Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Αλμπέρτο Κόρμπα: Ο άνθρωπος που τράβηξε την πιο ιστορική φωτογραφία του Τσε



Είναι μία από τις πιο ιστορικές και διάσημες φωτογραφίες του κόσμου. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα με τη ματιά του φωτογράφου Αλμπέρτο Κόρμπα ποζάρει στις 5 Μαρτίου του 1960.
Την προηγούμενη ημέρα, η CIA είχε ανατινάξει ένα γαλλικό πλοίο στο λιμάνι της Αβάνας. Ο Φιντέλ Κάστρο, μετά από πορεία διαμαρτυρίας, ανέβηκε στην εξέδρα για να μιλήσει στο πλήθος και πίσω του στεκόταν ο Τσε Γκεβάρα.
Ο φωτογράφος ήταν κάτω από την εξέδρα και τράβηξε μόνο δύο φωτογραφίες. Η εφημερίδα Revolution στην οποία δούλευε, προτίμησε να δημοσιεύσει μια εικόνα του Κάστρο με τον Σάτρ και τη Σιμόν ΝτεΜποβουάρ.
Η ιστορική φωτογραφία έμεινε κλεισμένη για επτά χρόνια στο συρτάρι του και κολλημένη σε έναν τοίχο του γραφείου του. Το 1967, μετά τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, ο Ιταλός εκδότης Τζιαντζιάκομο Φελτρινέλι ανακάλυψε την εικόνα και ο φωτογράφος του τη χάρισε.
Από τότε, η ιστορική εικόνα του Τσε Γκεβάρα εμπορευματοποίηθηκε, κόσμησε εκατομμύρια μπλουζάκια, σημαίες, ρούχα, τοίχους, προκηρύξεις, ποτήρια, μπρελόκ και έγινε μόδα.
Για δεκαετίες ολόκληρες, ο φωτογράφος δεν απολάμβανε κέρδη από τη φωτογραφία, αφού δεν είχε κατοχυρώσει ηθελημένα το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας.... 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου