Τι είναι το κατίκι;
Το κατίκι είναι ένα λευκό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα ή ανάμεικτο με πρόβειο γάλα, με αλάτι (1%) και με σχετικά χαμηλά λιπαρά (10 -14%).
Η προέλευσή του είναι από τον Δομοκό, Φθιώτιδας.
Τρώγεται σαν ορεκτικό, σε ντιπς, σε σαλάτες, σε πίτες, σε φαγητά, αλειμμένο πάνω σε ψωμί και τέλειος κρασομεζές.[...]
Κεφτεδάκια Συστατικά Κεφτεδάκια : Μοσχαρίσιο κιμά 500gr
Κρεμμύδια 2 τεμ. ψιλοκομμένα
Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες
Ούζο 2 κ.σ.
Αυγά 2 τεμ.
Γαλέτα 1 ½ φλιτζ. καφέ
Νερό ¾ του φλιτζ. καφέ
Ελαιόλαδο 2 κ.σ.
Μαϊντανό 2 κ.σ. ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι Γαρνιτούρα:
Πατάτες 3 τεμ. κομμένες σε ροδέλες
Κρεμμύδι 1 κομμένο σε ροδέλες
Ελαιόλαδο ½ κούπα τσαγιού Νερό
Αλάτι
Πιπέρι Σάλτσα: Κατίκι Δομοκού 2 συσκ. (των 250 γρ.)
Αυγά 3 τεμ.
Ξύδι 1 κ.σ.
Βούτυρο λιωμένο
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Στρώνουμε τις πατάτες σε μια γάστρα, από πάνω στρώνουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμεαλάτι, πιπέρι, λίγο νερό, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 35 λεπτά στους 200°C με κλειστή τη γάστρα. Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια και ψήνουμε για άλλα 35 λεπτά με ανοιχτή τη γάστρα.
Χτυπάμε τα αυγά, το κατίκι, το ξύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμεστη γάστρα.
Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά και μόλις βγάλουμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.
Προσθέτουμε την πάπρικα και το λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ http://ktel-karditsas.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου