Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016 - 2017 ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι Σκηνοβασίες ρίχνουν την καθιερωμένη ετήσια ματιά τους, στα προσεχώς του αθηναϊκού θεατρικού χειμώνα. Τί μας επιφυλάσσει η νέα σεζόν 2016-2017; Ένας θεατρικός οδηγός με επιλογές που ξεχωρίζουν. 

ΑΘΗΝΑΪΣ
Η Νεφέλη Ορφάνου —καθοδηγούμενη από τον Αντώνη Λουδάρο— ξεδιπλώνει στη θεατρική σκηνή, στιγμές από τη ζωή και την πορεία της Ρόζα Εσκενάζυ, στο έργο του Παναγιώτη Μέντη, "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου".


ΑΘΗΝΩΝ
Για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστεί η κοινωνική κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά "Ο Θεός της σφαγής", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Ένα έργο για τον ανήλικο εαυτό και τα ζωώδη ένστικτα που κρύβονται πίσω από την ενήλικη, πολιτισμένη συμπεριφορά.

ΑΛΙΚΗ
Ξεχώρισε κι αγαπήθηκε η κωμωδία "Για όνομα" των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patellière, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη κι επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Οι Σταυροπούλου, Χατζηπαναγιώτης, Μουρατίδης, Λουδάρος, Κωνσταντάκη μπλέκουν σ' ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων και παρεξηγήσεων, με αφορμή το όνομα που θα δοθεί σ' ένα παιδί.

ALTERA PARS
Δύο εμβληματικά νεοελληνικά κείμενα θα παρουσιαστούν στη θεατρική σκηνή του Κεραμεικού. Ο Πέτρος Νάκος θα σκηνοθετήσει την "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου και τον "Ήχο του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη.

ΑΝΕΣΙΣ
Το "Έγκλημα και τιμωρία" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις, με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τον Τάσο Ιορδανίδη, την Αννίτα Κούλη, τον Θόδωρο Κατσαφάδο. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επίσης, το ανέβασμα του έργου του Χένρι Τζέιμς "Το στρίψιμο της βίδας", σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλο, με τη Θάλεια Ματίκα και τον Ιάσωνα Παπαματθαίου.

ΑΠΟΘΗΚΗ
Μετά τον "Έβρο Απέναντι" (1999) και την "Αττική Οδό" (2007), ο Θανάσης Παπαθανασίου κι ο Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν στη ρεαλιστική γραφή με το καινούργιο έργο τους "Δεύτερη φωνή".
Ένα δράμα για τα χαμένα όνειρα της γενιάς της μεταπολίτευσης. Πρωταγωνιστεί η Νένα Μεντή.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
H σαιζόν θα ανοίξει με το "Πάρτι γενεθλίων" του Πίντερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου (Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης κ.α.), για να συνεχιστεί με το έργο του Άλμπυ "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;", σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Στη Β' Σκηνή του θεάτρου ο Χάρης Αττώνης θα παρουσιάσει τον "Πίθηκο του Κάφκα" του Κόλιν Τίβαν.

ΒΕΜΠΟ
Ο Θανάσης Παπαθανασίου κι ο Μιχάλης Ρέππας προσεγγίζουν και πάλι —20 χρόνια μετά— την κωμωδία "Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα". Στον θίασο ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Χρήστος Σιμαρδάνης, ο Κώστας Ευριπιώτης, η Τζόυς Ευείδη κ.α. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η αυλαία θα ανοίξει με δύο επιτυχημένες παραγωγές της περασμένης περιόδου: τον "Φάουστ" του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και την "περιπατητική"  "Προδοσία" του Πίντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Ακολουθούν, ο "Άμλετ" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και την Ευγενία Δημητροπούλου και ο "Καλιγούλας" του Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν, με τον Γιάννη Στάνκογλου και την Θεοδώρα Τζήμου. 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο με τη σαιξπηρική "Δωδέκατη νύχτα", ο Αντώνης Αντύπας επανέρχεται στα θεατρικά πράγματα με Ευγένιο Ο' Νηλ και το έργο "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" και ο Τάκης Τζαμαργιάς προτείνει το σύγχρονο πολωνικό έργο του Ταντέους Σλαμποντζιάνεκ "Η τάξη μας", έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, από τον Γιάννη Καλαβριανό. 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ
Ο αιρετικός Γιάννης Οικονομίδης αντλεί υλικό από τη "Στέλλα Βιολάντη" του Γρηγορίου Ξενόπουλου για να κάνει μια ανατομία της σύγχρονης πατριαρχικής οικογένειας. 
Τον "Εξηνταβελόνη" του Κωνσταντίνου Οικονόμου —την ελληνική μεταφορά του μολιερικού "Φιλάργυρου" θα σκηνοθετήσει η Λίλλυ Μελεμέ, ενώ για πρώτη φορά στη σκηνή θα παρουσιαστεί ο "Θερισμός" του Δημήτρη Δημητριάδη, από τον Δημήτρη Τάρλοου. 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Τέσσερις παραγωγές όπου συναντώνται το θέατρο, η μουσική και ο χορός θα παρουσιαστούν στη σκηνή της οδού Πανεπιστημίου. Στον "Γαλαξία" του Αντώνη Φωνιαδάκη κλασικοί και μοντέρνοι χορευτές, μαζί με ηθοποιούς, θα πειραματιστούν, δοκιμάζοντας πώς οι σωματικές τεχνικές και δυνατότητες συνομιλούν με την έννοια της θεατρικότητας. Στον "Άνεμο" του Κωνσταντίνου Ρήγου, λέξεις, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα, στροβιλίζονται σε μια αέναη περιπλάνηση, μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη ζωντανή μουσική. 
Ο Θοδωρής Αμπαζής θα ανεβάσει τους "Δαιμονισμένους" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κι ο Νίκος Καραθάνος την "Οπερέτα" του Βίτολντ Γκομπρόβιτς.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Το επιτυχημένο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη "Νίκη" θα μεταφέρει στη θεατρική σκηνή ο Σταμάτης Φασουλής. Σε μια πολυπρόσωπη παραγωγή, με προεξάρχοντες τη Φιλαρέτη Κομνηνού, τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Στέλιο Μάινα, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, θα ζωντανέψει στη σκηνή η ζωή της Νίκης Νεφελούδη-Χωμενίδη, μητέρας του συγγραφέα και κόρης του ηγετικού στελέχους της αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη. 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ
Επιμένει κλασικά ο Δημήτρης Καταλειφός και στρέφεται στον Άρθουρ Μίλλερ και στο "Ήταν όλοι τους παιδιά μου". Την παράσταση του Θεάτρου της οδού Σαρρή θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μόσχος.

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Ο Δημήτρης Λάλος "μετακομίζει" στο Γκάζι και παρουσιάζει με την ομάδα TempusVerum, το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλια". Θα προηγηθεί η επανάληψη της περσινής επιτυχημένης παραγωγής της "Αρρώστιας της νιότης" του Μπρούκνερ.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ
Για τρίτη χρονιά θα συνεχιστεί η παράσταση "Αγαπητή Ελένα" της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, με την Αριέττα Μουτούση και για δεύτερη χρονιά ο "Άγριος σπόρος" του Γιάννη Τσίρου, με τον Τάκη Σπυριδάκη. Και τα δύο σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

ΖΙΝΑ
Σε μια παλαιότερη μεγάλη του επιτυχία επιστρέφει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, στον "Άμλετ 'Β" του Σαμ Μπόμπρικ. Μαζί του η Χριστίνα Τσάφου, ο Πάνος Σταθακόπουλος, η Βάσω Γουλιελμάκη, ο Γιώργος Κωνσταντίνου. 

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Γιάννης Κακλέας συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και παρουσιάζουν το σαιξπηρικό "Ημέρωμα της στρίγκλας". Στον ρόλο της Κατερίνας, η Μαρία Ναυπλιώτου.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ
Η Ελένη Ράντου επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στη βάση της, το Θέατρο Διάνα, και συνεργάζεται εκ νέου —μετά τη "Φιλουμένα" του Εθνικού Θεάτρου—, με τον Σταμάτη Φασουλή. Το έργο "Με μια ανάσα" της Ζίνι Χάρις, που θα παρουσιάσουν, είναι μια οδύσσεια δύο γυναικών, που η ζωή τους µετατρέπεται σε θρίλερ, καθώς ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που καταρρέει. Στη σκηνή μαζί με τη Ράντου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Όμηρος Πουλάκης κι ο Μελέτης Ηλίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Το θρυλικό Θέατρο Εξαρχείων των Τάκη Βουτέρη και Αννίτας Δεκαβάλλα ανοίγει και πάλι τις πόρτες του έπειτα από τετραετή θεατρική σιωπή. Οι δύο πρώτες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του είναι ο "Κυμβελίνος" του Σαίξπηρ, με τον Τάκη Βουτέρη, την Ελένη Κρίτα, την Αντιγόνη Δρακουλάκη και ο "Ιβάνοφ" του Τσέχωφ, με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη. Και οι δύο παραστάσεις σκηνοθετημένες από τον Αλέξανδρο Κοέν.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Από το πλούσιο ρεπερτόριο που προτείνει κάθε χρονιά το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεχωρίζουν τα έργα: "Λαμπεντούζα" του Άντερς Λουστγκάρτεν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τον Αργύρη Ξάφη και τη Χαρά Μάτα Γιαννάτου και "Πέτρες στις τσέπες του" της Μαρί Τζόουνς, με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Χρυσοστόμου.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας συμπληρώνει 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και το γιορτάζει καλώντας τη Ρούλα Πατεράκη —τη σκηνοθέτρια της πρώτης παράστασης του Θεάτρου το 1987, του θρυλικού ανεβάσματος του έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ"— για να σκηνοθετήσει τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη, για κλειστό χώρο. Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Τασία Σοφιανίδου, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Παπανικολάου.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Σοφία Φιλιππίδου θα μεταφέρει στη σκηνή το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φώκνερ "Καθώς ψυχορραγώ", αναλαμβάνοντας ρόλο σκηνοθέτη και ηθοποιού, ενώ ο Δημήτρης Καραντζάς θα παρουσιάσει το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ "Πλατεία ηρώων", με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Σκουλά, τον Χρήστο Στέργιογλου.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ
Το έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη "Από τη σιωπή ως την άνοιξη", σε σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ, θ' ανοίξει τη θεατρική περίοδο του Θεάτρου Χορν. Ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιάννης Φέρτης και η Κατερίνα Λέχου συμπράττουν σ' ένα έργο για τον επίλογο της ζωής και την αρχή ενός έρωτα.
Στη συνέχεια στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Αμερικής θα παρουσιαστεί ο "Αύγουστος" του Τρέισι Λέτς, που το κοινό γνώρισε κυρίως μέσα από την κινηματογραφική του μεταφορά, με τη Μέριλ Στριπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και τον εντυπωσιακό θίασο συνθέτουν η Θέμιδα Μπαζάκα, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Βίκυ Βολιώτη, η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Μάνος Βακούσης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Ο Πέτρος Ζούλιας μεταφέρει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή —μετά τη δημοφιλή τηλεοπτική του μεταφορά τη δεκαετία του ΄80— το μυθιστόρημα του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου "Αστροφεγγιά". Στον θίασο συμπράττουν οι νέοι Αντίνοος Αλμπάνης, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννης Παπαζήσης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, με τους έμπειρους Μαρίνα Ψάλτη και Δάνη Κατρανίδη.

ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Το έργο του Άνταμ Σάιντελ "Φοβάσαι;" σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Ένα ερωτικό θρίλερ με χιούμορ και κινηματογραφικό ρυθμό, με τον Νίκο Ψαρρά, την Αλεξία Καλτσίκη και την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

ΚΑΠΠΑ
Το έργο του Francis Weber "Δείπνο ηλιθίων" θα παρουσιάσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος, παρέα με τον Τάκη Παπαματθαίου, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, τον Βασίλη Ρίσβα κ.α.

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ
Η Κάτια Δανδουλάκη συνεργάζεται με τη σκηνοθέτρια Νικαίτη Κοντούρη στο "Γλυκό πουλί της νιότης" του Τένεσι Ουίλλιαμς κι επωμίζεται τον ρόλο της Αλεξάνδρας ντε Λάγκο. Πλάι της στον ρόλο του φιλόδοξου νεαρού Τσανς Γουέιν, ο Γιάννης Ποιμενίδης. 

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Το "Ψέμα" του γάλλου —και ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα— Φλοριάν Ζέλλερ θα παρουσιάσει ο Θοδωρής Αθερίδης, έχοντας στο πλευρό του τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα.
Λαμπίς από τον Χουβαρδά 
στο Θέατρο Πορεία


ΜΟΥΣΟΥΡΗ
Στο πρώτο μισό της χειμερινής περιόδου τη σκηνή του Θεάτρου Μουσούρη θα μοιραστούν ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Λυδία Κονιόρδου, στο έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν "Και τώρα οι δυο μας", καθοδηγούμενοι από τον Γιώργο Κιμούλη.
Στο δεύτερο μισό ο Κιμούλης θα σκηνοθετήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Γιάννη Μπέζο και τον Ορφέα Αυγουστίδη, στο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ "Αμερικάνικος βούβαλος".

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανανεώνει τη συνεργασία της —μετά τον "Φάουστ"— με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα και μας μεταφέρει στον σκοτεινό, δυστοπικό κόσμο του "1984" του Τζορτζ Όργουελ. Στον θίασο και η Λένα Δροσάκη.

ΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ
Η Ιόλη Ανδρεάδη θα σκηνοθετήσει τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου, με τον Δάνη Κατρανίδη και την Παναγιώτα Βλαντή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΠΟΡΕΙΑ
Η νέα παραγωγή "Τρειςευτυχισμένοι" του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά έρχεται να προστεθεί στις δύο μεγάλες επιτυχίες του Θεάτρου Πορεία που θα επαναληφθούν και φέτος: τη "Μεγάλη Χίμαιρα" του Καραγάτση (3ος χρόνος) και "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ (2ος χρόνος) -και οι δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου επεκτείνει τις δραστηριότητες —πέρα από την έδρα της, το Θέατρο Επί Κολωνώ— και στο Σύγχρονο Θέατρο. Εκεί θα παρουσιάσει το εμβληματικό "Λεωφορείο ο Πόθος" του Τένεσι Ουίλλιαμς, με την Κόρα Καρβούνη και τον Γιάννη Τσορτέκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τη "Δύναμη του σκότους" του Λέοντα Τολστόϊ, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, την Αγορίτσα Οικονόμου, τον Γιώργο Παπαγεωργίου, τον Χρήστο Σαπουντζή κ.α.

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Στο Θέατρο Καρέζη μεταφέρεται ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Στη σκηνή, Αιμίλιος Χειλάκης, Άλκης Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου κ.α.

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
Το έργο του Μαριβώ "Οι καλοπροαίρετοι θεατρίνοι", μια τρελή κωμωδία με τραγούδια και χορούς, θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καμτσής, τον ερχόμενο χειμώνα. Η θεατρική χρονιά θα ξεκινήσει με δύο επιτυχημένες παραγωγές της προηγούμενης περιόδου: "Οι σύντροφοι;" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και "Νίτσε-Βάγκνερ, ένα έργο για τον φασισμό".

(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)

ΠΗΓΗ  http://www.ipaideia.gr/osa-fernei-o-xeimonas-2016-2017-sta-theatra-tis-athinas.html
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου