Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων Rafale της Dassault aviation





Το Dassault Rafale είναι Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.
Το πρόγραμμα Rafale, δρομολογήθηκε μετά από κοινή απαίτηση από τη γαλλική αεροπορία και το γαλλικό ναυτικό για ένα αεροσκάφος που θα έπρεπε να αντικαταστήσει τους επτά τύπους αεροσκαφών τότε που λειτουργούσαν ως τότε.

Το αεροσκάφος είναι σε θέση να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως η αεροπορική άμυνα, εναέρια υπεροχή, απαγόρευση πρόσβασης στον αντίπαλο, αναγνώριση,εναέρια υποστήριξη, επίθεση - στόχευση ακριβείας αέρα-εδάφους,
επιθέσεις κατά πλοίων και Πυρηνική αποτροπή.

Αυτές οι απαιτήσεις ελήφθησαν υπόψη από την αρχή της ανάπτυξης του Rafale, οδηγώντας τους μηχανικούς να εφεύρουν ένα αεροσκάφος που υπερβαίνει τις ανάγκες κάθε τύπου αποστολής.

Ευέλικτο και με άριστη απόδοση σε όλες τις κατηγορίες αποστολών, το Rafale είναι ένας πραγματικός "πολλαπλασιαστής ισχύος". Το Rafale παρουσίασε αξιοσημείωτο ποσοστό επιβιωσιμότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεων της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού χάρη σε μια βελτιστοποιημένη άτρακτο και σε ένα ευρύ φάσμα έξυπνων αισθητήρων. Πρόκειται για το βασικό πολεμικό αεροσκάφος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων μέχρι το 2050 τουλάχιστον.

Τον Οκτώβριο του 2012, το πρώτο μαχητικό Rafale, εξοπλισμένο με ραντάρ RBE2 "Active Electronically Scanned Array" (AESA), παραδόθηκε στο γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει μια ποικιλία εξοπλισμών και έχει εγκριθεί για να φέρει τα ακόλουθα όπλα:
Πυραύλους αέρος - αέρος MICA
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς METEOR
Στρατηγικούς πυραύλους SCALP
Αντιπλοικούς πυραύλους AM39 EXOCET
Βόμβες των 500lbs to 2,000 lbs καθοδηγούμενες από Laser
Κλασσικές, μη καθοδηγούμενες βόμβες
Εσωτερικό πυροβόλο NEXTER 30M791 30 mm των 2500 rounds/min
Πηγή:
https://www.dassault-aviation.com/en/...
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου