Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Η Οικία των Ψηφιδωτών Ανοίγει για το Κοινό

 

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου «Προστασία, ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του χώρου που αποδίδεται ως «Οικία της Ευρώπης στον Δήμος Σπάρτης», κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τα πρώτα δύο ψηφιδωτά δάπεδα που ήρθαν στο φως στην πόλη της Σπάρτης κατά τα έτη 1872 και 1877, αντιστοίχως, καθίστανται πλέον επισκέψιμα.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα δύο ψηφιδωτά («Αρπαγή Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων») αποτελούσαν τμήμα του διακόσμου ενός λουτρικού συγκροτήματος. Πιθανόν η λουτρική κατασκευή και οι χώροι με τα ψηφιδωτά δάπεδα να αποτελούσαν τμήματα του επιδαπέδιου διακόσμου μιας ή δύο γειτονικών πλούσιων ρωμαϊκών οικιών. Χρονολογούνται περί το 300 μ.Χ. και διακρίνονται για τη σύνθεση, τους πλούσιους χρωματισμούς τους και τη δεξιότητα στην απόδοσή τους.

Το ψηφιδωτό δάπεδο με την παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης, διαστάσεων 2,05 x 1,98 μ., είναι το κεντρικό θέμα ενός μεγάλου ψηφιδωτού δαπέδου. Η γυμνή νεαρή γυναίκα αποδίδεται καθισμένη επάνω στον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία, σε κίνηση προς τα δεξιά, ενώ δύο φτερωτοί ερωτιδείς πλαισιώνουν τη μορφή. Μετά την καθιέρωση του Ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, από 1ης Ιανουαρίου 2002, η Ελλάδα επέλεξε για το κέρμα των 2 Ευρώ την παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης όπως αυτή απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της Σπάρτης, σε σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου.

Ο χώρος της Οικίας των Ψηφιδωτών  είναι προσβάσιμος για το κοινό από την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021.

Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Λακωνία.


ΠΗΓΗ  https://www.snf.org/el/

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου