Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: "Jazz +Πράξεις 2013" - Αναλυτικά το πρόγραμμα


Μεγάλα ονόματα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως οι Michel Portal, Vincent Peirani και Stephan Micus θα βρεθούν στην Πάτρα και οι συναυλίες τους θα κοσμήσουν το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων το καλοκαίρι.

Ήδη εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων οι πρώτες παραγωγές του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013 που αφορούν στο τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2013» και στη συναυλία του διεθνώς καταξιωμένου μουσικού Stephan Micus.

«JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2013»
To τριήμερο «Jazz+Πράξεις» που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου, φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής πορείας και έχει καταγραφεί και καταξιωθεί στη συνείδηση του κοινού ως μια από τις πιο ζωντανές και απαιτητικές δράσεις σε πανελλήνια κλίμακα στο χάρτη της τζαζ.
Φέτος για τρεις μοναδικές βραδιές, το φιλόδοξο πρόγραμμα φέρνει τέσσερα σχήματα-δεκαοχτώ μουσικούς, που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική καθιστώντας την Πάτρα πεδίο γόνιμου και εποικοδομητικού μουσικού διαλόγου.
Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΏΡΑ 21.00
-GROOVIN' HIGH
Ένα συγκρότημα από την Πάτρα, που βασική επιρροή του αποτέλεσε η gypsy jazz, μια μουσική επίκαιρη και ενδιαφέρουσα με φανατικό κοινό στην Ευρώπη και ανερχόμενο είδος τελευταία στη χώρα μας, που ξεκινά τη δεκαετία του '30 και εξελίσσεται δυναμικά μέχρι σήμερα.
Το ρεπερτόριό τους είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα jazz club του μεσοπολέμου και καταλήγει στο σήμερα. Περιλαμβάνει διασκευές κυρίως από jazz standards με αναφορές και σε άλλα σύγχρονα μουσικά ρεύματα σε ύφος πάντα gypsy jazz. Μια μουσική έκφραση που στηρίζεται σε ρυθμούς swing, bossa nova, waltz, bolero κ.α. και αναδείχθηκε από το μεγάλο κιθαρίστα Django Reinhardt.
-ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΔΟΛΗΣ ΤΡΙΟ
Η περίπτωση του 22χρονου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Αναδολή είναι πραγματικά μοναδική και μας κάνει περήφανους με τη θυελλώδη πορεία του στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, στην καρδιά της τζαζ. Το μοναδικό του ταλέντο επιβραβεύτηκε (απόφαση παμψηφεί) με την κατάκτηση του Grand Prix de la Ville de Paris στο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό piano-jazz «Martial Solal» τον Οκτώβριο του 2010, τον σπουδαιότερο διαγωνισμό του είδους στον κόσμο. Το 2008 κέρδισε την "προεδρική" υποτροφία για τζαζ πιάνο στο Βerklee University στη Βοστώνη. Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που έπαιξε στο μυθικό Blue Note στη Νέα Υόρκη. Στη συναυλία θα ξεδιπλώσει το σπάνιο εκρηκτικό δεξιοτεχνικό του ταλέντο σε μια ευφυή συνάντηση ρυθμού, μελωδίας, συναισθήματος και δεξιοτεχνίας παρουσιάζοντας τις ευρηματικές πρωτότυπες συνθέσεις του και εκπληκτικές εκδοχές γνωστών κομματιών, δοσμένες με έναν ακαταμάχητα ιδιοσυγκρασιακό τρόπο.
Μαζί του δυο εξαιρετικοί μουσικοί: Ο Δημήτρης Γουμπερίτσης (κοντραμπάσο) και ο Σωτήρης Αναδολής (ντραμς), εμβληματικές μορφές και ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των A Priori.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ & ΚΡΟΤΑΛΑ «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
Ο διακεκριμένος συνθέτης και με σπάνια αρμονική και μελωδική αίσθηση πολυοργανίστας (πιάνο-κρουστά) Σταύρος Λάντσιας (τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος της ελληνικής μουσικής σκηνής του οποίου το τελευταίο του άλμπουμ "Ημερολόγιο Ονείρων" ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των Peter Erskine στα τύμπανα και Lars Danielsson στο κοντραμπάσο) πλαισιωμένος από το συγκρότημά του (Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni: βιολί , Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο και Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο) θα συμπράξει με τα Κρόταλα (Πέτρο Κούρτη, Ανδρέα Παπά και Γιάννη Παπαγιαννούλη), που επιλέχτηκαν να ηχογραφήσουν με την Loreena McKennitt, στο Ancient Muse, συνομιλώντας με την πληθωρική ρυθμική έκφραση των κρουστών απογειώνοντας και τον πιο αδιάφορο ακροατή και συμπαρασύροντάς τον στο πιο σαγηνευτικό «Ποτάμι του Χρόνου». ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ: 21.30
MICHEL PORTAL-VINCENT PEIRANI
Ο ογκόλιθος και θεμελιωτής της σύγχρονης ευρωπαικής τζαζ, Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος μουσικός Michel Portal ( σαξόφωνα, μπάσο κλαρινέτο) θα συναντήσει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της σύγχρονης σκηνής που βρίσκεται στην αιχμή της δημιουργικής του πορείας, τον ακορντεονίστα Vincent Peirani. Ό,τι και να πει κανείς για τον Michel Portal είναι λίγο και ο ασφαλής οδηγός στην τέχνη του είναι μια γενναία βουτιά στην απεριόριστη δισκογραφία του και στα αναρίθμητα πρότζεκτς και συνεργασίες του με κάθε υγιή και καλλιτεχνικά ανήσυχη συνιστώσα του τζαζ στερεώματος, που άλλαξαν καθοριστικά και προωθητικά την εξέλιξη της σύγχρονης τζαζ. Ένας μουσικός διάλογος υψηλής ενέργειας που θα συναρπάσει φωτίζοντας μοναδικές πτυχές της τζαζ και της world music, εμπλουτισμένες με έντονη μεσογειακή διάσταση και τάνγκο νύξεις.

Στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013 περίοπτη θέση θα έχει η συναυλία του Stephan Micus στο Ρωμαϊκό Ωδείο.
STEPHAN MICUS
ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.30
Πολύ αγαπητός και γνωστός στη χώρα μας ο Stephan Micus αποτελεί τον ορισμό της world music. Tόσο με την πληθωρική δισκογραφική παραγωγή του που άρχισε το 1976 στη Virgin και συνεχίστηκε με 20 πλέον άλμπουμ στην ECM, όσο και με τις ανεπανάληπτες μυσταγωγικές και τελετουργικές εμφανίσεις του, τη διαρκή μελέτη και εσωτερική αναζήτηση, αλλά και με τα ατέλειωτα ταξίδια του σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Το αριστουργηματικό τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Panagia» περιλαμβάνει έξι ύμνους προς τη Θεοτόκο και βρίσκει διέξοδο προς την απόλυτη σαγήνη θέτοντας ίσως υποψηφιότητα για έναν από τους σημαντικότερους και πιο εμπνευσμένους δίσκους του 2013. Με αφορμή την Παναγία, αφιερώνει το άλμπουμ του στη γυναικεία ενέργεια που υπάρχει παντού στον κόσμο και μας προσφέρει μια εντελώς πρωτότυπη άποψη εκφρασμένη με τη δική του σφραγίδα. Εδώ προχωρά αρκετά βήματα παραπέρα και εξελίσσει την άποψη που εξέφρασε στο «Athos» το 1994 με τον οποίο ήρθε τόσο κοντά στη χώρα μας με την αξιοποίηση της θρησκευτικής μουσικής της ελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης με σκοπό την ανάπλαση της μοναστηριακής κατάνυξης μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό του οικουμενικό πρίσμα και την ιδιότυπη φιλοσοφική ματιά του.

Φτάνοντας σε ατμόσφαιρες «σχεδόν διαλογισμού ζεν», όπως έχει γράψει η κριτική, ο μουσικός αυτός γκουρού και πολυοργανίστας ηχογραφεί ολομόναχος με πολυκάναλη πρακτική και παίζει παράξενα έγχορδα, πνευστά και κρουστά ιδιόφωνα με ονομασίες που δεν θα βρείτε πουθενά, πλέκοντας κόμπο κόμπο το συναρπαστικό πολύχρωμο χαλί μιας εσωτερικής συγκινησιακής διαδικασίας.

Ο Stephan Micus τραγουδά και παίζει: duduk, shakuhachi, bavarian zither, kalimba, nohkan, tapes και κάπως έτσι θα εμφανιστεί το Σάββατο 6 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας επιφυλάσσοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο κοινό του Ρωμαϊκού Ωδείου της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντουέτο των Michel Portal και Vincent Peirani αλλά και ο Stephan Micus θα εμφανιστούν το καλοκαίρι μόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.
ΠΗΓΗ   http://www.pelop.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου