Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

"Κέρδη" 4,78 εκατ. ευρώ για το δημόσιο από μία αγορά φαρμάκων!!!!

«Μπαράζ»  ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων έρχεται στο υπουργείο Υγείας. Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία του Νοεμβρίου, η οποία μάλιστα «έκλεισε» με κέρδος της τάξης του 92%, καθώς η αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 5, 2 εκατ ευρώ και η προμήθεια του φαρμάκου θα κοστίσει τελικά στο ΕΣΥ 420.000 ευρώ!
 
Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν περί τις 20 ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι οποίες αφορούν συνολικά 50 δραστικές φαρμακευτικές ουσίες κάθε μορφής προϋπολογισμού 200 εκατ ευρώ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί τελική τιμή κατακύρωσης που δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ.
 
Η σημερινή δημοπρασία αφορούσε ένα γνωστό αντιβιοτικό, το οποίο βασίζεται στη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη.  Με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ όπως αυτές είχαν δηλωθεί στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η αρμόδια επιτροπή προχώρησε στη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Συμμετείχαν περίπου 20 φαρμακευτικές εταιρίες, ελληνικές και αλλοδαπές.
 
«Το αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό» κατά τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. «Από 5, 2 εκατ  ευρώ, πετύχαμε να αγοράζουμε με 420.000 ευρώ ίδια ποσότητα φαρμάκου», τόνισε ο υπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα έτη η προμήθεια των φαρμάκων στο ΕΣΥ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε σε ελληνική εταιρία, και δη σε γενόσημο φάρμακο, δηλαδή σε αντίγραφο σκεύασμα το οποίο βεβαίως έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το πρωτότυπο φάρμακο.
 «Επιτυγχάνεται έτσι και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός - δεν είναι μόνο ελληνικός - της προώθησης των γενοσήμων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά την…  ελληνική «νίκη» στον σημερινό διαγωνισμό ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες του καλοκαιριού που « μας έλεγαν τον Ιούλιο ότι  η ηλεκτρονική δημοπρασία είχε καταλήξει σε εταιρία που δεν ήταν ελληνική κι ότι αυτό θα κατέληγε συνολικά στην αποβολή των ελληνικών εταιριών από το παιχνίδι. Λάθος ήταν εκείνο και το είχαμε πει αμέσως, ότι κάνετε λάθος . Και ήρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι κι εκεί δεν είχαν δίκιο» κατέληξε ο υπουργός. Σημειωτέον ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία του καλοκαιριού είχε «κλείσει» με μείωση της τάξης του 85% σε σχέση με την αρχική τιμή.



πηγη  http://www.protothema.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου