Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η προπονητική διαδρομή του Μάνου Μανουσέλη


Η προπονητική διαδρομή του Μάνου Μανουσέλη στα μπασκετικά γήπεδα είναι γεμάτη περγαμηνές. Πλέον από τη θέση του γενικού συντονιστή των ακαδημιών του Πρωτέα Βούλας διαμορφώνει τους πρωταθλητές του αύριο.

Πορεία. Εχει συνδέσει το όνομά του με τη σπουδαία ομάδα του γυναικείου Σπόρτιγκ (111 νίκες- 6 ήττες σε 5 χρόνια), ενώ ήταν προπονητής της Εθνικής Νέων που το 2005 πήρε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλ
Πορεία. Εχει συνδέσει το όνομά του με τη σπουδαία ομάδα του γυναικείου Σπόρτιγκ (111 νίκες- 6 ήττες σε 5 χρόνια), ενώ ήταν προπονητής της Εθνικής Νέων που το 2005 πήρε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δηλώνει πάντως, ακόμα και σήμερα, κατ’ επάγγελμα δημοσιογράφος!
Προπονητής της Εθνικής Παίδων από τον Δεκέμβριο του 2010 και μπασκετάνθρωπος μέχρι... μυελού οστέων, ο Μάνος Μανουσέλης εδώ και δύο μήνες έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό και την τεχνική καθοδήγηση των ακαδημιών του Πρωτέα Βούλας (με εγγεγραμμένα 520 παιδιά από 3 μέχρι 15 ετών), γνωρίζει καλά πως "δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά". Καθώς και ότι, στην εποχή που ζούμε, ο αθλητισμός είναι περισσότερο από καθετί άλλο τρόπος κοινωνικοποίησης.
"Το πιο ομαδικό παιχνίδι που έχουν μάθει τα περισσότερα σημερινά παιδιά είναι το Facebook ή το Playstation. Οταν όμως έχεις μάθει ο αντίπαλός σου να βρίσκεται στην οθόνη, στην πραγματικότητα δεν ξέρεις να παίζεις", θα πει. "Μέσα από τη δουλειά που κάνουμε στις ακαδημίες, τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται. Μαθαίνουν πως μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτε και πως αν θέλεις να πετύχεις, χρειάζεται να βάλεις το συμφέρον της ομάδας πάνω από το δικό σου. Κι ακόμα πράγματα που θα έπρεπε ίσως κάθε παιδί να μαθαίνει στο σχολείο ή το σπίτι, πώς λειτουργεί, ας πούμε, το σώμα του ή πόσο σημαντικό είναι να τρώει πέντε γεύματα την ημέρα ...και κανένα από αυτά να μην είναι πατατάκια από το περίπτερο".
Στις ακαδημίες απασχολούνται έντεκα προπονητές, οι οποίοι εφαρμόζουν ένα κοινό πρόγραμμα, ενώ ο πρώην μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ και του Ηλυσιακού Δημήτρης Ποδαράς έχει αναλάβει καθήκοντα γυμναστή.
"Ο Πρωτέας", θα πει ο κ. Μανούσελης, "ήταν ούτως ή άλλως ένα καλά οργανωμένο σωματείο. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι κι εκείνοι γονείς κι έχουν συναίσθηση πως η ομάδα θα πρέπει να βγάζει μόνη της τα έξοδά της και πως κανένας... σεΐχης δε θα έρθει να τη σώσει. Ρίχνουν ως εκ τούτου το βάρος στις υποδομές".
Χτίζοντας προσωπικότητες
Πόσο εύκολο είναι να διακρίνεις σε αυτές τις ηλικίες το ταλέντο; ρωτάμε. "Ξεχωρίζει σαν... τη μύγα μες στο γάλα. Από την πλαστικότητα των κινήσεών του, ακόμα κι από τον τρόπο που κρατά την μπάλα! Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν χρειάζεται να διαλέξεις τον πολύ καλό ανάμεσα σε εκατό καλούς. Πάντως, έχω την αίσθηση πως η κρίση μπορεί να μας βγει και σε καλό. Οταν οι μεταγραφές γίνουν είδος πολυτελείας, θα πρέπει οι ομάδες να ασχοληθούν με την παραγωγική διαδικασία. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα χάσουν μία χρονιά ή και μία κατηγορία. Προσωπικά, άλλωστε, πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να πας μπροστά είναι να ξεκινήσεις με ένα βήμα... πίσω!"
TAKHΣ TΣΙΡΤΣΩΝΗΣ
helgie11@yahoo.com
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου