Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΙΓΑΝΗΣ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΙΓΑΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΓΑΝΗΣ
Η ρίγανη ευδοκιμεί εξίσου σε ψυχρές και θερμές περιοχές. Προτιμά περιοχές ηλιόλουστες. Τα θερμοκρασιακά όρια ανάπτυξής του κυμαίνονται από 4-33 0C, με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 18-22 0C.
Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και έντονη ηλιοφάνεια παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου. Προτιμά ξηρικά, χαλικώδη, ασβεστούχα εδάφη που αποστραγγίζονται καλά. Υψηλή ποσότητα αζώτου ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη του φυτού αλλά επιφέρει μείωση της περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο.
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά όμως όσο πιο συχνά ποτίζεται το φυτό, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα του σε αιθέριο έλαιο.
Η ρίγανη μπορεί να φυτευτεί  είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση) είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο χρόνο και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της πλήρους άνθησης του φυτού.  Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Σε περίπτωση βροχής δεν πραγματοποιείται συλλογή του φυτού αλλά θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα. Εν συνεχεία η ποσότητα που έχει συλλεχθεί  μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά είτε σε ξηραντήριο. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται  χώρος με αυτά τα  χαρακτηριστικά το προϊών παραμένει στο χωράφι για μία μέρα για να στεγνώσει. Στη συνέχεια συσκευάζεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζοαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ
Η ρίγανη και τα αιθέρια έλαια της έχουν μεγάλο εύρος χρησιμοποιούνται σε διάφορους κλάδους.Χαρακτηριστικά:
Τα φυτικά μέρη της και τα αιθέρια έλαια της ρίγανης χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως ως αρτύματα από τη βιομηχανία τροφίμων.
Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων επίσης παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΓΑΝΗΣ
Η τιμή της ξηρής ρίγανης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.
Mε την απόδοση στη ρίγανη να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.000 ευρώ.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου