Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αγιορείτικα Χριστούγεννα στο Περιβόλι της Παναγιάς

 


Ο αέρας φυσά μανιασμένα, τα κύματα βουνό, από τα παράθυρα φαίνονται μόνο τα αναμμένα κεριά. Τα αγιορείτικα Χριστούγεννα στο Περιβόλι της Παναγιάς είναι μυστηριακά. Όπως και η ιερότητα του τόπου. Και αυτό τον ασκητικό τόπο και την αγέρωχη δύναμη του τίμησε ο Πατέρας Επιφάνιος Μυλοποταμινός με τη μαγειρική του.

Κάθε φορά που του μιλούσες εξηγούσε παθιασμένα για τα μυρωδικά που έπρεπε να έχει κάθε φαγητό για να είναι νόστιμο. Ιερή λέξη για τον Πατέρα Επιφάνιο. Ιερή όσο και η κουζίνα του. Μια κουζίνα λιτή, αυστηρή και περήφανη. Συνυφασμένη με τη δωρική αγιορείτικη γη που τα έχει όλα αλλά με μέτρο.

Και η αγιορείτικη μαγειρική έχει βαθιές ρίζες. Στην αρχαία γη που πατά, τα βυζαντινά χρυσόβουλα που φυλά τις βιβλιοθήκες, την ιστορία των ασκητών που έχουν ριζώσει στα βράχια.

Μια κουζίνα γηγενής και γήινη. Ανθεκτική και αγέρωχη. Μόνο με ό,τι δίνει η γη. Μια γη δύσκολη που δουλεύεται με υπομονή και χρόνο. Γιατί εδώ ο χρόνος μετριέται αλλιώς. Και κάθε κομμάτι αυτού του κύκλου της φύσης ακολουθεί το δικό του μονοπάτι. Με μια ευλάβεια στη γη που τα δίνει και τη γη που τα παίρνει.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ https://www.olivemagazine.gr/χρήσιμα/θέματα-χρήσιμα/αγιορείτικα-χριστούγεννα-στο-περιβό/


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου