Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Καραγκούνης: Τα γκολ ενός πράσινου μύθου





(Σχεδόν) όλα τα γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στα 10 χρόνια που αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα πιο πολλά γκολ σημειώθηκαν με αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ, μακρινά σουτ ή έξοχες ατομικές προσπάθειες.

Το βίντεο αυτό όπως προείπα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα γκολ του τυπάρα για τον Παναθηναϊκό. Λείπουν οκτώ γκολ, εκ των οποίων τα τρία ίσως να μην τα θυμάται κανείς, ούτε ο ίδιος ο Γιώργος...

Στα τέλη της δεκαετίας του 90' και στις αρχές της επόμενης, το Κύπελλο Ελλάδος διεξαγόταν με ένα μάλλον παράλογο σύστημα, στο οποίο σχηματίζονταν από την αρχή της σεζόν όμιλοι 6 ομάδων από όλες τις κατηγορίες. Τη σεζόν 1999-00 ο Καραγκούνης πέτυχε ένα γκολ κόντρα στο Κερατσίνι, ενώ τη σεζόν 2000-01 πέτυχε 2 γκολ κόντρα στο γάβρο Βόλου. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό από τα παιχνίδια εκείνα και επομένως δεν μπορώ να συμπεριλάβω στο βίντεο τα συγκεκριμένα 3 γκολ του "Κάρα".

Το 4ο γκολ που απουσιάζει είναι το γκολ κόντρα στην Ανόρθωση (1-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2008-09. Το είχα συμπεριλάβει στην αρχή, με αποτέλεσμα το βίντεο να μπλοκαριστεί παγκοσμίως. Το αντικατέστησα λοιπόν με ηχητικό απόσπασμα και 2-3 φωτογραφίες από τη βραδιά εκείνη προκειμένου το βίντεο να παραμείνει στο youtube.

Τα υπόλοιπα γκολ που λείπουν σημειώθηκαν τη σεζόν 1998-99 κόντρα στον Ηρακλή, την Ξάνθη, τον Απόλλωνα Αθηνών και τον ΟΦΗ. Δυστυχώς οι πηγές που χρησιμοποίησα στην έρευνά μου αποδείχτηκαν ανακριβείς, ή τουλάχιστον όχι άψογες στην ολότητά τους, γι'αυτο και οι ελλειψεις.

Ο Γιώργος Καραγκούνης αναδείχτηκε πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό για την περίοδο 2009-10. Φυσικά, το παλμαρέ του θα ήτανε πολύ πιο πλούσιο, κυρίως κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στο τριφύλλι, εάν οι αγώνες παίζονταν 50-50 και επι ίσοις όροις...

Η τυπάρα αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας στις χρονιές που μάς χάρισε σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 και μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (νυν Europa League) το 2003.

Ο Γιώργος Καραγκούνης αποτέλεσε βασικό στέλεχος όχι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας, με τη φανέλα της οποίας έπαιξε σε 3 Euro (2004, 2008, 2012) και 2 Μουντιάλ (2010, 2014), όντας πια ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της Εθνικής μπροστά από τον Ζαγοράκη. Κορυφαία στιγμή η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004, σε μία πορεία που ξεκίνησε με γκολάρα του ίδιου του Καραγκούνη κόντρα στην Πορτογαλία. Το 2012 πέτυχε το μοναδικό τέρμα κόντρα στη Ρωσία και σφράγισε την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου