Η αποκάλυψη του ενοίκου του “μεγάλου” τάφου στην Αμφίπολη πλησιάζει και ανεξάρτητα από τις διαστάσεις – ριάλιτι που έχει προσδώσει αυτή η κυβέρνηση στο γεγονός, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ελληνικής αρχαιολογίας που έγινε ποτέ. Οι διαστάσεις του ταφικού μνημείου (το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που βρέθηκε ποτέ στα Βαλκάνια) ενισχύει τη σημαντικότητα της ανασκαφής σε συνάρτηση με τη μοναδική ιστορική και πολιτιστική της αξία.
Οι τελευταίες εικασίες και πεποιθήσεις αρχαιολόγων, ότι ο τάφος μπορεί να ανήκει στον παιδικό φίλο και Μακεδόνα στρατηγό Ηφαιστίωνα έχουν στην ουσία ιστορική βάση, καθώς ο Αλέξανδρος είναι πιθανόν να είχε δώσει εντολές για ένα τόσο μεγάλο και μεγαλόπρεπο ταφικό μνημείο για τον πιο αγαπημένο του φίλο και αφοσιωμένο του στρατηγό. Εγείρονται βέβαια ερωτήματα για τον τρόπο και τη μυστικότητα της μεταφοράς της σωρού του Μακεδόνα στρατηγού, ο οποίος απεβίωσε δύο χρόνια πρίν τον Αλέξανδρο, το 321 π.Χ.
Ποιος ήταν όμως ο Ηφαιστίωνας; Για τον Ηφαιστίωνα και τους περισσότερους Μακεδόνες πολέμαρχους και στρατηγούς παρατίθενται περιορισμένα στοιχεία από τις έξι βασικές πηγές (Αρριανός, Ψευδοκαλλισθένης, Κούρτιος Ρούφος, Τρώγος, Πλούταρχος, Διόδωρος). που αναφέρονται πρωτογενώς και δευτερογενώς στους συνεργάτες και πολέμαρχους του Μ.Αλεξάνδρου. Ο Ηφαιστίωνας, γιος του Αμύντορα ήταν παιδί Μακεδόνων ευγενών που γεννήθηκε στην Πέλλα και από μικρό παιδί συνδέθηκε με εγκάρδια φιλία με τον Αλέξανδρο. Μεγάλωσε μαζί με τον Αλέξανδρο και ήταν ένας πειθαρχημένος και σεμνός αξιωματικός. Ήταν αφοσιωμένος στο φίλο και βασιλέα Αλέξανδρο , τόσο ώστε σε γραπτές πηγές αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος τον αποκαλούσεφιλαλέξανδρο, για να τονίσει την αφοσίωση του στον άνθρωπο Αλέξανδρο, αντίθετα με τον Κρατερό τον οποίο αποκαλούσε φιλοβασιλέα για να τονίσει την πίστη του στο βασιλιά Αλέξανδρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου