Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΣΤΟΥΝΗ:"Φάρμα Ηλείας". Η γεύση της χαμένης αθωότητας.


Οταν πριν από δύο χρόνια ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας σχεδίαζε την επιχείρησή του, ποτέ δεν φανταζόταν ότι η μικρή τοπική γαλακτοκο-μική μονάδα του, με την επωνυμία "Φάρμα Ηλείας" θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της τοπικής αγοράς και τα προϊόντα του θα θεωρούνταν κάποια στιγμή κορυφαία. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για μια μικρή φάρμα που παράγει γαλακτοκομικά όπως παλιά.

Αγελάδες. Τα νεαρά ζώα διαχωρίζονται από τα ενήλικα. Ολα διαβιούν σε άριστες συνθήκες.
Αγελάδες. Τα νεαρά ζώα διαχωρίζονται από τα ενήλικα. Ολα διαβιούν σε άριστες συνθήκες.
Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής, και ο ίδιος θυμάται: "Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου. Ηταν γνωστό στην περιοχή ότι το επόμενο πρωί ξεκινούσα τη διανομή, αλλά όταν μπήκα στο πρώτο μαγαζί να δώσω τα μπουκάλια με το γάλα, έτρεμα. Είχα βρει 30 καταστήματα σε Γαστούνη και Βαρθολομιό και την πρώτη μέρα έδωσα 300 μπουκάλια. Εκείνα τα μπουκάλια πουλήθηκαν όλα", μας λέει καθισμένος στο γραφείο του και δείχνοντάς μας το πρώτο, "γούρικο" χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ κρεμασμένο στον τοίχο.
Είναι Κυριακή μεσημέρι και βρίσκεται στη μονάδα για να συντονίσει την παραγωγή της Δευτέρας. Το καθημερινό πρόγραμμά του είναι σκληρό. Καθημερινά ξεκινά από τις έξι το πρωί και στην καλύτερη των περιπτώσεων φεύγει στις εννιά το βράδυ. Η μονάδα του που είναι και η μοναδική γαλακτοκομική στον Νομό Ηλείας, βρίσκεται κοντά στη Γαστούνη και απασχολεί οκτώ άτομα. Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βασιλάκι, ένα από τα χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας κι έμαθε από παιδί την αγροτική ζωή. Τα καλοκαίρια, όταν δεν είχε σχολείο, φύλαγε τα πρόβατα της πολύτεκνης οικογένειας του ιερέα πατέρα του Νικόλα Τσάκωνα, που έμαθε στα παιδιά του να αγωνίζονται. Ο Κωνσταντίνος δεν ήξερε τι ήθελε να σπουδάσει. Η απόφαση να γίνει γεωπόνος ήρθε τελείως φυσικά, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η μεγαλύτερη αδερφή του και που ακολούθησε και ο επόμενος αδερφός. Σήμερα η οικογένεια έχει 6 γεωπόνους, μαζί με τους γαμπρούς και τις νύφες.
Η πρώτη του απασχόληση ήταν υπάλληλος σε κατάστημα με γεωργικά φάρμακα, ενασχόληση που δεν είχε γι' αυτόν κανένα ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή, στη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ που είχε σταθμό συλλογής γάλακτος στην περιοχή της Ηλείας, εκείνος βρήκε ένα σημείο αναφοράς. Ομως όταν η τροφοδοσία σταμάτησε, ο σταθμός έκλεισε και ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας βρέθηκε υπό την απειλή της ανεργίας.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Φροντίδα. Βιολογικές ζωοτροφές από αλεσμένο καλαμπόκι στοιβάζονται σε ειδικό χώρο της φάρμας.
Φροντίδα. Βιολογικές ζωοτροφές από αλεσμένο καλαμπόκι στοιβάζονται σε ειδικό χώρο της φάρμας.
Τότε πρότεινε στον κτηνοτρόφο Μαρίνο Διονύσιο που ήταν ο τροφοδότης του σταθμού να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνυπάρξουν επαγγελματικά. Ο κ. Διονύσιος, που είναι ο μεγαλύτερος αγελαδοτρόφος της Ηλείας και πρόεδρος του συνδέσμου, δέχτηκε να θέσει τα 300 ζώα που διέθετε στην παραγωγή του γάλακτος της "Φάρμας Ηλείας" και δεν το μετάνιωσε. Το εγχείρημα πέτυχε, το πλήρες και ελαφρύ γαλά, το σοκολατούχο, η κρέμα βανίλια και σοκολάτα, το γιαούρτι και το ρυζόγαλο, αγαπήθηκαν πολύ από τους κατοίκους της περιοχής και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Δυστυχώς τα προϊόντα δεν επαρκούν για να φτάσουν στην αγορά της Αθήνας. Οι παραγωγοί επιθυμούν να προχωρήσουν με αργά και σταθερά βήματα.
Ευθύνη. Ο κ. Τσάκωνας επιβλέπει κάθε στάδιο παραγωγής γάλακτος.
Ευθύνη. Ο κ. Τσάκωνας επιβλέπει κάθε στάδιο παραγωγής γάλακτος.
"Προς το παρόν δεν βλέπουμε την Αθήνα γιατί θα χαθεί το προϊόν από μας και δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε. Η παραγωγή μας είναι 4 τόνοι γάλα και παραμένουν εκεί προς το παρόν. Δεν θέλω να το αναμείξω με άλλο γάλα. Αν χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα θα φέρουμε επιπλέον ζώα. Προς το παρόν αγγίζουμε την περιοχή από την Καλαμάτα μέχρι την Πάτρα", συμπληρώνει ο ίδιος. Ο κ. Τσάκωνας είναι περήφανος και χαίρεται που ο λαός της Ηλείας τον στήριξε. "Δεν είναι εύκολο πράγμα να αλλάξει κάποιος το γάλα που πίνει. Αυτό που φοβόμουν ήταν ο πόλεμος από τους ανταγωνιστές, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το μυστικό μας είναι οι άριστες πρώτες ύλες, οι ελεγχόμενες αγνές τροφές και το ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη".
 Γιαούρτι. Στραγγιστό γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία, από τα επιτυχημένα προϊόντα της φάρμας.
Γιαούρτι. Στραγγιστό γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία, από τα επιτυχημένα προϊόντα της φάρμας.
Η "Φάρμα Ηλείας" εμφανίζει μήνα με το μήνα θετικό πρόσημο. Ο επόμενος στόχος είναι η παραγωγή γιαουρτιού 2% και ενός παιδικού -και αυτά είναι αρκετά προς το παρόν. Κεφάλαια για διαφήμιση δεν υπάρχουν και τα προϊόντα διαδίδονται προφορικά, από τους ευχαριστημένους καταναλωτές. Οπως λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας χαριτολογώντας: "Το γάλα πάει μπροστά κι εγω ακολουθώ. Οπου πάω με έχει προλάβει. Μαθαίνεται από στόμα σε στόμα κι αυτό πείθει τον καταναλωτή". Και αυτό είναι απολύτως αληθινό. Ετσι πειστήκαμε κι εμείς και τον επισκεφθήκαμε: Από έναν κάτοικο της περιοχής που επέμενε να δοκιμάσουμε το γάλα "Φάρμα Ηλείας", το οποίο πραγματικά άξιζε τον κόπο!
Μονάδα. Η πρότυπη γαλακτοκομική μονάδα στα Καβάσιλα είναι η μοναδική στον Νομό Ηλείας.
Μονάδα. Η πρότυπη γαλακτοκομική μονάδα στα Καβάσιλα είναι η μοναδική στον Νομό Ηλείας.

ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σημείο διαφοροποίησης Ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας προς το παρόν "τρέχει" την επιχείρηση με τα συγκεκριμένα προϊόντα και κατορθώνει να τοποθετεί τα προϊόντα του στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της τοπικής αγοράς, καταγράφοντας προς το παρόν κέρδη. Στη φαρέτρα του διαθέτει άριστα προϊόντα από αγνά υλικά, γι' αυτό και κερδίζει πόντους στην προτίμηση των καταναλωτών, ωστόσο μια ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής θα του στερούσε ενδεχομένως ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν καταστήσει τα προϊόντα του ανάρπαστα.
ΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΧΑΡΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
haraph@hotmail.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου