Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Καλλιέργεια ροδιάς. Ανάρπαστο το προϊόν που στηρίζουν οι συνεταιρισμοί !!!!


Εξηνταπέντε παραγωγοί τόλμησαν και δημιούργησαν συνεταιρισμό για την καλλιέργεια ροδιάς, με σκοπό να συνεχίσουν να παράγουν και να προσφέρουν στα νοικοκυριά τους. Πρόκειται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ροδιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού στο paseges.gr, οι προοπτικές είναι εξαιρετικές και διαφαίνονται ήδη στα τρία μόλις χρόνια λειτουργίας του συνεταιρισμού.
Το 2008 πρώην καπνοπαραγωγοί, από τις Φυτείες και από άλλα καπνοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας (Παπαδάτου, Λεπενού, Όχθια, Αμφιλοχία, Γουριώτισσα, Ρουσέικα), στράφηκαν στην αναζήτηση νέων-εναλλακτικών καλλιεργειών, σύγχρονων και δυναμικών.
Αξιολογώντας τα δεδομένα της ελληνικής, ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγοράς και με τη συμβολή επιστημόνων (Καθηγητών Πανεπιστημίου, Γεωπόνων, Οικονομολόγων), εγκατέστησαν στα κτήματά τους οργανωμένες φυτείες ροδιάς, ποικιλίας Wonderful.
Πρωταρχικός σκοπός των μελών του Συνεταιρισμού είναι να διαχειριστούν μόνοι τους το προϊόν και ζητούν την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.
«Σε αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, που τα εισοδήματα μας συρρικνώνονται, αποφασίσαμε και ιδρύσαμε-με σημαντικό οικονομικό κόστος-το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Στον Συνεταιρισμό μας υπάρχουν οργανωμένες φυτείες ροδιάς, της ποικιλίας Wonderful, οι οποίες παρακολουθούνται από Γεωπόνο, τον οποίο μας έχει διαθέσει η ΕΑΣ Αγρινίου και μάλιστα χωρίς να πληρώνουμε για τις πολύτιμες συμβουλές του», μας δήλωσε o πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Κόντος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο paseges.gr o κ. Κόντος: «πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια της ροδιάς, είναι πλούτος για τον τόπο μας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας. Η επιλογή μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι όπως ενημερωθήκαμε, ευδοκιμεί σαν ποικιλία στα εδάφη του νομού μας, επειδή είναι αρδευόμενα, έχουν τιμές PH 5,5-7 κατά πλειονότητα και υπάρχει μεσογειακό κλίμα.

Όλες αυτές είναι οι ιδανικές προϋποθέσεις για μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις άριστης ποιότητας. Επιπλέον, τα προϊόντα από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια ροδιάς, διατηρούν το πλεονέκτημα της πρώιμης άριστης παραγωγής, αλλά και της κατά προτεραιότητα διάθεσης στην αγορά με μεγαλύτερες τιμές από άλλες περιοχές».

Περιζήτητα τα προϊόντα

Ο Συνεταιρισμός από το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, μπήκε φέτος δυναμικά στο εμπόριο και κατάφερε να πουλήσει τα προϊόντα που παρήγαγαν η παραγωγοί του, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία. Κι όλα αυτά, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και παρά τα όποια προβλήματα στον τομέα των υποδομών, καθότι, μην ξεχνούμε, πρόκειται για «φρέσκια» προσπάθεια.

Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού καλλιέργησαν συνολικά 600 στρέμματα, εξηγεί ο κ. Κόντος, ο οποίος διαβλέπει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εξαγωγικό «κομμάτι», μιας και ήδη το ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού και δη της δυτικής Ευρώπης παραμένει «ζεστό» τόσο για τα ρόδια, όσο και τους χυμούς ροδιών.

Ήδη, καταλήγει, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού η ζήτηση εντοπίζεται σε χώρες, όπως η Αυστρία και η Γαλλία, χωρίς όμως να περιορίζεται σ’ αυτές.
 
Δείτε εδώ σχετικό βίντεο για το θέμα


Αλέξανδρος Μπίκας
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου