Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ντιλίβερι ενισχύσεων σε επιχειρήσεις εστίασης, fast food και καφέ αλλά και για εκείνες των κλάδων που κάνουν delivery.


Το μέγιστο ποσό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7.000 ευρώ

Ψηφιακές ενισχύσεις μέχρι και 7.000 ευρώ για επιχειρήσεις εστίασης, fast food και καφέ αλλά και για εκείνες των κλάδων που κάνουν delivery, όπως πιτσαρίες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα κι εθνικές «κουζίνες» (κινέζικες, μεξικάνικες κ.λπ.) έρχονται μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να ολοκληρώσουν την επένδυση το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης έργου
Οι επιχειρήσεις πρέπει να ολοκληρώσουν την επένδυση το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης έργου
Πρόκειται για επιδοτήσεις στις εταιρείες του κλάδου που θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές για τη διάθεση των γευμάτων τους στους καταναλωτές μέσα από το Ιντερνετ και συγκεκριμένα μέσα από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smart phones) ή τους μικρούς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές - «ταμπλέτες» (tablets pc). Οι υπηρεσίες αυτές είναι γνωστές και ως Business to Consumers (B2C).
Ετσι εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, fast food, εθνικές κουζίνες καθώς και καφετέριες μπορούν, για παράδειγμα, να αναπτύξουν εφαρμογές και οποιουδήποτε είδους συστήματα παραγγελιοληψίας μέσω κινητού για πελάτες τους. Ενα εστιατόριο είναι δυνατόν επίσης να ενημερώνει τους πελάτες του στοχευμένα με διαθέσιμα μενού, προσφορές, κρατήσεις αλλά και να επιβραβεύει τους καταναλωτές με mobile coupons (ψηφιακά κουπόνια).
Επιπλέον αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν και για τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών που αφορούν τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις, π.χ. με τους προμηθευτές τους (Business to Business B2B), και για λειτουργίες μέσα στις δικές τους εταιρείες - ενδοεπιχειρησιακές (B2E).
Ντιλίβερι ενισχύσεων σε επιχειρήσεις εστίασης
Τέτοια παραδείγματα είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι εφαρμογές τιμολόγησης που αξιοποιούν συσκευές κινητών επικοινωνιών, ηλεκτρονικός έλεγχος αποθήκης μέσα από smart phones και tablets pc κ.λπ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος που υλοποιεί οι «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» είναι 15 εκατ. ευρώ.
Στη δράση μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, με τις εξαιρέσεις που περιγράφονται στους οδηγούς της δράσης. Επιδοτούνται αποκλειστικά δαπάνες προμήθειας λογισμικού και/ή υπηρεσιών λογισμικού με τη μορφή «Software as a Service».
Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού ανά έργο διαμορφώνεται από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης. Η μέγιστη ενίσχυση αφορά το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου και δεν μπορεί να υπερβεί τα 7.000 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει ή αξιοποιήσει native mobile ή web mobile εφαρμογές ή τα 1.400 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobile portal. Το υπόλοιπο 30% του έργου καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να ολοκληρώσουν την επένδυση το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης έργου. Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην κατάρτιση και υποβολή της πρότασής τους πρόκειται να δημιουργηθεί «κατάλογος προμηθευτών» στην ηλεκτρονική σελίδα της δράσης, στη διεύθυνση http://digi-mobileportal.digitalaid.gr.
Το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου καταχωρίζονται οι ηλεκτρονικές προτάσεις θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 12.00 μ. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων των επιχειρήσεων καθορίζεται από την περιφέρεια στην οποία είναι εγκατεστημένες και ακολουθεί το παρακάτω πρόγραμμα:
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έναρξη υποβολής Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14.00.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έναρξη υποβολής Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14.00.
  • Περιφέρειες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη), έναρξη υποβολής Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14.00.
  • Περιφέρεια Αττικής, έναρξη υποβολής Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14.00.
Οι εφαρμογές που καλύπτει το πρόγραμμα
Tα απαραίτητα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτούμενων εφαρμογών είναι:
  • Οι εφαρμογές θα πρέπει είτε να απευθύνονται στους καταναλωτές (να είναι τύπου B2C - Επιχείρηση προς Καταναλωτή), είτε να απευθύνονται σε επιχειρήσεις (τύπου B2B, Β2Ε κ.λπ. - Επιχείρηση προς Επιχείρηση ή ενδοεπιχειρησιακές).
  • Οι εφαρμογές θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (τουλάχιστον μία μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP's WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo).
  • Στην περίπτωση εφαρμογών B2C, αυτές θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στα αντίστοιχα «app stores» κάθε πλατφόρμας εφαρμογών ώστε να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Ο προμηθευτής της δικαιούχου επιχείρησης είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διαδικασίας ελέγχου του κάθε «app store» και να υλοποιήσει όλες τις λειτουργίες που θα καταστήσουν την εφαρμογή αποδεκτή. Η αποδοχή της εφαρμογής από το εκάστοτε «app store» πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της δράσης, καθώς αποτελεί σημείο ελέγχου και πιστοποίησης της υλοποίησης του κάθε έργου.
Οι εφαρμογές θα πρέπει να ανήκουν σε μία εκ των παρακάτω κατηγοριών:
  • native mobile εφαρμογές - «κατεβαίνουν» και λειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας ή στον υπολογιστή-ταμπλέτα (είναι «downloadable»)
  • web mobile εφαρμογές - συνήθως αναπτύσσονται σε HTML5 και «κατεβαίνουν» και λειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας ή στον υπολογιστή-ταμπλέτα
  • web mobile portals. Στην περίπτωση που εφαρμογές ανήκουν στην κατηγορία των web mobile portals, τότε:
- Οφείλουν να παρέχουν ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας που υποχρεωτικά αναγνωρίζει τον τύπο/ λειτουργικό σύστημα της συσκευής κινητής επικοινωνίας και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της. Θα λειτουργούν υποχρεωτικώς σε τουλάχιστον μία πλατφόρμα/ ομάδα κινητών συσκευών (ενδεικτικά μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP's WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo) ανεξαρτήτως αν πρόκειται για Β2Β/Β2Ε ή Β2C χρήση.
- Yποχρεωτικώς παρέχουν διάδραση (interactivity) με τον χρήστη των συσκευών κινητών επικοινωνιών και δεν περιορίζονται σε μονόδρομη προώθηση πληροφοριών. Ως εφαρμογή web mobile portal δεν νοείται καμία στατική παρουσίαση περιεχομένου, online φυλλάδια της επιχείρησης κ.λπ.
Επίσης, οι εφαρμογές πρέπει να λειτουργούν είτε offline είτε online και όπου απαιτείται με αξιοποίηση δεδομένων από το Διαδίκτυο. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται να διατίθενται από τον προμηθευτή στη δικαιούχο επιχείρηση είτε σε συνδρομητική βάση (ως «λογισμικό με τη μορφή υπηρεσίας» Software-as-a-Service), είτε ως προμήθεια του λογισμικού, είτε ως συνδυασμός αυτών.
Δεν είναι επιλέξιμα προς ενίσχυση:
  • Η απόκτηση και διάθεση μηνυμάτων SMS/ MMS που διατίθενται μέσω συσκευών κινητών επικοινωνιών, καθώς αποτελούν λειτουργικά κόστη της δικαιούχου επιχείρησης και δεν αφορούν στο κόστος ανάπτυξης/ απόκτησης της σχετικής εφαρμογής.
  • Η δημιουργία εφαρμογών που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ή τη διάθεση ηλεκτρονικών κουπονιών (e-coupons).
  • Δεν επιτρέπεται η απλή αναπαραγωγή του web portal (ή υποσυνόλου του) στη συσκευή και η αντιμετώπισή του ως εφαρμογή mobile στο πλαίσιο της δράσης.
Οκτώ προϋποθέσεις για τους δικαιούχους
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Επιλέξιμοι δικαιούχοι προς επιχορήγηση του έργου που προτείνουν, θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία υποβολής:
Η επιχείρηση διαθέτει μία τουλάχιστον κλεισμένη διαχειριστική χρήση. Η κάλυψη του συγκεκριμένου κριτηρίου τεκμηριώνεται από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης όπως αυτή αναγράφεται στη Βεβαίωση Eναρξης στην οικεία ΔΥΟ, ή εναλλακτικά με ισοδύναμα έγγραφα από τα οποία μπορεί να εξαχθεί η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος (π.χ. δηλώσεις φορολογίας). Η περίπτωση αυτή δεν αποκλείει εκείνες τις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση, απορρόφηση ή συγχώνευση, ακόμα και στην περίπτωση που οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν πριν να κλειστεί μία πλήρης διαχειριστική χρήση. Για τον έλεγχο ειδικά αυτών των περιπτώσεων, είναι απαραίτητη η προσκόμιση στοιχείων και δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη συνέχιση του φορέα της επένδυσης [Καταστατικό Επιχείρησης, Δημοσίευση σε ΦΕΚ, Βεβαίωση Εναρξης Δραστηριότητας και Βεβαίωση Μεταβολών (όπου υφίσταται) από την οικεία ΔΟΥ].
Ο υφιστάμενος κλάδος δραστηριότητας της Επιχείρησης δεν εμπίπτει στις εξαιρούμενες κατηγορίες δραστηριότητας του κανόνα De Minimis.
Ο δικαιούχος δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Η Επιχείρηση και οι συνδεδεμένες ή/και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με αυτή, τo τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις από Προγράμματα και Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis, τα οποία αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ εάν η Επιχείρηση δραστηριοποιείται στον κλάδο των Οδικών Μεταφορών).
Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική.
Η δικαιούχος επιχείρηση ανήκει στην κατηγορία «ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ» ή «ΜΙΚΡΗ». Στην πρώτη κατηγορία είναι η επιχείρηση εκείνη που απασχολεί από 0 έως εννέα εργαζόμενους με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη είναι εκείνη η επιχείρηση που απασχολεί από 10 έως 49 άτομα προσωπικό με κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.
Επιλέξιμη μορφή επιχείρησης. Επιλέξιμες είναι όλες οι μορφές επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας, εξαιρουμένων των κοινοπραξιών (παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ), των αστικών μη-κερδοσκοπικών εταιρειών καθώς και όσων ασκούν αποκλειστικώς ελευθέρια επαγγέλματα όπως κατονομάζονται στην παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 2238/94 και στις μετέπειτα σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους.
Ο δικαιούχος λειτουργεί νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας.
ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
  • Η δράση υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» (Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.).
    Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό, καθώς και οδηγοί των δράσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr, καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» www.digitalplan.gov.gr και του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας www.mindev.gov.gr.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά ατελώς στο
    8005000115 (διαθέσιμη γραμμή από Δευτέρα 19/12/2011).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ




dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου