Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΡΑΦΑ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ.


ΑΓΡΑΦΑ
agra-001



΄Ένα ταξίδι στα ΄Άγραφα, μακριά από τους πολύβουους τουριστικούς προορισμούς, θα σας κάνει να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία διότι, ακόμη και σήμερα, η ζωή στα ΄Άγραφα αποτελεί μια αληθινή περιπέτεια.
              agra-007

΄Άγραφα ή αλλιώς, το βασίλειο των βουνών, της αμόλυντης φύσης και της ηρεμίας.



                                       
  agra-003Η φύση στα ΄Άγραφα είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Είναι ένα ορεινό πεδίο που είναι φυσική συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου. Στους πρόποδες των βουνών ανοίγονται βαθιές κοιλάδες και φαράγγια που τα διασχίζουν πεντακάθαρα ποτάμια τα οποία, άλλοτε είναι αφρισμένα μετά από καταιγίδες ή βαρυχειμωνιές και άλλοτε γαληνεμένα σε πιο ήπιες εποχές.



                agra-004                    


΄Ένα σπάνιο στοιχείο της περιοχής είναι πως το φυσικό περιβάλλον έχει παραμείνει ουσιαστικά αναλλοίωτο από την αρχαιότητα, καθώς δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες επεμβάσεις.
 agra-005Στα ΄Άγραφα υπάρχουν δεκάδες φαράγγια, σπήλαια, βάραθρα και περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και σημαντικά καταφύγια της άγριας ζωής. Τα ΄Άγραφα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και ο μοναδικός στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση χωρίς ούτε ένα μέτρο ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Αρκετά βουνά των Αγράφων ξεπερνούν τα 2000 μέτρα και πολύ περισσότερα τα 1000 μέτρα. Στους πρόποδές του φωλιάζουν τα λιγοστά χωριά του δήμου χτισμένα στα ισώματα που δημιουργούνται στα τελειώματα των βουνοπλαγιών.

Στην περιοχή των Αγράφων ο υδάτινος πλούτος των ποταμών, λόγω των πολλών βροχών, έχει συμβάλει στη δημιουργία δύο τεχνικών λιμν
agra-002ών. Πρόκειται για τις λίμνες Κρεμαστών και Πλαστήρα.
Οι κάτοικοι των Αγράφων ζουν μια ζωή απλή αλλά ουσιαστική. Είναι αληθινοί και φιλόξενοι.
΄Ένα εντυπωσιακό στοιχείο των Αγράφων είναι πως ο χρόνος φαίνεται να μην τα αγγίζει. Ο «πολιτισμός» αρχίζει και τελειώνει στην Κρέντη από την μία και την λίμνη Πλαστήρα από την άλλη. Μετά την Κρέντη στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο που σηματοδοτεί τα όρια των κεντρικών Αγράφων. Ο δρόμος κινείται σε δασωμένες πλαγιές βουνών, έχοντας τον Αγραφιώτη δυτικά. ΄Έτσι μας φέρνει στον πρώτο οικισμό, τη Βαρβαριάδα. Ο δρόμος ελίσσεται κοντά στο ποτάμι και περνά από τους οικισμούς της Κωνσταντίνας και του Καρβασαρά. Ο ανηφορικός δρόμος μας φέρνει στο Μοναστηράκι. Φωλιασμένο ανάμεσα στους πρόποδες της Λιάκουρας και στα χαμηλώματα της Φούρκας με τα παλιά πέτρινα σπίτια του. Από εκεί, λίγα χιλιόμετρα δυτικά, σε πανέμορagra-008φο ελατοδάσος, ο δρόμος μας φέρνει στο Μάραθο, ένα όμορφο χωριουδάκι κουρνιασμένο στη θέση Καραούλι.  Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών και να περπατήσετε μέχρι τον νερόμυλο στη θέση Βελή του Αϊ-Λιά. ΄Ύστερα από λίγα ανηφορικά χιλιόμετρα φτάνουμε στα Επινιανά, χτισμένα σε επιβλητική θέση πάνω στο οροπέδιο. Μετά από δύο ώρες διαδρομή στο μονοπάτι του πανέμορφου ελατοδάσους που διακόπτεται από καταρράκτες, φτάνουμε στον οικισμό του Ασπρορέματος. Επόμενο χωριό είναι η πρωτεύουσα του Δήμου, τα ΄Άγραφα. Είναι το πλέον οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες και παρουσιάζει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από τα υπόλοιπα. Βορειότερα βρίσκεται το μικρό παραδοσιακό χωριό Τρίδεντρο. agra-006Πηγαίνοντας και πάλι βόρεια φτάνουμε στο Τροβάτο που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά. Από το Τροβάτο, είτε συνεχίσουμε προς τον οικισμό της Κουστέσας είτε επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο για να πάμε στο τελευταίο χωριό του δήμου Αγράφων των Βραγγιανών. Ονομαστό κεφαλοχώρι, κτισμένο σε μαγευτική θέση αμφιθεατρικά. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το χωριό Βαλάρι ή Παλιοχώρι όπου υπάρχει η παλιά εκκλησία της Παναγίας, με σημαντική αναπαλαίωση του κτιρίου και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και την Κουστέσα.

 agra-009

Η περιοχή των Αγράφων είναι μοναδική για υπαίθριες δραστηριότητες. Η διαμονή λιτή, αλλά άνετη, χωρίς όμως τις σύγχρονες ανέσεις του πολιτισμού.






πηγη  http://www.rodostoday.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου