Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν 425 εκατ. ευρώ

Αποζημιώσεις 30 εκατ. ευρώ σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ
Με τη βούλα του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικυρώθηκε ο καταλογισμός προστίμου ύψους 425 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας μας για το περιβόητο πακέτο Χατζηγάκη το οποίο χορηγήθηκε, υπό μορφή έξτρα αποζημιώσεων, το 2009 σε χιλιάδες αγρότες για με την επίφαση δήθεν ζημιών που υπέστησαν σε αγροτικές καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών.
Το οικονομικό πακέτο των 425 εκ.ευρώ χορηγήθηκε,κατ εξαίρεση της ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει στους αγρότες ο ΕΛΓΑ, την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις,και η δαπάνη καλύφθηκε με δάνειο που συνήψε ο ΕΛΓΑ από τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου.
Με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση καλείται να ανακτήσει από τους ίδιους τους αγρότες ​τις έκτακτες ενισχύσεις που είχαν λάβει το 2009 μιας και στο σκεπτικό προγενέστερης δικαστικής απόφασης κρίθηκε ότι συνιστούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις ασύμβατες με την κοινή αγορά".
Για την υπόθεση η δικαστική διένεξη ελληνικού δημοσίου και Ευρωπαικής Ενωσης κράτησε πάνω από 2,5 χρόνια και παρά την αναίρεση που άσκησε τελευταία το ελληνικό δημόσιο σε προγενέστερη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων το "μάρμαρο" του πακέτου Χατζηγάκη καλούνται να πληρώσουν υποχρεωτικά οι αγρότες με επιστροφή των ποσών που έλαβαν ως έκτακτη αποζημίωση λόγω ζημιών σε καλλιέργειες.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου