Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Καστοριά «ζωντανεύει» το Βυζάντιο!!!!


Ο εορτασμός, φέτος, των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό πρόκειται να γίνει με έναν μοναδικό, πρωτοποριακό τρόπο, καθώς μεταξύ άλλων η πόλη… θα ξαναζωντανέψει το παρελθόν της των βυζαντινών χρόνων!

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καστοριάς καινοτομεί, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ που θα προβάλλει την Ιστορία της πόλης και θα δίνει έμφαση στον βυζαντινό χαρακτήρα της. Είναι η πρώτη φορά που αποτολμάται μια τέτοια εκδήλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ονομάζεται «Αλεξιάδα», με αφορμή την αναφορά της Καστοριάς στο ιστορικό κείμενο της Αννας Κομνηνής, που περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την επική απελευθέρωσή της από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό το 1083 μ.Χ., γεγονός που άφησε πολλά ίχνη στην πόλη (όπως η τοιχογραφία με τη μορφή του αυτοκράτορα στη Μονή Παναγίας της Μαυριωτίσσης).

Η πρόκληση είναι το φεστιβάλ να γίνει ετήσιος και διεθνής θεσμός, που θα κάνει γνωστά την Ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής εντός και εκτός Ελλάδας, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να επισκεφτεί την πόλη για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις της «Αλεξιάδας». Το σχέδιο για την «Αλεξιάδα» προβλέπει τη δημιουργία μιας βυζαντινής - μεσαιωνικής αγοράς, όπου θα εκτίθενται προϊόντα και θα ξαναζωντανεύουν επαγγέλματα που χαρακτήριζαν την περιοχή από αιώνες, μουσικοθεατρικά θεάματα με τον ίδιο χαρακτήρα σε όλη την πόλη και ένα εορταστικό υπερθέαμα για τη λήξη του, μια γιορτή-αναπαράσταση της εποχής και του γεγονότος. Για πρώτη χρονιά η διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι διήμερη (1 και 2 Σεπτεμβρίου 2012).

Για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ο Δήμος Καστοριάς απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη των συλλόγων και προς όλους τους κατοίκους της περιοχής για εθελοντική συμμετοχή, που θα αφορά τόσο τη διοργάνωση της αγοράς όσο και τον σχεδιασμό και υλοποίηση της τελικής δραματοποιημένης αναπαράστασης. Γι’ αυτό τον λόγο πρόκειται να γίνουν σύντομα εργαστήρια εκπαίδευσης και συναντήσεις για την οργάνωση των δράσεων. Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή ως εθελοντής είναι η διάθεση και η επιθυμία του να συμβάλει στη σημαντική διοργάνωση. Το σήμα, το ιστορικό και φωτογραφίες των συλλόγων, καθώς και τα ονόματα όλων των εθελοντών θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα, που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά γι’ αυτό το φεστιβάλ.

Η πρώτη συνάντηση των εθελοντών με την αρμόδια επιτροπή και τη διεύθυνση του φεστιβάλ αναμένεται να γίνει στις 16 Ιουνίου, ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, να συζητηθεί ο τρόπος της οργάνωσης και να δημιουργηθούν οι ομάδες των ατόμων που επιθυμούν να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια.

Οι πολίτες της Καστοριάς, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα εθελοντών, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω e-mail στο antpolkas@gmail.com και στα τηλέφωνα 2467028999 και 2467022655.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου