Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ – 8 Απριλίου 1990

Το επεισόδιο αυτό, παραγωγής 1983, της σειράς μουσικών εκπομπών «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ», είναι αφιερωμένο στον συνθέτη και στιχουργό ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΛΔΑΡΑ. Ο συνθέτης αφηγείται τα πρώτα βήματα της μουσικής του πορείας στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα και τις συνθήκες της ηχογράφησης των πρώτων τραγουδιών του στην Αθήνα στα τέλη του 1945, όπως το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» (στίχοι Βασίλη Τσιτσάνη) και το «Εβίβα ρεμπέτες». Επίσης, αναλύει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγραψε ή συνέθεσε τα σημαντικότερα τραγούδια του. Αφηγείται μνήμες από την παιδική του ηλικία από τον προσφυγικό συνοικισμό κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε και συντέλεσαν στο έργο του «Μικρά Ασία» (1972). Αναφέρεται κατόπιν, σε παλιούς του συνεργάτες ερμηνευτές και στιχουργούς όπως στους Μάρκο Βαμβακάρη, Στέλλα Χασκίλ, Αιμίλιο Σαββίδη και Μπάμπη Βασιλειάδη.
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ακούγονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής, κοινωνικοπολιτικά τραγούδια που συνέθεσε στο ξεκίνημα της πορείας του, καθώς και τραγούδια για τον κινηματογράφο: «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» (στίχοι Μπάμπη Βασιλειάδη και Απόστολου Καλδάρα), «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ» (στίχοι Κώστα Βίρβου)  «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά» και «Πετραδάκι, πετραδάκι» (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου).
Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά «Πήρα απ” τη νιότη χρώματα» (στίχοι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) και «Δεν ξέρω πόσο σ” αγαπώ» (στίχοι Χρ. Αργυρόπουλου). Η Γλυκερία τραγουδά «Μην κάνεις όνειρα τρελά» (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου), ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει «Εκεί που σμίγει η Δύση και η Ανατολή» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου), «Οι καμπάνες της Αγιάς Σοφιάς», «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» (στίχοι Πυθαγόρα).
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης ερμηνεύει επίσης το «Ένα μεγάφωνο όλο παράπονο» (στίχοι Δημ.Ιατρόπουλου). Από τη φωνή της Χάρις Αλεξίου ακούγονται το «Καμπάνα του Εσπερινού» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου), το «Δυο παλικάρια απ” τ” Αϊβαλί» (στίχοι Πυθαγόρα), και από τη φωνή του Γιάννη Πάριου το «Της μοίρας το παιχνίδι» σε στίχους Α. Χατζηνικολάου-Γ. Σαμολαδά. Ο Στράτος Διονυσίου τραγουδά «Συγγνώμη Μάνα» σε στίχους του Απόστολου Καλδάρα και «Αργά, είναι πια αργά» (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου). Ο Νίκος Νομικός τραγουδά «Όνειρο Απατηλό» (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου).
Τέλος, στην εκπομπή μιλά για τη μουσική διαδρομή του Απόστολου Καλδάρα ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου, ο οποίος ταυτόχρονα αποτιμά την αξία του λαϊκού τραγουδιού ως σπουδαίας παρακαταθήκης της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:  http://www.ert.gr/apostolos-kaldaras-8-apriliou-1990/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου