Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Βουτιά στα άδυτα της Ανταρκτικής!!!!


Με τη χρήση γεωτρύπανου θα φτάσουν στον πυθμένα της λίμνης Ελσγουορθ, που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από κάλυμμα πάγου πάχους 3 χλμ. Στόχος, η συλλογή στοιχείων για την εξέλιξη της ζωής στη Γη και για την κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια ενός ειδικού τρυπανιού που λειτουργεί με τη χρήση ζεστού νερού σε θερμοκρασία 97 βαθμών Κελσίου, θα ανοίξει δρόμο προς τη λίμνη Ελσγουορθ που είναι αποκλεισμένη από
Η επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια ενός ειδικού τρυπανιού που λειτουργεί με τη χρήση ζεστού νερού σε θερμοκρασία 97 βαθμών Κελσίου, θα ανοίξει δρόμο προς τη λίμνη Ελσγουορθ που είναι αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια! (φωτογραφία αρχείου)
Στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη Γη και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα προσπαθήσουν να συλλέξουν μέσα στον επόμενο χρόνο σε μια παράτολμη επιστημονική αποστολή στις αφιλόξενες παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής Βρετανοί επιστήμονες, εξετάζοντας τη λίμνη Ελσγουορθ που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από το πάχους 3 χιλιομέτρων κάλυμμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής!
Η επιστημονική ομάδα που θα ξεκινήσει για την περιοχή της γεώτρησης μέσα στην εβδομάδα, από τον επόμενο Οκτώβριο με τη βοήθεια ενός ειδικού τρυπανιού λειτουργεί με τη χρήση ζεστού νερού σε θερμοκρασία 97 βαθμών Κελσίου, θα ανοίξει δρόμο προς τη λίμνη Ελσγουορθ που είναι αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια!
Οι προσδοκίες για το τι θα βρουν εκεί κάτω είναι τεράστιες, καθώς η απομονωμένη λίμνη πιστεύεται ότι μπορεί να κρύβει νέες άγνωστες μορφές ζωής, ενώ οι πάγοι που βρίσκονται από πάνω της, το νερό της και τα ιζήματα του πυθμένα της αναμένεται να φωτίσουν πολλά σκοτεινά σημεία της εξέλιξης του πλανήτη.
Με μήκος 10 χιλιομέτρων και πλάτος 2-3 χιλιομέτρων η Ελσγουορθ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού έχει εξακριβωθεί ότι ο πυθμένας της είναι μαλακός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ιζημάτων.
Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για τη γεώτρηση και τις μετρήσεις και ο οποίος ζυγίζει 70 τόνους, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στο Συμβούλιο Ερευνών Φυσικού Περιβάλλοντος της Βρετανίας περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται το τρυπάνι και ένα τεράστιο μπόιλερ, το οποίο θα ζεστάνει περίπου 90 χιλιάδες λίτρα νερού.
Με αυτό θα ανοιχτεί μία τρύπα με διάμετρο 36 εκατοστά που φτάνει σε βάθος 3,2 χιλιομέτρων. Εν συνεχεία οι επιστήμονες θα κατεβάσουν στη λίμνη έναν σωλήνα μήκους 5 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει 24 φιαλίδια τα οποία θα γεμίσουν με νερό από τη λίμνη και θα πάρουν δείγματα από διαφορετικά βάθη της. ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Η αποστολή στη λίμνη Ελσγουορθ είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα εξετάσει μία από τις 387 λίμνες που κρύβονται κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής. Παρόμοιες με τη βρετανική αποστολές έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με τη ρωσική επιστημονική ομάδα να στοχεύει στην εξερεύνηση της μεγαλύτερης, της λίμνης Βοστόκ, και με τους Αμερικανούς να προετοιμάζονται για τη λίμνη Γουίλανς.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου