Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Καλλιτέχνης, εφευρέτης, ιδιοφυΐα!- Όλες οι πτυχές του σε μια μοναδική έκθεση!

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Καλλιτέχνης, εφευρέτης, ιδιοφυΐα!- Όλες οι πτυχές του σε μια μοναδική έκθεση!

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν μια μοναδική περίπτωση ανθρώπινης ιδιοφυΐας. Εκτός από κορυφαίος καλλιτέχνης, ήταν και μεγάλος επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία και την αστρονομία,  μηχανικός, εφευρέτης πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων, αλλά και σχεδίων πτητικών μηχανών 500 χρόνια περίπου πριν εφευρεθεί το αεροπλάνο.  


Βέβαια, ο Ντα Βίντσι απηχούσε το πνεύμα της εποχής του, του homo universalis (του καθολικού ανθρώπου) της Αναγέννησης, σε μια εποχή άλλωστε που δεν υπήρχε η ασφυκτική επιστημονική εξειδίκευση, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς της σκέψης, της επιστήμης, ακόμα και της τέχνης. Πάντως, το γεγονός ότι κατάφερε να είναι σπουδαίος και πρωτοποριακός σε τόσα διαφορετικούς τομείς, καθιστά την σκέψη του μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα πολύπλευρα χαρίσματα και την πολυσύνθετη συνεισφορά του Ιταλού διανοούμενου στην εξέλιξη του πολιτισμού είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσεων στην έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία», η οποία παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση αυτή τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Λατινική Αμερική, Καναδά).
davinci
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της έκθεσης είναι ότι αποσκοπεί στο να αναδείξει όλες τις δημιουργικές πτυχές του Ντα Βίντσι. Έτσι στον ίδιο χώρο έχουμε αντίγραφα των εκπληκτικών του πινάκων, αλλά και τα ανατομικά του σκίτσα και τις μελέτες του (εκτός από επιστημονική χρησιμότητα, τα μαθήματα ανατομίας είχαν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τους ζωγράφους, που σχεδίαζαν σώματα). Ακόμη έχουμε τα πρωτότυπα σχέδιά του για το αεροπλάνο ή ελικόπτερο, που συνδυαζόταν και με όργανα απαραίτητα για την πτήση. Και φυσικά σπουδαίες μηχανικές εφευρέσεις γύρω από το νερό, γερανούς, αλλά και πρωτοποριακά οπλικά συστήματα. Πώς ο ίδιος άνθρωπος ήταν ένας φοβερός ζωγράφος, αλλά κι ένας εφευρέτης όπλων και μηχανικός, που ξεπερνούσε την εποχή του, είναι κάτι που εκπλήσσει. 


ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Ως μια εκπαιδευτική έκθεση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες- άρα και για τα παιδιά. Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης, εκτός από την ωραία και αρκετά εξωστρεφή διάταξη της έκθεσης, θα βρουν κι άλλα πράγματα που θα τους ενδιαφέρουν. Κυρίως το γεγονός ότι μπορούν να παίξουν με τις μινιατούρες- αντίγραφα των εφευρέσεων του Ντα Βίντσι. 
davinci2
Κι επειδή τα παιδιά διαμορφώνουν πρότυπα, η έκθεση αυτή μπορεί να ξυπνήσει στα παιδιά το ενδιαφέρον για τον εφευρέτη  ή για τον καλλιτέχνη. Κυρίως όμως θα τα βοηθήσει να μην περιχαρακώνονται σε ταμπέλες και σε ασφυκτικές εξειδικεύσεις: Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας άνθρωπος που ασχολιόταν σχεδόν με τα πάντα. Αυτή η πολύπλευρη ιδιοφυΐα, άλλωστε, είναι το πραγματικό μυστήριο (το γοητευτικό και συγκλονιστικό) μυστήριο του φαινομένου Ντα Βίντσι και όχι οι συνωμοσιολογικές μυθοπλασίες του μυθιστορήματος Κώδικας Ντα Βίντσι. 

Η έκθεση επίσης εξερευνά τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη ζωή του καθώς και τις εφευρέσεις του που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά. Περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα. Οι μηχανές που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με τα μηχανήματα.

Υπάρχουν ακόμη 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα αναδεικνύουν και την αγάπη του Ντα Βίντσι για την επιστήμη και τη φύση. 
da vinci zografiki
Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά γεννιούνται στο θεατή μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του Ντα Βίντσι. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται βίντεο από τη ζωή του, καθώς και ένας οπτικοακουστικός οδηγός με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του!

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 Ταύρος. Στις ημέρες των εορτών θα είναι ανοιχτή εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από τις 11 ως τις 17:30. (Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 15:30).Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες 7 ευρώ Παιδιά- μειωμένο 4 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ: 212 254 0000 
 

Γιώργος Σμυρνής


Πηγή:www.monopoli.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου