Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ιλισσός ποταμός. Οι δυο τελευταίες κατοικίες, μάρτυρες μιας άλλης εποχής, που στέκονται ακόμα στην όχθη του.



Εκεί που κάποτε διέσχιζε την πόλη ο Ιλισσός σήμερα βρίσκεται μια κεντρική οδός των Αθηνών. Η οδός Μιχαλακοπούλου. Στην διασταύρωση της Μιχαλακοπούλου με τις οδούς Πόντου και Λαοδικείας, ακριβώς πίσω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα δημιουργείται ένα τρίγωνο, το οποίο κρύβει (σήμερα πίσω από τσίγκους) ένα καταρρέον σύμπλεγμα κτισμάτων, τα οποία κάποτε βρισκόντουσαν ακριβώς στο πρανές της ανατολικής όχθης του Ιλισσού. Οι κατοικίες αυτές, η μεν στην οδό Πόντου όπου έμενε η οικογένεια Κωτίδη, η δε στην οδό Λαοδικείας όπου έμενε η οικογένεια Γρηγοριάδη, αποτελούν τους τελευταίους μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου η πόλη είχε ακόμα το ποτάμι της και οι άνθρωποι έμεναν ακόμα σε μικρά και όμορφα σπιτάκια. Ας γνωρίσουμε αυτά τα κτίσματα λοιπόν από κοντά.




Ο Ιλισσός ποταμός


Ο Ιλισσός ήταν, είναι και θα είναι το ιερό ποτάμι των Αθηνών. Συνδεδεμένο από παλιά με χώρους αναψυχής, λατρείας και μυστηρίων είναι ένα ποτάμι φορτωμένο ιστορίες και κυρίως μύθους. Είναι ίσως το μοναδικό ποτάμι παγκοσμίως που έχει γραφτεί με όλους τους δυνατούς γλωσσικούς τρόπους και δεν μπορούμε να πούμε για κανέναν από αυτούς ότι είναι λάθος. Στις πηγές και στις αρχαίες επιγραφές το συναντάμε με τις εξής παραλλαγές:


- Ιλισό
- Ιλισσό
- Ειλισσό
- Ηιλισό

Στο παρόν ιστολόγιο το ποτάμι μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές και για την ορθογραφία του έχουμε επιλέξει την γραφή Ιλισσός, γιατί είναι η πλέον συνηθέστερη γραφή του από τις πηγές. Σε αυτό το άρθρο ωστόσο δεν θα ασχοληθούμε με το ποτάμι αυτό καθ εαυτό αλλά όπως αναφέραμε με τα κτίσματα στο τρίγωνο της οδού Μιχαλακοπούλου με τις οδούς Πόντου και Λαοδικείας.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου