Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Περιήγηση στις ελληνικές καστροπολιτείες....


Οι υπέροχες καστροπολιτείες της Ελλάδας είναι ο τόπος όπου ο χρόνος και ο χώρος, μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Σιωπηλοί φάροι της ιστορίας στο διάβα των αιώνων εξιστορούν τα ηρωικά κατορθώματα αλλά και την καθημερινότητα ενός ένδοξου παρελθόντος, οδηγώντας μας στη μαγεία ενός συναρπαστικού ταξιδιού, εκεί όπου το χθες συναντιέται με το σήμερα.
mistrasΗ καστροπολιτεία του Μυστρά μας μεταφέρει στην ένδοξη εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Δαμάζοντας το χρόνο στέκει ανέγγιχτη γοητεύοντας τους επισκέπτες με τα «Παλάτια των Παλαιολόγων», τις κατοικίες των ευγενών, τις επιβλητικές εκκλησίες και τα μοναστήρια, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό. Οι συνοικίες του Μυστρά, το Κάστρο, η Μεσοχώρα και η Έξω Χώρα, αλλά και το τοπίο, μας μεταφέρουν σε κόσμους παραμυθένιους, στον κόσμο της Δυναστείας των Παλαιολόγων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Για δύο σχεδόν αιώνες, ο Μυστράς αποτέλεσε την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δεσποτάτου. Η επίσκεψή σας στο μουσείο θα ολοκληρώσει τις γνώσεις σας για μια από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της Ελλάδας αλλά και έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Η καστροπολιτεία του Μυστρά χαρακτηρίστηκε το 1989 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.monemvasia
Στην μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάςθα παίξετε κρυφτό με την ιστορία, στα δαιδαλώδη σοκάκια της, με φόντο τα πέτρινα πυργόσπιτα. Απολαύστε τη δύση του ήλιου από την κορυφή του κάστρου και χωθείτε στην αγκαλιά ενός από τους πιο ερωτικούς τόπους της Ελλάδας. Η Μονεμβασιά, γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ελλάδας» σας μυεί στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε φιλοξενούσε τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Περιηγηθείτε το «περιώνυμο άστυ» που ήταν όνειρο κάθε ταξιδευτή, περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια που έφτιαξαν οι Βυζαντινοί, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε ένα ανακαινισμένο μεσαιωνικό πύργο ή να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στην οροφή κάποιου πυργόσπιτου. Στην Κάτω Πόλη θα ανακαλύψετε πολλά ιστορικά κτίρια, ανάμεσά τους και ένα μουσουλμανικό τέμενος του 16ου αιώνα, όπου τώρα στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή του οικισμού, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες.
kastropolitia_servionΣτα νότια της Κοζάνης, βρίσκεται η άγνωστηκαστροπολιτεία των Σερβίων. Εφάμιλλη του Μυστρά σύμφωνα με τους ειδικούς, μαγεύει τους επισκέπτες της με την άγρια ομορφιά της, αλλά και τη μοναδική αρχιτεκτονική αισθητική της. Χτισμένη σε μία υπέροχη τοποθεσία σε ένα λόφο στην έξοδο στενού φαραγγιού, το βυζαντινό φρούριο με τον οικισμό στο εσωτερικό του σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο υπαίθριο αυτό μουσείο θα σας μαγέψουν οι αρχοντικές κατοικίες, τα λουτρά, οι κρήνες και οι κινστέρνες (τα πηγάδια) ενώ οι εκκλησίες με τον πλούσιο διάκοσμο ζωντανεύουν σκηνές από την καθημερινή ζωή της βυζαντινής περιόδου. Η ανάβαση στην ακρόπολη θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη θέα. Οι δύο ισχυροί πύργοι θα σας εντυπωσιάσουν, αφού αυτοί έδωσαν κατά κάποιο τρόπο το όνομα στην καστροπολιτεία. Η ονομασία Σέρβια προέρχεται από το λατινικό ρήμα servo που σημαίνει : φυλακτήρια, παρατηρητήρια.
Τα Μεστά το πανέμορφο αυτό μεσαιωνικό μαστιχοχώρι της νότιας Χίου, θα σας αιχμαλωτίσει με την ποικιλία εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων. Στην ζωντανή καστροπολιτεία των Μεστών, μόλις διαβείτε την «Πόρτα του Καπετάνιου», που είναι και η κεντρική πύλη του χωριού, θα αισθανθείτε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα να σας κυριεύει. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και ολόκληρο το χωριό είναι ένας λαβύρινθος από στενά καλντερίμια, πετρόκτιστα σπίτια και χαρακτηριστικά τόξα, που σαν γέφυρες ενώνουν τα αντικριστά σπίτια, τα οποία είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και επικοινωνούν μεταξύ τους με τις λεγόμενες «βότες» που δημιουργούν καμάρες πάνω από τα στενοσόκακα. Λέγεται, ότι χάρη στην αρχιτεκτονική αυτή μπορεί κάποιος να γυρίσει ολόκληρο το χωριό περπατώντας στις στέγες, χωρίς να πατήσει καθόλου στο έδαφος, πράγμα που εξυπηρετούσε τους κατοίκους να πάνε γρήγορα στον κεντρικό πύργο των Μεστών, που ήταν και το τελευταίο καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου. Στην κεντρική πλατεία των Μεστών κάτω από τη σκιά των ψηλών δέντρων θα απολαύσετε τις παραδοσιακές χιώτικες λιχουδιές με βάση τη μαστίχα.
rhodos
Η μεσαιωνική πολιτεία της Ρόδου έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η καρδιά της Ρόδου χτυπά εδώ, και είναι εδώ που το παραμύθι ζωντανεύει, στην Οδό των Ιπποτών με τα ιπποτικά κτίρια του 14ου αιώνα, και το Παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου. Τα τείχη της καστροπολιτείας οικοδομήθηκαν από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ οι οποίοι ενίσχυσαν την προϋπάρχουσα βυζαντινή οχύρωση δημιουργώντας ένα μοναδικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Έντεκα επιβλητικές πύλες, αλλά και εντυπωσιακοί πύργοι, γέφυρες και τάφροι, ολοκληρώνουν το υπέροχο αισθητικό σύνολο της καστροπολιτείας των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κατηφορίστε την Οδό των Ιπποτών και δείτε δεξιά και αριστερά τα καταλύματα των ιπποτών, γνωστά ως «κτήρια των γλωσσών» , ενώ λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε την Παναγία του Κάστρου που σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο με μεταβυζαντινά έργα και ψηφιδωτά, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κτήριο που χρησίμευε ως νοσοκομείο των ιπποτών. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Ρόδου θα σας ταξιδέψει στη μαγεία του παρελθόντος, στην εποχή των ιπποτών και των κατορθωμάτων τους.
Πηγή: visit Greece
Παραγωγή: 
Φωνή της Ελλάδας
Επιμέλεια:
 Νότα Χατζηαναστασίου
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου