Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Δη.Πε.Θε. Βόλου!!!!



Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Δη.Πε.Θε. Βόλου
Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου του Κώστα Μουρσελά «Η Κυρία Δεν Πενθεί» στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9,00μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8,00μ.μ. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 27 Νοεμβρίου, καθώς στη συνέχεια το θέατρο θα φιλοξενεί την επόμενη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Δη.Πε.Θε. Βόλου.
Κώστα Μουρσελά – «Η Κυρία Δεν Πενθεί».
Με κριτική διάθεση απέναντι στο φαινόμενο του μικροαστισμού, ο συγγραφέας παρουσιάζει την σύγκρουση ενός ζευγαριού στα ασφυκτικά όρια ενός ασανσέρ, στο οποίο εγκλωβίζονται ο σύζυγος με τη νεότερη  γυναίκα του, παρουσία ενός άνδρα που καταφέρνει να αποδομήσει τη συζυγική τους σχέση.
Με άφθονο χιούμορ και αιχμηρό λόγο, ο Κώστας Μουρσελάς οδηγεί σε ένα πραγματικό ξεγύμνωμα, σωματικό και ψυχικό (ο πρώτος τίτλος μάλιστα που έδωσε ο συγγραφέας στο μονόπρακτο ήταν «στριπτίζ»). Μεταξύ των εγκλωβισμένων ξεκινά ένας κύκλος αποκαλύψεων που οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση. Μία κατάρρευση σκληρή αλλά αληθινή.
Όπως σημειώνουν οι ηθοποιοί, σε σημείωμά τους για το πρόγραμμα της παράστασης : «Μια στιγμή, ένα βράδυ γιορτινό σ’ ένα χορό μ’ αστραφτερά χαμόγελα, ακυρώνεται άκομψα τρία χρόνια μετά·, ένα ζωτικό ψεύδος που συντηρούσε μια κατάσταση κακοφορμίζει και φανερώνεται τρία χρόνια μετά· εγωισμοί, αγκυλώσεις, απωθημένα, πείσματα, υπερβολές. Η ζήλια· δυνατό πάθος, αυτοκατα- στροφικό, άρρωστο·συχνά οδηγεί στην υπερβολή, στη γελοιοποίηση, στο ξεχαρβάλωμα της αξιοπρέπειας. Συμπτώσεις ακραίες, παραλογισμοί πλέκουν την αφορμή που θα αιχμαλωτίσει το ζωτικό ψεύδος μιας κατ΄ επίφαση σχέσης· ένα ψεύδος που συμφιλίωνε, για λίγο, δυο κόσμους διαφορετικούς που ενώθηκαν ερήμην του ενός απ’ τον άλλον».
Η παράσταση του Δη.Πε.Θε. Βόλου  προσεγγίστηκε σκηνοθετικά από τους ηθοποιούς : Θανάση Ζέρβα, Νιόβη Κωστοπούλου, Περικλή Τσαμαντάνη  με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Σπύρου Μαβίδη. Τα Σκηνικά – Κοστούμια  είναι της Ιωάννας Τουλούπη, η μουσική επιμέλεια του Βαγγέλη Μπακάλη, το video art (σενάριο και σκηνοθεσία) του Άκη Χατζηαντωνίου, οι Φωτισμοί του Κώστα Τατάκου.
Παίζουν : Θανάσης Ζέρβας, Περικλής Τσαμαντάνης, Σύνθια Μπατσή.

Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου στα πλαίσια της οξύτατης οικονομικής κρίσης, οι τιμές των εισιτηρίων του Δη.Πε.Θε. Βόλου θα κυμανθούν στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Το εισιτήριο γενικής εισόδου ενηλίκων για τις παραστάσεις του μονόπρακτου  «Η Κυρία δεν πενθεί»  ορίστηκε  στα 10 ευρώ, τα φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια  στα 5 ευρώ. Η πώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, δύο ώρες προ της έναρξης των παραστάσεων (Παρασκευή και Κυριακή από τις 7,00μ.μ. και Κυριακή από τις 6,00μ.μ.).

Έναρξη παραστάσεων για το «Άγαλμα που Κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του Δη.Πε.Θε. Βόλου.

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, ξεκινά ο κύκλος των παραστάσεων του έργου του Χρήστου Μπουλώτη «Το άγαλμα που κρύωνε», που απευθύνεται κυρίως στο μαθητικό κοινό του Θεάτρου.

Χρήστου Μπουλώτη : «Το άγαλμα που κρύωνε».
«Αυτή η ιστοριούλα, πέρα για πέρα αληθινή, έγινε πριν χρόνια σ’ ένα μουσείο. Στο μεγάλο Μουσείο της Αθήνας με τους τριάντα πέντε φοίνικες, τη μαρμαρένια σκάλα και τις μαρμάρινες κολόνες. Στο Εθνικό Μουσείο έγινε, που κατοικούνε μέσα του παλιοί άνθρωποι κι αρχαίοι θεοί, όλοι τους ακίνητοι, γιατί είναι αγάλματα. Κι επειδή είναι αγάλματα κι είναι παλιά και όμορφα, κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει, για να τα δει από κοντά, να τα θαυμάσει».
Την ιστορία αυτή του Χρήστου Μπουλώτη που διασκευάστηκε για το Θέατρο από τον Γιάννη Καλαντζόπουλο και χορογραφήθηκε από την Κατερίνα Ανδριοπούλου, επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για την φετινή παραγωγή της Παιδικής του Σκηνής.
Μία ιστορία που δίνει την αφορμή στο τοπικό Θέατρο να πάρει τη σκυτάλη και να ξεκινήσει τον κύκλο εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό θεατρικό κείμενο για παιδιά που, με αφορμή την Μικρασιατική Καταστροφή, σχολιάζει το θέμα της προσφυγιάς, στην ιστορική αλλά και τη σημερινή του διάσταση.
Πέραν αυτού, το συγκεκριμένο έργο με τη συγκεκριμένη σκηνοθετική και χορογραφική ματιά, εκπληρώνει και δύο ακόμη στόχους :
-         Τη γνωριμία του θεατή με τον κόσμο του Χοροθεάτρου, και
-         Την ενίσχυση του χώρου του Μουσείου και της αξίας του στη συνείδηση του κοινού.
Ο Χρήστος Μπουλώτης εμπνεύστηκε το «άγαλμα που κρύωνε» από ένα αληθινό άγαλμα, το οποίο βρέθηκε το 1922 στο Γεροντικό της Νύσσας (Μικρά Ασία) και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με την καταστροφή της Σμύρνης. Με αφορμή την καταγωγή του, το άγαλμα βαφτίστηκε «Μικρό Προσφυγάκι», ενώ η ηλικία του χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ..
Ο συγγραφέας για το «Άγαλμα που κρύωνε»  απέσπασε το 2000  τρία βραβεία: Το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας και τα αντίστοιχα βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο και ενέπνευσε τη χορογράφο Κατερίνα Ανδριοπούλου για  μεταφορά του στη σκηνή ως χοροθεατρική παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε  με ιδιαίτερη επιτυχία. Με την παρέμβαση από το «μάγο» της παιδικής θεατρικής γραφής Γιάννη Καλαντζόπουλο, το βιβλίο διασκευάστηκε και θεατρικά, διατηρήθηκε η χοροθεατρική του διάσταση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε με την ονειρική μουσική του Νίκου Δημογιάννη  και ανέβηκε στο θέατρο «Αργώ» σε σκηνοθεσία της Αιμιλίας Υψηλάντη και χορογραφίες της Κατερίνας Ανδριοπούλου.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου αναλαμβάνει τώρα να μεταφέρει στη σκηνή την περιπέτεια του αγάλματος, η οποία ξεκίνησε «κάποιον Οκτώβρη που οι νεραντζιές της Αθήνας αντί για νεράντζια κάναν ρόδια και στον ουρανό πάνω απ’ την Ακρόπολη αρμένιζε για μέρες μια βάρκα με λευκό πανί».


Συντελεστές της παράστασης


Συγγραφέας : Χρήστος Μπουλώτης
Σκηνοθεσία : Σπύρος Μαβίδης
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Μουσική : Νίκος Δημογιάννης
Ηθοποιοί – Χορευτές : Χαράλαμπος Παυλίδης, Μαρία Χαϊντούτη, Αλίκη Κασσάνδρα, Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου, Κατερίνα Σαρρή.
Σκηνικά – Κοστούμια : Ιωάννα Τουλούπη
Φωτισμοί: Κώστας Τατάκος


Στo πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βόλου, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικογένεια, αποφασίστηκε το εισιτήριο εισόδου για τους μαθητές των σχολείων να μειωθεί στην τιμή των 3ευρώ, αντί των 5 ευρώ που αποτελούσε το εισιτήριο εισόδου για τα προηγούμενα 8 χρόνια.
Πραγματοποιούνται  οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία από τις 14 Νοεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή των σχολείων τους μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του ΔηΠεΘε Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής (τηλ. 24210 27441, κιν. 6943 946319, κ. Κερασία Κορμπέτη).

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου