Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κλείνουν τα Τέμπη από 14-25 Νοεμβρίου!!!!


Σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το κλείσιμο των Τεμπών από τις 14 έως και τις 25 Νοεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός κυκλοφορίας.
Σύσκεψη φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και η κατά το δυνατόν αποφυγή της ταλαιπωρίας των οδηγών εξαιτίας του κλεισίματος των Τεμπών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησαν δίωρες διακοπές κυκλοφορίας, (από 6 π.μ. έως και 8 π.μ.), λόγω τακτικών εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και αύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ενώ από τις 14 έως και τις 25 Νοεμβρίου, θα υπάρξει θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός κυκλοφορίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη χθεσινή σύσκεψη δόθηκε βαρύτητα στις εναλλακτικές διαδρομές, την ετοιμότητα και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων  φορέων και υπηρεσιών και φυσικά την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Αγοραστός Τέμπη
Την βούληση της Περιφέρειας να διασφαλιστεί η με κάθε τρόπο απρόσκοπτη διέλευση των ανθρώπων, αλλά και η μετακίνηση των εμπορευμάτων, μέσω των εναλλακτικών διαδρομών (παραλιακής οδού, επαρχιακής οδού Ελασσόνας και δρόμων Π.Ε. Τρικάλων) επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το κλείσιμο των Τεμπών πραγματοποιείται σε μία δύσκολη εποχή, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά, ενεργούμε, πάντα σε συνεργασία της Αστυνομίας,  με γνώμονα την απρόσκοπτη αλλά και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Αυτό για το οποίο καταρχάς φροντίζουμε είναι η έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθεί. Φυσικά, το κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε δρόμους ανοικτούς, προκειμένου να διεξάγεται σωστά η κυκλοφορία, χωρίς να ταλαιπωρούνται επιπρόσθετα οι οδηγοί, τόσο των επιβατικών οχημάτων, όσο και των φορτηγών. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας έχει ήδη ταλαιπωρηθεί και κατά το  παρελθόν,  λόγω της αύξησης, αφενός της συχνότητας κυκλοφορίας   κι αφετέρου του τύπου των οχημάτων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δρόμοι επαρχιακοί επιβαρύνθηκαν από την κυκλοφορία φορτηγών ή δέχθηκαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό επιβατικών από ανάλογα κλεισίματα των Τεμπών. Όμως, έχοντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας,  παρενέβημεν έγκαιρα ως Περιφέρεια και προβήκαμε στις απαραίτητες εργασίες σε σημεία όπου έχριζαν βελτιώσεων, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας λόγω έλλειψης πόρων αλλά και σημαντικής μείωσης του προσωπικού, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των οδηγών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Κατανοούμε απόλυτα ότι το κλείσιμο των Τεμπών συνεπάγεται μία μεγάλη ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε λύση. Η επιβάρυνση των εναλλακτικών διαδρομών της Ελασσόνας, των παραλίων Λάρισας αλλά και των Τρικάλων είναι δεδομένη, αλλά καλούμαστε όλοι να συνεργαστούμε, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας μας , ώστε πρακτικά πλέον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ονομάζεται κλείσιμο των Τεμπών».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και ζήτησε τη διάθεση εκ μέρους της τριών γερανοφόρων οχημάτων τα οποία θα τοποθετηθούν σε σημεία της επαρχιακής οδού Ελασσόνας, στον δρόμο των παραλίων και στη γέφυρα «Μουργκάνι», αίτημα για το οποίο η εταιρία δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει.
Τέλος, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι θα έρθει άμεσα σε επαφή με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, προκειμένου να διατεθούν δύο ασθενοφόρα σε παραλιακή οδό και «Μουργκάνι», για την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Μιλώντας για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε ότι ήδη επισκέφτηκε μαζί με κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας όλες τις εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα τα οποία χρίζουν παρεμβάσεων, προκειμένου να είναι έτοιμα να δεχθούν τον αυξημένο όγκο οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη έχουν «στοχοποιηθεί» τρία επικίνδυνα σημεία στην περιοχή Ελασσόνας (π.χ. γέφυρες), όπου και θα τοποθετηθούν ειδικοί φανοί, για την αποφυγή ατυχημάτων.
Παράλληλα, η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε ότι η Αντιπεριφέρεια Λάρισας είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν λόγω κακοκαιρίας στα παραπάνω σημεία, και τα οποία θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
«Όλος αυτός ο κυκλοφοριακός φόρτος που διοχετεύεται στις εναλλακτικές διαδρομές, θα καταπονήσει το  επαρχιακό μας δίκτυο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα κατολισθήσεων ή φθορών και κατά συνέπεια μία ενδεχόμενη έλευση του χιονιά να δυσχεράνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο», ανέφερε συγκεκριμένα η  αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος, ανέφερε την ανάγκη τοποθέτησης ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης σε συγκεκριμένους δρόμους, που ναι μεν δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως εναλλακτικές διαδρομές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούνται ως τέτοιες από τους διερχόμενους οδηγούς. Ενδεικτικά ανέφερε τους δρόμους Ροδιάς – Σκαμνιάς, Ιτέας – Ραψάνης και Καλλιπεύκης, από τους οποίους οι οδηγοί θα διέρχονται με δική τους ευθύνη, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυξημένες ανάγκες διέλευσης, άρα καθίστανται επικίνδυνοι.
Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε σε προβλήματα που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Σε ότι έχει να κάνει με τον οδικό άξονα της αρμοδιότητάς μας, δηλαδή από Κουτσόχερο μέχρι Παναγιά και Αγιόφυλλο, έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα με τη διέλευση οχημάτων».
Το μέγεθος της  δύσκολης αποστολής της Αστυνομίας, που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων, έδωσε με αριθμούς ο κ. Χαλάτσης: 233 αστυνομικοί, 83 οχήματα και 2 γερανοφόρα, θα βρίσκονται «επί ποδός» καθημερινά, καθ΄ όλη τη διάρκεια του κλεισίματος των Τεμπών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 
Παράλληλα, ο κ. Χαλάτσης τόνισε: «Το εγχείρημα που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, εξαιτίας του κλεισίματος των Τεμπών, είναι μείζονος σημασίας για την Ελληνική Αστυνομία.  Βεβαίως, έχει επαναληφθεί και κατά το παρελθόν και  μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διαφορά όμως είναι ότι πλέον το ανθρώπινο δυναμικό, οι διαθέσιμοι πόροι αλλά και τα τεχνικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Εντούτοις, δεν θα γίνει απολύτως καμία έκπτωση όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών».
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτουκαι Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη και του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Κ. Μέγα, με τη συμμετοχή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Χαλάτση, των Αστυνομικών Διευθυντών Λάρισας κ. Σ. Οφείδη και Τρικάλων κ. Γ. Κόκκαλη, του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας για θέματα Πολιτικής προστασίας κ. Χρ. Καλομπάτσιου, του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζη, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Σπύρου Πετρίδη, των προϊσταμένων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Λυτροκάπη και Τρικάλων κ. Ευθυμίας Καραγιάννη καθώς και υπαλλήλων,  του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Δ. Τσιόφα, των εκπροσώπων της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Ι. Νασιούλη και Χαρ. Καρανδινού, κ.α.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου