Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Καλλιέργεια ντομάτας


Όταν καλλιεργούμε ντομάτες σε εξωτερικό χώρο, το κλειδί είναι η επιλογή σωστής θέσης μέσα στον κήπο. Η ντομάτα είναι ένα φυτό που προτιμά χώμα καλά στεγνωμένο και πλούσιο σε οργανικά υλικά και πρωτεΐνες. Το ph του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6-7 .Το χώμα πρέπει να τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 8εκ. για να παρέχει καλή αποχέτευση και να επιτρέψει την καλή δομή της ρίζας.
Αρχίζουμε να φυτεύουμε τις ντομάτες τοποθετώντας τους σπόρους σε δοχεία με ελαφριά τύρφη, προσθέτουμε λίγα σπασμένα πήλινα αγγεία στην βάση του δοχείου για να συμβάλλουμε στην αποχέτευση και το αφήνουμε στο θερμοκήπιο σε θερμοκρασία 10-16C βαθμούς Κελσίου. Ποτίζουμε καλά ώστε να βεβαιωθούμε ότι το χώμα δεν θα στεγνώσει καθόλου. Η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει ως 2 βδομάδες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Alg-A-Mic, ένα κρύο συμπυκνωμένο απόσταγμα φυκιών το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ψεκασμό στα φύλλα ή προσθέτοντας το στο χώμα. Η δοσολογία πρέπει να είναι από 1 έως 3ml ανά λίτρο νερού και αρχίζουμε από 1ml και σταδιακά φτάνουμε στα 3ml. Όταν θα δείτε το δεύτερο σετ φύλλων να εμφανίζεται, μεταφέρετε τα φυτά σε μεγαλύτερα δοχεία μόνα τους, για μεγαλύτερο χώρο ανάπτυξης. Φυτέψτε σε δοχεία αφήνοντας 4εκ. σε διάμετρο και 6εκ.σε βάθος. Εάν χρησιμοποιείτε κανονικό χώμα, μπορείτε να του προσθέσετε λίγο pre-mix για εμπλουτισμό των μικροοργανισμών στο χώμα αυτό. Να είστε προσεκτικοί με αυτήν την δοσολογία (είναι καλύτερο να βάλετε λιγότερο παρά περισσότερο).
Δοσολογία: 40 με 50ml ανά λίτρο χώματος.
Μόλις φθάσουν τα φυτά της ντομάτας τα 7εκ. ύψος αρχίζουμε να τα σκληραγωγούμε τοποθετώντας τα έξω κατά την διάρκεια της ημέρας. Μετά από 5-6 ημέρες τα φυτά πρέπει να τα αφήσουμε έξω με τις γλάστρες τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας, για 2 ακόμη εβδομάδες. Μετά από αυτό και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος ψύχους, οι ντοματιές είναι έτοιμες για εμφύτευση στον κήπο. Ξεχωρίστε τα φυτά ανάλογα με τον τύπο ντομάτας που έχετε επιλέξει. Όποτε φυτεύω ντομάτες συνήθως τις ξεχωρίζω τουλάχιστον 2 πόδια και τις φυτεύω σε σειρές, 3 πόδια η μια από την άλλη ακολουθούμενο από mulching γύρω από τα φυτά. Στην περίοδο ανάπτυξης μπορείτε να ξεκινήσετε με Fish-mix ή Bio-grow. Το Fish-mix διεγείρει τη μικροβιακή δραστηριότητα και επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού. Σε συνδυασμό με το Alg-A-Mic σαν σπρέι στα φυλλώματα θα δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό για τεράστια, σταθερή και υγιή ανάπτυξη. Το Bio-grow είναι οργανική υγρή τροφή για τα φυτά που προωθεί την πολύβλαστη ανάπτυξη, είναι λίπασμα και δραστηριοποιητής του χώματος. Επίσης σε συνδυασμό με το Alg-A-Mic έχει απίστευτα αποτελέσματα. Όλα τα προϊόντα είναι γραμμένα στη λίστα OMRI για οργανική παραγωγή. Κατά την διάρκεια της άνθησης : οι ντομάτες παράγουν τέλεια, από μόνες τους επικονισμένα λουλούδια . Τα άνθη ζεσταίνονται μαζί μέσα σε ένα μικρό κώνο, ο οποίος ανοίγει σπανίως μέχρι η γύρη να αποθηκευτεί και το στίγμα να κάνει επικονίαση.
(Υπάρχουν παλαιότερες ποικιλίες με άγριες ντομάτες που μπορεί να έχουν στίγματα τα οποία κολλάνε πέρα από τον κώνο όπου περιέχονται τα άνθη. Παρατηρώντας ώριμα φυτά, μπορεί να εντοπίσουμε ποικιλίες με αυτό το γνώρισμα).
Για να υποστηρίξετε την παραγωγή λουλουδιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Bio-bloom. Αυτό είναι ένα πλήρες λίπασμα που χρησιμοποιείται από την αρχή ενός φρούτου ή λουλουδιού ως την συγκομιδή / άνθισή του. Συσκευάζεται μαζί με φυσικές ανόργανες ουσίες, μικροπρωτεϊνες, αμινοξέα και ορμόνες φυτικής προέλευσης για να εξασφαλίσει πλούσια λουλούδια και φρούτα.
Δοσολογία: 1-3ml ανά λίτρο.
Υποστηρίξτε τα φυτά παρέχοντας τους ένα σκελετό ή τουλάχιστον να τα στερεώσετε αλλά όχι περιοριστικά σε πάσσαλο. Διατηρήστε τα φυτά καλοποτισμένα και καλοστρωμένα με σαπισμένα φύλλα για την συγκράτηση της υγρασίας του εδάφους και σε 2μήνες(ανάλογα με την ποικιλία) θα έχετε μια καλή σοδειά ντομάτας.
Συγκομιδή:
Οι ντομάτες πρέπει να περισυλλέγονται 2 φορές την εβδομάδα, όπως ωριμάζουν. Όλα τα σάπια και χαλασμένα φρούτα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να προστατευθούν τα υγιή. Λίγο πριν έρθει το πρώτο ψύχος, μπορείτε να μαζέψετε τα ώριμα πράσινα φρούτα και να τα ωριμάσετε εσωτερικά. Μην κρατάτε πράσινες ντομάτες σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 12C ,διαφορετικά δεν θα έχουν ωραία γεύση όταν ωριμάσουν. Όπως χρησιμοποιείτε αυτά, ωριμάστε μερικές στους 17-21C. Υψηλότερες θερμοκρασίες θα κάνουν τις ντομάτες να ωριμάσουν.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
ALG-A-MIC Ανάπτυξη και αρχή άνθησης 1-3ml ανά λίτρο
BIO-GROW Ανάπτυξη και άνθηση 1ml ανά λίτρο
FISH-MIX Ανάπτυξη 1ml ανά λίτρο
BIO-BLOOM Άνθηση 1-3ml ανά λίτρο
PRE-MIX Όλη τη διάρκεια 40-50ml ανά λίτρο χώματος
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το fish-mix μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του bio-grow ή συνδυαστικά με αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείτε την μισή δόση από την προαναφερόμενη.
Πηγή: bioport.gr
Για την τομάτα μπορείτε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο: 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου