Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ένα υπέροχο πέτρινο χωριό!!!!


Σκαρφαλωμένο στην κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα, βρίσκεται το υπέροχο πέτρινο χωριό της Μακεδονίας, Παλαιός Άγιος Αθανάσιος.
Σκαρφαλωμένος στην κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το υπέροχο πέτρινο χωριό της Μακεδονίας, εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια διατηρώντας όμως την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Πέτρινοι ξενώνες, πλακόστρωτα σοκάκια, το πολύ καλό χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, η λίμνη Βεγορίτις, οι υποβλητικές βουνοκορφές του Βόρα, συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.
Σε απόσταση 50 χλμ, από την πόλη της Έδεσσας, 135 από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 15 από το πανέμορφο χιονοδρομικό, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος διεκδικεί μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν τον τίτλο της «Μυκόνου του χειμώνα» από την Αράχοβα και τον Παρνασσό.
Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Τσέγανη και ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και μαστόρους χτίστες από την ίδια περιοχή.
Την δεκαετία του ΄80 γνώρισε την ερήμωση λόγω ενός καταστρεπτικού σεισμού, που ισοπέδωσε τα περισσότερα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, μετακομίζοντας 6χλμ, ποιο κάτω, δημιουργώντας τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, έναν οικισμό περισσότερο ασφαλή. Το παλιό χωριό γεννήθηκε από το μηδέν και εξελίχθηκε στον πιο κοσμοπολίτικο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Στη ραγδαία ανάπτυξη του χωριού συνέβαλε και η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν το 1995, οπότε άρχισαν να καταφθάνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια ξανακτίστηκαν , καθώς και καινούργια και μετατράπηκαν σε πολύ όμορφους ξενώνες υψηλής αισθητικής, διατηρώντας πάντα την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με πρωταγωνιστές την πέτρα και το ξύλο. Τα περισσότερα δρομάκια του οικισμού έχουν πλακοστρωθεί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας και φέρνοντας στο νου εικόνες από το παρελθόν, ενώ κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε πολλά καφέ και μπαρ, αλλά και πολύ καλά εστιατόρια με εξαιρετική τοπική παραδοσιακή κουζίνα .
Το Καϊμακτσαλάν είναι ένα από τα ψηλότερα ελληνικά βουνά με 2.524μ. υψόμετρο. Βόρας είναι το αρχαίο όνομα του βουνού και Καϊμακτσαλάν η τούρκικη ονομασία, που προέρχεται από τα πυκνά δάση που σκέπαζαν παλαιότερα όλο το βουνό και ήταν παχιά σαν το καϊμάκι. Η περιοχή του Βόρα έχει περιληφθεί στο δίκτυο των βιότοπων Natura 2000 και στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά.
Στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, οι μεγάλες πίστες, οι ήπιες κλίσεις και η μεγάλη διάρκεια χιονιού, το κάνουν αγαπημένο προορισμό των χιονοδρόμων. Έξι αναβατήρες οδηγούν σε 15 σηματοδοτημένες πίστες διαφόρων δυσκολιών που εξυπηρετούν σκιέρ κάθε επιπέδου. Λειτουργεί σχολή σκι και snow board και ένα σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και μία ζεστή σοκολάτα ή ένα ελαφρύ γεύμα. Κάντε επίσης μία περιήγηση με το snowcat (ερπυστριοφόρα μηχανήματα) μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού στα 2.524μ. που κτίστηκε στη μνήμη 3000 Σέρβων που έχασαν τη ζωή τους εκεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθώντας να καταλάβουν την κορυφή την οποία κατείχαν οι Γερμανοί μαζί με τους Βούλγαρους. Για να κτιστεί η μικρή αυτή εκκλησία χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά πολέμου που βρίσκονταν διάσπαρτα στην περιοχή. Έτσι όλα τα κολωνάκια στο προαύλιο της εκκλησίας είναι οβίδες από αεροπλάνα. Το κάγκελο που τα ενώνει μεταξύ τους είναι το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιτριγύριζε την περιοχή, ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας και στο ιερό, υπάρχουν κάλυκες που σχηματίζουν ένα σταυρό.
Η διάρκεια της διαδρομής με επιστροφή είναι περίπου μία ώρα και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα,- από τον θεϊκό Όλυμπο μέχρι τον Θερμαϊκό - που θα σας προσφέρει η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

πηγη  http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου