Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ορεινή Ναυπακτία: Γεφύρια και μονοπάτια....


Η Ορεινή Ναυπακτία είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της συνδυάζει απέραντα δάση, λίμνες και κακοτράχαλα βουνά και αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που έλκονται από το βουνό και τη φύση. Οι δραστηριότητες που προσφέρει στους επισκέπτες της είναι πολλές. Εδώ λοιπόν μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα άγρια φαράγγια της, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία αλλά και ράφτινγκ, καγιάκ και κανό στον ποταμό Εύηνο.
Εκεί όπου η Αιτωλοακαρνανία σμίγει με τη Φωκίδα, βρίσκεται η ορεινή Ναυπακτία ή Κράβαρα όπως λεγόταν παλιά και περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 45 χωριά.
Οι πολλοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν στην ορεινή Ναυπακτία αναπτύχθηκαν γύρω από τα κεφαλοχώρια της, την Άνω Χώρα, την Αμπελακιώτισσα, τη Σίμο, τον Πλάτανο, την Κλεπά και άλλα.
Όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έχουν πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα ενώνουν μικροί δρόμοι και δύσβατα μονοπάτια που έχουν χαραχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τότε που ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους.
Κοινά είναι και τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, με κοινά ήθη κι έθιμα, με πολλές γιορτές και πανηγύρια. Κρυστάλλινες πηγές και βρύσες με νερά που ξεπηδάνε μέσα από την πεντακάθαρη φύση στολίζουν πλατείες χωριών και δρόμους.
Επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας που ιδρύθηκε το 1455, όταν βρέθηκε η εικόνα της Θεοτόκου, που σώζεται ακόμα και σήμερα.
Τριάντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό μοναστήρι των θρύλων και των παραδόσεων που ιδρύθηκε το 1077 και είναι το 5ο αρχαιότερο από τα Μοναστήρια της Ελλάδας.
Το γεφύρι της Αρτοτίνας είναι το παλαιότερο γεφύρι που σώζεται σήμερα στον ποταμό Εύηνο και συνδέει την Τριχωνίδα με την ορεινή Ναυπακτία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της περιοχής.
Στη Ναυπακτία θα μπορέσετε να κάνετε όλες τις αγαπημένες σας δραστηριότητες όπως πεζοπορία μέσα σε δάση ελάτου και καστανιάς, ορειβασία και αναρρίχηση στη Βαράσοβα, αλλά και ράφτινγκ και κανό – καγιάκ στον ποταμό Εύηνο.


πηγη  http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου