διαμονή σε ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό
Μια κοντινή απόδραση από την πρωτεύουσα. Η Στεμνίτσα προσφέρει διαμονή σε ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό
40. Στο δάσος της Στροφυλιάς και τη Λιμνοθάλασσα ΚοτυχίουΣτα σύνορα Αχαϊας και Ηλείας απλώνονται το Δάσος Στροφυλιάς και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Εθνικό πάρκο με γιγάντιες κουκουναριές, τις στροφυλιές, και μία ατελείωτη υπέροχη αμμουδιά στη δυτική πλευρά. Οι αμμόλοφοι μοιάζουν να ακολουθούν τις κινήσεις χορευτή και κάποια αλλόφυλα φυτά επιμένουν να εμφανίζονται παρά θίν αλός. Για μεγαλειώδη θέα ανηφορίστε μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας, στα Μαύρα Βουνά, εκεί όπου στη σπηλιά ζούσε μία καλόγρια και από τα μαύρα ρούχα της μαύρισαν και τα βουνά! Κάτω η λίμνη Πρόκοπος με το ιχθυοτροφείο, το λεγόμενο και «ντιβάρι» και προχωρώντας περιμετρικά στην έξαρση των Μαύρων Βουνών, αντικρίζετε ψηλά το Τείχος Δυμαίων των μυκηναϊκών χρόνων. Εάν πεινάσατε υπάρχει το ταβερνάκι «Στροφυλιά» (26930 31780) στην Καλογριά, και τέλος επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς (26930 31651), που προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και υλοποιεί προγράμματα ξενάγησης και οικοτουρισμού.
Ανω Χώρα Ναυπακτίας
Ανω Χώρα Ναυπακτίας
41. Το Λιβάδι του ΟλύμπουΘα εντυπωσιαστείτε μόλις αντικρίσετε το περίφημο βλαχοχώρι Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.050 μ.: είναι περιτριγυρισμένο από παρθένο δάσος οξιάς, έχει την καλύτερη θέα στον Ολυμπο, αλλά και στα Πιέρια, τα Χάσια και την Πίνδο. Από το ύψωμα πάνω από το χωριό θα βλέπετε τον οικισμό κυριολεκτικά στα πόδια σας και θα επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ένα από τα ιστορικότερα της περιοχής. Θαυμάστε τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις παλιές εκκλησιές με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία, το σπίτι-μουσείο του Γεωργάκη Ολύμπιου, τοπικού ήρωα του 1821. Οι γέροντες συχνά φορούν τις βλάχικες ενδυμασίες και διατηρούν τις παραδόσεις όπως τα «Μπαμπαλιούρια» με τις κουδούνες την Πρωτοχρονιά, τους «Φουλίνες» τις Απόκριες, αλλά και τις «Ντούφες» των Αγίων Θεοδώρων όπου οι γυναίκες διασκεδάζουν μόνες τους. Για διαμονή προτείνουμε το παλιό λαναριστήριο «Λανάρι» (24930 41210) και το «Κιόσκι» (24930 41377). Για φαγητό, δοκιμάστε τις ταβέρνες της πλατείας «Θέμης» (24930 41313), «Δήμου» (24930 41433) ή παραγγείλετε στο Γυναικείο Συνεταιρισμό (24930 41820) βλάχικα εδέσματα.
Μεσολόγγι
Μεσολόγγι
42. Περπάτημα στα ΜετέωραΑν και τα Μετέωρα είναι ένας από τους ιδανικούς τόπους για αναρρίχηση, κατά τη διάρκεια του χειμώνα η πιο ενδεδειγμένη δραστηριότητα είναι η πεζοπορία. Ετσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τους γίγαντες του Θεσσαλικού Κάμπου απ όλες τις οπτικές γωνίες, να νιώσετε την απόκοσμη ατμόσφαιρα και να φτάσετε στα μοναστήρια με πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Δεκάδες μονοπάτια περνούν ανάμεσα στα βράχια και ανεβαίνουν στα μοναστήρια, ωστόσο η πιο γρήγορη και εύκολη διαδρομή είναι αυτή που ανηφορίζει στο Αγιο Πνεύμα. Για περισσότερες πληροφορίες και συνοδεία απευθυνθείτε στον οδηγό βουνού Λάζαρο Μποτέλη (6948043655). Θα μείνετε στο Καστράκι στον ξενώνα «Πέτρινο» (24320 78105) και θα φάτε στη διάσημη ταβέρνα του «Ζιώγα» (24320 22286).
Πάτρα:  Η Κουζίνα της Κορνηλίας
Πάτρα: "Η Κουζίνα της Κορνηλίας"
43. Στον Κίσσαβο για «γιαμ»η Αύρα Πανουσοπούλου, κόρη του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου, χρόνια τώρα ζει στην Αγιά, κοντά στη Λάρισα και δημιουργεί τις νόστιμες γλυκές και αλμυρές γεύσεις της που κλείνει σε βαζάκια με την ονομασία «Γιαμ». Αν βρεθείτε στον Κίσσαβο περάστε από το εργαστήριό της για να τη γνωρίσετε -αφού ξέρει πολλά να σας πει και για την περιοχή και τα προϊόντα της. (Τηλ. 24940 22225). Στην Αγιά ζει και ο Χάρης Τσίκας που έχει γίνει γνωστός για τους χειρόγραφους χάρτες του, αληθινά κομψοτεχνήματα (τηλ. 6949199658). Στο γειτονικό Μεταξοχώρι θα μείνετε στον εξαιρετικό ξενώνα «Αρχοντικό Σουλιώτη» (24940 22040, 22215). Για φαγητό θα πάτε στο «Κεραμίδι» (24940 24030).
Μέτσοβο
Μέτσοβο
44. Μπουραζάνι: μια ανάσα από τα σύνοραΜπουραζάνι σημαίνει «σαλπιγκτής μάχης», αλλά είναι και τοπωνύμιο εκεί στην ακρογωνιά του Νομού Ιωαννίνων, στη συμβολή των ποταμών Σαραντάπορου και Αώου. Αξίζει να δείτε τον νερόμυλο, που είναι και νεροτριβή καθώς και το μουσείο υδροκίνησης. Στον συνοριακό οικισμό Μολυβδοσκέπαστο υπάρχουν δύο ναοί του 19ου αιώνα, οι Αγιοι Απόστολοι και ο Αγιος Σώζων και ίσως τι το πιο ενδιαφέρον από ένα μάθημα στρατιωτικής γεωγραφίας στο παρατηρητήριο των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Το σημαντικότερο όμως μνημείο της περιοχής παραμένει η Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου. Ο κ. Γιώργος Τάσσος, κτηνίατρος και περιβαλλοντολόγος, όχι απλά θα σας καλωσορίσει στο εξαιρετικό του ξενοδοχείο «Μπουραζάνι» (26550 61283) αλλά θα σας προτείνει και απίθανες γεύσεις στο εστιατόριο του συγκροτήματος, αφού όμως σας ξεναγήσει προσωπικά στο σπάνιο ιδιωτικό καταφύγιο θηραμάτων των 1.200 στρεμμάτων, για να δείτε από κοντά ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα και αγριοκάτσικα!
Βάλια Κάλντα
Βάλια Κάλντα
45. Στη Στεμνίτσα της Αρκαδίας«Καλημερούδια! Πώς ήταν ο ύπνος στο κατώι του γαϊδάρου;». Η Νένα σκαλίζει το τζάκι και ετοιμάζει το πλούσιο πρωινό. Παίρνετε θέση στον οντά με τη μεγάλη τζαμαρία, στον πανέμορφο ξενώνα «Μπελλαίικο» (27950 81286) σε κτίσμα του 17ου αιώνα και χαζεύετε τη Στεμνίτσα να απλώνεται στα πόδια σας. Επειτα αρχίζετε τις βόλτες στα στενά σοκάκια με τα πετρόκτιστα σπίτια στις πλαγιές του Μαινάλου. Το χωριό ανέκαθεν φημιζόταν για τους καμπανάδες του (παρατήρησε τις μεταβυζαντινές εκκλησίες) αλλά και για τους αργυροχρυσοχόους του την τέχνη των οποίων θα δείτε στο λαογραφικό μουσείο, τη Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας και τα αντίστοιχα καταστήματα. Αξίζει να περπατήσετε στη συνοικία του Κάστρου κι έπειτα να κατέβετε στο φαράγγι του Λούσιου, όπου βρίσκεται κρεμασμένη η συγκλονιστική Μονή Προδρόμου. Για φαγητό, στα ταβερνάκια της πλατείας.
46. Στην Ανω Χώρα ΝαυπακτίαςΣτο πολυτελές ξενοδοχείο οφείλει την ανάπτυξή της η Ανω Χώρα Ναυπακτίας και η ευρύτερη περιοχή. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και έχει 60 δωμάτια διακοσμημένα με ρομαντικό ύφος. Η διαμονή στο ξενοδοχείο είναι μοναδική εμπειρία καθώς βρίσκεται μέσα στα έλατα και η θέα από το πολυτελές εστιατόριο και την ξύλινη βεράντα της καφετέριας, στο ελατόδασος και την Ανω Χώρα, είναι εκπληκτική (Crystal Mountain 26340 41555-7, www.crystalmountain.gr ). Για φαγητό προτιμήστε «Το Πλατάνι» (26340 41002), την «Αποδοτία» (26340 41328) και τον «Βασίλειο Πατούχα» (26340 41392).
47. Ο μύθος του Ανήλιαγου στο ΜεσολλόγιΣτις νότιες πλαγιές του Αράκυνθου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Πλευρώνας (σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης) ή Κάστρο της Κυρα-Ρήνης όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, η Κυρα-Ρήνη ήταν ερωτευμένη με το βασιλόπουλο των Οινιάδων Ανήλιαγο, που όπως μαρτυράει το όνομά του δεν μπορούσε να αντικρύσει τον ήλιο γιατί θα πέθαινε. Οι συναντήσεις τους γινόταν στο κάστρο της Κυρα-Ρήνης πριν από το χάραμα, όμως η βασιλοπούλα της Πλευρώνας για να τον κρατήσει κοντά της διέταξε να σφαχτούν όλα τα κοκόρια της περιοχής για να μην τον ξυπνήσουν. Ο Ανήλιαγος έφυγε αργά, ο ήλιος τον πρόλαβε και έλιωσε. Για διαμονή στο Μεσολόγγι επιλέξτε το «Τheoxenia» (26310 28098 22493, www.theoxenia-hotel.gr ) και για καλό φαγητό την «Τουρλίδα» (26310 25360) και το μεζεδοπωλείο «Ολα Χύμα» (26310 55977).
48. Η Κορνηλία στην Πάτρα«Η κουζίνα της Κορνηλίας», λέγεται το εστιατόριο στην πλατεία Μαρκάτο και η Κορνηλία είναι μια άριστη μαγείρισσα που ξεσήκωσε τις συνταγές της Μικρασιάτισσας γιαγιάς της. Η κόρη της Κορνηλίας, η Βιβή, ανέλαβε τη διακόσμηση και το εστιατόριο έγινε ένα από τα καλύτερα της Αχαϊας... τουλάχιστον! Υπέροχο μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας που λιώνει στο στόμα, ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, πίτες, κολοκυθάκια γεμιστά με ανθότυρο, κέικ σοκολάτα ή καρυδόπιτα με σπιτικό παγωτό και πολλές, πολλές ακόμη νοστιμιές. Στα τραπέζια υπάρχουν συρτάρια με τα μαχαιροπίρουνα και ο χώρος είναι ευχάριστος και με αυθεντικά πόστερ από ταινίες σοβιετικού ρεαλισμού (τηλ. 2610 272987). Θα μείνετε στο «Ρatras Palace Ηotel» (2610 623131, www.patraspalace.gr ), το «Ρrimalolia Art Ηotel» (2610 624900, www.arthotel.gr ) ή το «Βυζαντινό» (2610 243000, www.byzantino-hotel.gr ).
49. Στο Μέτσοβο και τη λίμνη ΑώουΦτάνετε στο Μέτσοβο των εθνικών ευεργετών για ντόπιο κρασί και κοντοσούβλι στα όρθια, με τα είδη λαϊκής τέχνης σε μόνιμο εκθετήριο και... εάν οι βαρέλες είναι κάπως βαριές, οι γκλίτσες θα σας φανούν χρήσιμες αργότερα! Προμηθευτείτε επτάζυμο ψωμί, τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα και ολοταχώς για 15 χλμ. βορειότερα, όπου η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου και τα εκτεταμένα οροπέδια συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο. Πρόκληση μεγάλη φαντάζει η πορεία για την κορυφή της Φλέγκας με τις δύο κλιμακωτές αλπικές λιμνούλες. Ομως μπορείτε εύκολα να απολαύσετε την παραλίμνια ποδηλατική διαδρομή, το jogging, το ψάρεμα. Για διαμονή: «Αρχοντικό Μετσόβου» (26560 29100) και «Αναξ» (26560 42003) και για φαγητό: «Το Παραδοσιακό» (26560 42773) και «Τα 5Φ».
50. Στη Βάλια Κάλντα και το Αρκουδόρεμα Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου, από τους σπουδαιότερους της χώρας, βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει την περίφημη Ζεστή Κοιλάδα, «Βάλια Κάλντα» και την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, «Βάλια ντι Ορσο». Απέραντα πυκνά δάση, που συγκροτούνται από μαύρη, δασική και λευκόδερμο πεύκη, οξιές και σπάνιους κόκκινους κρίνους. Ο σημαντικότερος ίσως βιότοπος για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενώ στα νερά των ορεινών ρεμάτων πέστροφες και βίδρες δηλώνουν παρούσες. Η Βωβούσα με το γεφύρι της στο κέντρο, χωριό υλοτόμων με χρώμα παραμυθένιο και αφετηρία για απαιτητικές διαδρομές rafting και kayaking. Αντιδιαμετρικά βρίσκεται η Μηλιά, που αποκαλείται και «πύλη της Βάλια Κάλντα» για πεζοπόρους και οδηγούς οχημάτων 4x4, αλλά δικαίως διεκδικεί και τα πρωτεία της ξυλογλυπτικής τέχνης. Για διαμονή και φαγητό προτείνουμε το καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» (26560 22200). Θα μείνετε στα Γιάννενα στο «Ηotel Du Lac & Congress Center» (26510 59100, www. hoteldulac.gr) ή το «Εpirus Ρalace» (26510 93555, www.epiruspalace.gr). 

Κείμενα: Γιάννης Ντρενογιάννης, Βάλυ Βαϊμάκη, Ολγα Χαραμή, Λεωνίδας Τηνιακός, Αλέξανδρος Τσαντούλας, Δημήτρης Καραγεωργίου, Κώστας Μητσάκης
Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου, Γιώργος Δέτσης, Περικλής Μεράκος, Πηνελόπη Τσαντούλα, Γιάννης Ντρενογιάννης, Ολγα Χαραμή, Λεωνίδας Τηνιακός, Δημήτρης Καραγεωργίου



ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου