Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:1
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ αποτελεί μια αφήγηση της στιχουργού και συντρόφου του ΑΓΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ για αυτή την ξεχωριστή παρέα, καλλιτεχνών που σύχναζε στο πατάρι του ΛΟΥΜΙΔΗ, χαρακτήρισε με τις δημιουργίες της μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα με εμφανείς επιδράσεις ως τις μέρες μας.
Είχε μέλη της τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΛΕΠΟΥΔΕΛΗ (ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ), τον ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, τον ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ, τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και άλλους. Σε αυτήν εντάχθηκε και ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, όταν έφτασε στην Αθήνα φοιτητής από την Ασέα Αρκαδίας.
Η ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ, περιγράφει σημεία-σταθμούς στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ποιητή, τη σχέση του με τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την ποίηση και τη στιχουργία, ενώ αναφέρεται και στην περίοδο των 16 ετών που έζησαν μαζί ως ζευγάρι. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από συνεργάτες, φίλους του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ αλλά και μελετητές του έργου του, όπως ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ο ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, οι οποίοι περιγράφουν αναμνήσεις που έχουν από τον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ μιλούν για την προσωπικότητά του, την καλλιτεχνική παρουσία του, την «ΑΜΟΡΓΟ» αλλά και τη μετάφραση του έργου του ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΛΟΡΚΑ «Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ».


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:2
Δείτε το VIDEO
Σε αυτό το επεισόδιο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφουν την προσωπικότητα του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ, θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του και αναφέρονται σε περιστατικά χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.
Η στιχουργός και σύντροφός του, ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ, μιλά για τους φίλους του ποιητή, δίνοντας έμφαση στη φιλία του με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ. Θυμάται τη γνωριμία τους και τα χρόνια που είχαν περάσει μαζί. Το επεισόδιο περιλαμβάνει αποσπάσματα από ερασιτεχνικές λήψεις στο σπίτι του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ από γεύμα μαζί με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και άλλους φίλους, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα όπου τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ.

απο το ΑΡΧΕΙΟ της  http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου