Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εξι λιμενικοί στα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων !!!!


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ                      ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π., για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.
Ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στα είκοσι ένα (21) άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε (5) Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
Στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, κατηγορούνται άλλοι έξι (6) ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ένας υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.
Οι έρευνες των διωκτικών Αρχών διαρκούν από το Μάρτιο του 2011, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.
Ο αριθμός των ατόμων, που συνελήφθησαν για την εμπλοκή – συμμετοχή τους στις εγκληματικές αυτές οργανώσεις, ανέρχεται στα είκοσι ένα (21) άτομα (όλοι ημεδαποί), μεταξύ των οποίων και πέντε (5) Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, πλαστογραφίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς επίσης και αδικήματα, που αφορούν παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της βλάβης των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά ειδικότερα στους συλληφθέντες Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η δικογραφία περιλαμβάνει συμπληρωματικά και τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.
Επιπλέον στην ιδία δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και άλλοι πέντε (5) ιδιώτες ημεδαποί καθώς και ένας υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας. Διερευνάται ακόμα και η εμπλοκή - συμμετοχή άλλων ατόμων, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα.
Σημειώνεται ότι από την πολύμηνη έρευνα, που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2011 καθώς και από την κοινή ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής επετεύχθησαν τα ακόλουθα:
  • αποδομήθηκαν πλήρως οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις και συνελήφθη ο μεγαλύτερος αριθμός των εμπλεκομένων ατόμων – μελών τους
  • εξακριβώθηκαν και διερευνήθηκαν προανακριτικά οι περισσότερες περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που πραγματοποίησαν οι εγκληματικές οργανώσεις
  • εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν κάθε μια από τις οργανώσεις αυτές
  • εξακριβώθηκε η διασύνδεση των μελών των εγκληματικών ομάδων, που πολλές φορές εναλλάσσονταν με την μορφή των ¨συγκοινωνούντων δοχείων¨
  • αναλύθηκε ο ειδικότερος ρόλος και η επιμέρους συμμετοχή των μελών στην παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων
  • διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή και σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης (αρχηγικά μέλη κ.λπ.)
  • εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi ) και οι μεταξύ τους ειδικότερες συνεργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να εισάγουν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας, καθώς και εξειδικευμένους τρόπους για να παραπλανούν τις αρμόδιες Διωκτικές και Ελεγκτικές Αρχές.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία (που εκμίσθωναν ή κατείχαν) ή εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα, μέσω εμποροκιβωτίων ( containers ) από τρίτες χώρες, προς την χώρα μας και στη συνέχεια με φορτηγά διεθνών μεταφορών τα προωθούσαν στην ελληνική αγορά ή σε αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα πλωτά μέσα, που χρησιμοποιούσαν, είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν την στοχοποίηση και τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για το σκοπό αυτό τα σκάφη δηλώνονταν είτε ως κενά φορτίου, είτε ότι μετέφεραν νόμιμο φορτίο, μη υποκείμενο σε ειδικό φορολογικό έλεγχο.
Τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν από τα πλωτά μέσα σε ερημικές ή απόμερες παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, με αλλοδαπές συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες, για την περαιτέρω διάθεσή τους.
Για την επιλογή «ασφαλούς» δρομολογίου, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Άρχων, είχαν στρατολογήσει στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακή, που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης και μπορούσαν να εξασφαλίσουν και να παράσχουν τέτοιες πληροφορίες.
Στις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής ευρείας κλίμακας επιχείρησης σε Αττική, Πάτρα και Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • Το χρηματικό ποσό των εκατόν ενενήντα οχτώ χιλιάδων τετρακοσίων είκοσι -198.420- ευρώ, που προέρχεται από την λαθρεμπορία
  • Δεκαοχτώ χιλιάδες τετρακόσια -18.400- ρούβλια
  • Τέσσερα (4) πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ένα (1) Ι.Χ.Φ. όχημα, που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων
  • Τρία (3) πιστόλια και μία (1) κυνηγετική καραμπίνα
  • Τετρακόσια ογδόντα τέσσερα (484) φυσίγγια
  • Εξήντα επτά (67) συσκευές κινητών τηλεφώνων
  • Εκατόν πενήντα έξι χιλιάδες πεντακόσια (156.500) πακέτα λαθραίων – αφορολόγητων τσιγάρων
  • Πενήντα τέσσερα (54) αφορολόγητα πακέτα καπνού
  • Μία (1) πλαστή σφραγίδα, με τον τίτλο του Τελωνείου Ελευσίνας
  • Ένα (1) γραμμάτιο είσπραξης τράπεζας, συνολικού χρηματικού ποσού τριάντα χιλιάδων διακοσίων δεκατεσσάρων -30.214- ευρώ
  • Έντεκα (11) βιβλιάρια τραπεζών και επτά (7) μπλοκ επιταγών τράπεζας
  • Εκατόν είκοσι (120) κερδισμένα δελτία του Ο.Δ.Ι.Ε. (ιπποδρομιών)
  • Σαράντα (40) κερδισμένα δελτία του Ο.Π.Α.Π.
  • Μία (1) μηχανή αυτόματης καταμέτρησης χαρτονομισμάτων
  • Τέσσερις (4) φορητοί Η/Υ ( laptops )
  • Μία (1) κεντρική μονάδα σταθερού Η/Υ
  • Διάφορες σημειώσεις που περιγράφουν τεχνητά (προχείρως κατασκευασμένα) αγκυροβόλια πλοίων για παράνομη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων
  • Πέντε (5) αναλυτικοί χάρτες θαλάσσης
  • Διάφορες ατζέντες τηλεφώνων
Οι διαφυγόντες δασμοί, από την παράνομη εγκληματική δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, που υπολογίζεται χρονικά τουλάχιστον την τελευταία τριετία, υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το τελικό ποσό της οικονομικής ζημιάς, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.
Τα συλληφθέντα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων οδηγούνται σήμερα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου