Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΒΑΡΔΑΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Αμπελώνες Γκανή



Στο μεσόκλιμα του Δομοκού, στην περιοχή της Βαρδαλής βρίσκονται οι αμπελώνες μας, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη και δίπλα στο κάστρο της Αρχαίας Πρόερνας, την οποία ο Στράβων (Έλληνας, γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός) απαριθμεί στο Φθιωτικό βασίλειο του Αχιλλέα [θ 434] .
Περίπου στο 1920, ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό σε έκταση αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες, διαμορφωμένο σε κύπελλο.
Από τότε μέχρι το 1940 καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια, το 1967 αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος φυτεύει σε υψόμετρο 160m, ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, με τοπικές ποικιλίες. Στις αρχές του 2004, ο Βάιος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων του, σε συνεργασία με γεωπόνους - αμπελουργούς, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα. Ταυτόχρονα επεκτείνεται με νέες φυτεύσεις εκτάσεως 23 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 160m με καινούριες καλλιεργητικές μεθόδους, επιτυγχάνοντας την καλύτερη προσαρμογή των ποικιλιών στο μεσόκλιμα της περιοχής.
Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με αυστηρά τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, αφού πρώτα αποκτήθηκε η πλήρης γνώση του terroir, της «αμπελόχωρας» κατά το ελληνικότερο, των κτημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν από αυτά οι καλύτερες δυνατές παραγωγές οίνων.
Οι αμπελώνες Γκανή είναι υπό βιολογική διαχείριση και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.ganis.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου