Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΔΟΜΟΚΟΣ: Ο ε.α ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ηλίας Ψωμάς - Σαν σήμερα-14 Μαΐου 2012,έφυγε από τη ζωή

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Kostas Lalopoulos
Άξιος πατριώτης, αγαπούσε πολύ τον Δομοκό,απλός άνθρωπος και πολύ αγαπητός.Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να συζητήσουμε πολλές φορές.Θα έπρεπε να τιμηθεί από τον δήμο μας.Σαν σήμερα-14 Μαΐου 2012,έφυγε από τη ζωή ο πτέραρχος Ηλίας Ψωμάς σε ηλικία 74 ετών, μετά από πολύμηνη ασθένεια.Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, ενώ η κηδεία του έγινε στη γενέτειρά του, στον Δομοκό.
Ήταν ικανότατος αξιωματικός, άριστος χειριστής «Φάντομ» με πολλές αερομαχίες στο Αιγαίο στο ενεργητικό του, απέσπασε δεκάδες διακρίσεις από το ΝΑΤΟ και ήταν από τους πλέον αγαπητούς αξιωματικούς ανάμεσα στους χειριστές των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αποτέλεσε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ήταν σημαντικός ο ρόλος του στην κρίση του Μαρτίου 1987, η οποία έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου και η κρίση αυτή ήταν καθοριστική τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για τις σχέσεις της χώρας μας με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και το ΝΑΤΟ.
Ήταν τότε που η Τουρκία επιχειρούσε να αμφισβητήσει ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απειλώντας ότι στις 27 Μαρτίου θα έβγαζε το «Σισμίκ» στο Αιγαίο με συνέπεια να ξεκινήσει επιλεκτική επιστράτευση εφέδρων του Στρατού Ξηράς. Με εντολή του Α/ΓΕΑ Ηλία Ψωμά προωθήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια της διασποράς.Τον Μάρτιο του 1987 υπήρχε σαφής ποιοτική (σε έμψυχο δυναμικό) υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής κάτι που αξιοποίησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να αποτρέψει τα σχέδια των Τούρκων.Την ίδια ώρα ελήφθη απόφαση για προσωρινή διακοπή της αμερικανικής βάσης της Νέας Μάκρης.
Ο πτέραρχος Ηλίας Ψωμάς τιμήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η οποία του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού.Αθάνατος....

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου