Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ - «Μαγνητίζουν» Βόλος, Καβάλα και Ηγουμενίτσα

«Μαγνητίζουν» Βόλος, Καβάλα και Ηγουμενίτσα
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
«Μαγνήτης» για τα κρουαζιερόπλοια καθίστανται σταδιακά και τα μικρότερα λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, καθώς στο Βόλο, στην Καβάλα και στην Ηγουμενίτσα θα πραγματοποιηθούν φέτος συνολικά 59 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα, στην Καβάλα αναμένεται να αφιχθούν επτά κρουαζιερόπλοια το φετινό Καλοκαίρι και μέχρι το Φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τις 28 Ιουνίου ή ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα προς το τέλος Μαϊου. Στον Βόλο θα είναι 26 οι αφίξεις εντός του έτους, δηλαδή αύξηση κατά 30%, σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Μαγνησίας 21 κρουαζιερόπλοια.
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, που θα φτάσει στο Βόλο τοποθετείται χρονικά σε λίγες ημέρες, στις 19 Μαρτίου και είναι το πλοίο FTI Berlin, ενώ οι αφίξεις θα ολοκληρωθούν στις 11 Νοεμβρίου, με το κρουαζιερόπλοιo Rotterdam. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), το 2014 θα είναι ακόμη καλύτερο στο πεδίο της κρουαζιέρας για το λιμάνι.
Τιμολόγια
Τα τιμολόγια που έχει θεσπίσει ο ΟΛΒ είναι ελκυστικά, καθώς κάθε κρουαζιερόπλοιο καταβάλει στον Οργανισμό 0,32 ευρώ για κάθε επιβάτη, ενώ τα τέλη προσόρμισης, παραβολής και πρόσδεσής του είναι ανάλογα με το μήκος του πλοίου, τη χωρητικότητά του σε κόρους κ.ά. Βέβαια αυτά είναι τα έσοδα για το λιμάνι, καθώς προκύπτουν πολύ περισσότερα για την τοπική οικονομία από τους χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάζονται κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και με εξαίρεση το 2010, κατά μέσο όρο το λιμάνι του Βόλου, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στις κρουαζιέρες της ανατολικής Μεσογείου, επισκέπτονται 37 κρουαζιερόπλοια και 25.952 τουρίστες ετησίως. Το 2011 καταγράφτηκε απότομα μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, οι οποίοι ανήλθαν σε 72.796 με 62 αφίξεις από 23 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, δηλαδή επταπλασιασμός, σε σχέση με το έτος 2005. Η διεύρυνση αυτή αποδίδεται σε ενέργειες, όπως η μερική άρση του καμποτάζ, αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Ηγουμενίτσα
Στην κρουαζιέρα μπαίνει δυναμικά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και κατά την τουριστική περίοδο του 2013, πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και της εταιρείας Seabourn, που διαθέτει ορισμένα από τα πολυτελέστερα πλοία στον κόσμο, θα προσεγγίσουν 26 φορές τον λιμένα Ηγουμενίτσας. Έτσι, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2013 θα ελλιμενίζεται τουλάχιστον ένα κρουαζιερόπλοιο κάθε εβδομάδα στην Ηγουμενίτσα. Σημαντική θεωρείται η χρονική διασπορά των προσεγγίσεων, καθώς έτσι επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα την τουριστική περίοδο του 2013, θα προσδέσουν στον λιμένα Ηγουμενίτσας τα κρουαζιερόπλοια MSC Melody της MSC Cruises, Seabourn Spirit, Seabourn Pride, Seabourn Odyssey της Seabourn και Ms Prinsendam της Holland America Line.



ΠΗΓΗ   http://www.imerisia.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου