Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τελετή Έναρξης 3ου Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 13/3/2015

images

Με απόλυτη επιτυχία, αλλά όχι δίχως παρασκήνιο, ολοκληρώθηκε σήμερα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, η τελετή έναρξης του 3ου Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ηχηρά ονόματα τόσο του κοινοβουλευτικού όσο και του πανεπιστημιακού χώρου, τα οποία απηύθυναν χαιρετισμούς προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του κ. Φορτσάκη, θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της Βουλής.
Πρώτος επίσημος ομιλητής υπήρξε ο κ. Μπαλάφας (Αντιπρόεδρος Β’ της Βουλής των Ελλήνων), ο οποίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία του ΜΒΕ ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, ενώ επισήμανε πως η ουσία στη δημοκρατία βρίσκεται στο να στηρίζεται η χώρα στα πόδια της και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών πάντα στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Λυκούδη (Στ’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων), ο οποίος μίλησε με θέρμα λόγια τους συμμετέχοντες του ΜΒΕ, χαρακτηρίζοντας «ανάσα αισιοδοξίας» τη σκέψη ότι η νέα γενιά μπορεί να δει την πολιτική από ένα νέο πρίσμα, ενώ τους παρακίνησε να «ξεχαστούν» στον ρόλο τους.
Από τη θέση της αντιπολίτευσης -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε- ,  μίλησε ο κύριος Χατζηδάκις (Βουλευτής ΝΔ) ο οποίος επισήμανε πως το ΜΒΕ δείχνει το δρόμο για τη νέα γενιά και την έκφραση λόγου, ενώ σε ό,τι αφορά την έννοια της δημοκρατίας τόνισε πως η «αποχή είναι ενοχή»
Η συνέχεια της τελετής έναρξης εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο με τον χαιρετισμό του κ. Φορτσάκη (Καθηγητή της Νομικής ΕΚΠΑ, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτή της ΝΔ). Πριν ακόμα ο κ. Φορτσάκης προλάβει να πάρει τον λόγο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα, ενώ ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Φιλελεύθερης Κίνησης ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα, τα οποία εντάθηκαν ιδιαίτερα κατά τη στιγμή αποχώρησης της ΕΝ.ΑΡ. Ο κ. Φορτσάκης, παρ’όλα αυτά, ψύχραιμος προχώρησε στον χαιρετισμό του, λέγοντας  πως έναντι της αντιπαράθεσης πρέπει να υπερέχει η συναίνεση, ενώ επισήμανε πως καθ’αυτόν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η παιδεία.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της κ. Καμτσίδου (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νομικής ΑΠΘ), οπότε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΝ.ΑΡ. επέστρεψε σύσσωμη στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η κ. Καμτσίδου μίλησε με θερμά λόγια για το ΜΒΕ, λέγοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη του συνεδρίου για τη δημοκρατία, όπως και για το Συνταγματικό Δίκαιο, αφού έτσι θα υπάρξει «μία φρέσκια ματιά σε σύγχρονα θέματα».
Τέλος, ο κ. Γεραπτερίτης (Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ), ο οποίος πήρε τη σκυτάλη, είπε χαρακτηριστικά πως η ανάκαμψη της Ελλάδας στηρίζεται στους νέους, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ύπαρξη κινητικότητας στο κοινοβουλευτικό πεδίο, το οποίο είναι υποβαθμισμένο στην Ελλάδα.
Η τελετή έναρξης έκλεισε με τον θερμό χαιρετισμό της κ. Σκιαθίτη (Προέδρου της Δημοκρατίας ΜΒΕ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής), η οποία χαρακτήρισε το συνέδριο ως «εκπλήρωση μιας υπόσχεσης» και εξέφρασε  ευχαριστίες στους συνεργάτες και αρωγούς του εγχειρήματος.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου